Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
23.04.2024

Ув’язнення та вбивство цивільних під час окупації Херсона – судитимуть нацгвардійця рф

            

За процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури скеровано до суду обвинувальний акт стосовно  нацгвардійця армії рф. Йому інкриміновано жорстоке поводження з цивільним населенням та інші порушення законів та звичаїв війни, а також пособництво у таких діях, що поєднані з умисним вбивством, вчинене за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438, ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 438 КК України). 
 
 
Слідством встановлено, що обвинувачений під час окупації Херсона забезпечував режим нелегального ув’язнення цивільних осіб, які утримувались у приміщенні ізолятора тимчасового тримання, де окупанти облаштували одну з катівень.
 
В його обов’язки входило конвоювання ув’язнених на допити, під час яких їх катували. 
 
У червні 2022 року нацгвардієць сприяв вбивству незаконно затриманого громадянина України. Як пособник злочину, він охороняв вхідні двері всередині камери, у той час, як інші російські військові закатовували потерпілого до смерті. Відносно двох з них матеріали виділено в окреме провадження та обвинувальний акт знаходиться на розгляді суду.
 
Спеціальне досудове розслідування здійснювалося ГУНП в Херсонській області. 
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Автор: Пресслужба Херсонської обласної прокуратури
кількість переглядів: 69