Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
27.03.2024

У Херсонській обласній прокуратурі відбулась нарада керівників правоохоронних органів регіону

          

Керівник Херсонської обласної прокуратури Сергій Гриценко провів спільну нараду керівників правоохоронних органів регіону щодо здійснення досудового розслідування у кримінальних провадженнях за фактами незаконного утримання цивільних осіб органами влади рф та жорстокого поводження з українськими військовослужбовцями під час перебування у полоні, забезпечення повноти обліку вказаних осіб.
 
У заході взяли участь керівники правоохоронних органів регіону: ГУНП в Херсонській області, УСБ України в області, ТУ ДБР, розташованого у місті Мелітополі, представники Херсонської обласної військової адміністрації, керівники структурних підрозділів обласної прокуратури, окружних прокуратур.
 
Керівник обласної прокуратури відмітив, що понад два роки триває повномасштабна збройна агресія російської федерації проти України, яка супроводжується численними злочинами проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку, порушеннями військовослужбовцями держави-агресора норм міжнародного гуманітарного права, у тому числі й на території Херсонської області.
 
Масштаби воєнних злочинів зумовлюють зосередження уваги правоохоронних органів на низці аспектів. Гостро стоїть питання встановлення місцеперебування зниклих безвісти або незаконно ув’язнених цивільних осіб, розслідування фактів жорстокого поводження із захищеними особами.
 
Сергій Гриценко констатував, що з початку повномасштабної війни розслідується 1367 кримінальних правопорушень за фактами викрадення та незаконного позбавлення волі цивільних осіб. За результатами розслідування 40 особам оголошено про підозру, щодо 37 обвинувальні акти скеровано до суду.
 
Оперативним та слідчим шляхом підтверджено створення країною-агресором на території області 11 катівень. Найбільші дві - виявлено у м. Херсоні.
 
За результатами розслідування фактів облаштування катівень та утримання у них цивільних осіб повідомлено про підозру 28 особам, 6 обвинувальних актів відносно 26 осіб направлено до суду.
 
«Тому серед ключових завдань - ефективне здійснення досудового розслідування у кримінальних провадженнях за фактами незаконного утримання цивільних осіб органами влади рф та військовослужбовців, яких піддано катуванням під час перебування у полоні», - зазначив Сергій Гриценко.
 
Учасники обговорили питання щодо повноти обліку фактів утримання цивільних осіб та військовослужбовців у полоні, а також їх катування, кримінальної кваліфікації таких дій представників держави-агресора, взаємодії правоохоронних органів з іншими державними органами щодо обміну інформацією про такі факти, правильності кваліфікації кримінальних правопорушень.
 
За результатами наради розроблено спільні заходи для покращення взаємодії правоохоронних та інших державних органів і обміну інформацією.

Автор: Пресслужба Херсонської обласної прокуратури
кількість переглядів: 166