Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.01.2024

Інформація про результати діяльності органів прокуратури Херсонської області у 2023 році

ІНФОРМАЦІЯ

ПРО РЕЗУЛЬТАТИ ДІЯЛЬНОСТІ

ОРГАНІВ ПРОКУРАТУРИ ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ У 2023 РОЦІ

Органами прокуратури Херсонської області у 2023 році в цілому забезпечено виконання конституційних функцій, спрямованих на захист прав і свобод людини, загальних інтересів суспільства та держави в особливий період.

При цьому, укомплектованість посадами прокурорів органів прокуратури області складає  61 %.

Основними пріоритетами у роботі прокурорів та органів правопорядку регіону є забезпечення фіксації та розслідування злочинів, пов’язаних із збройною агресією проти України, проти основ національної безпеки України, протидія та здійснення досудового розслідування кримінальних правопорушень, які посягають на функціонування економіки держави, насамперед фактів незаконного використання з метою отримання прибутку гуманітарної та безоплатної допомоги, кримінальних правопорушень, вчинених організованими злочинними угрупованнями, з ознаками корупції; у бюджетній сфері, у тому числі привласнення та розтрати коштів, виділених на відновлення зруйнованої чи пошкодженої інфраструктури; у сфері кібербезпеки держави; у сфері охорони навколишнього природного середовища; пов’язаних із незаконним переправленням осіб через державний кордон України; щодо незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів; щодо захисту прав дітей та інших.

 

Документування та організація досудового розслідування злочинів, пов’язаних зі збройною агресією Російської Федерації

Робота органів прокуратури області у координації з правоохоронними органами Херсонщини спрямована на забезпечення належної фіксації та розслідування злочинів, пов’язаних зі збройною агресією Російської Федерації проти України, викриття зрадників і колаборантів, осіб, що посягають на основи національної безпеки України, притягнення злочинців до кримінальної відповідальності.

З початку повномасштабного вторгнення збройних сил Російської Федерації на територію України правоохоронними органами зареєстровано майже 21 тис. кримінальних правопорушень проти миру, безпеки людства та міжнародного порядку, вчинених на території Херсонської області, з них 12 тис. обліковано у 2023 році.

Органами прокуратури області забезпечено процесуальне керівництво у 17729 кримінальних провадженнях вказаної категорії, з яких у 15023 розслідування проводиться слідчими СВ УСБ України в області та 2706 - слідчими підрозділами ГУНП в області.

Загалом за результатами розслідування злочинів проти миру, безпеки людства та міжнародного порядку у 2023 році повідомлено про підозру 66 особам у 31 провадженні.

До суду направлено 28 обвинувальних актів щодо 56 осіб.

Правоохоронними органами області проводиться досудове розслідування кримінальних проваджень за фактами загибелі 1301 цивільної особи, які стали жертвами умисних вбивств, загинули внаслідок невибіркових обстрілів, підірвались на вибухових пристроях.

Вжито заходів щодо встановлення військовослужбовців РФ та підконтрольних їм незаконних збройних формувань, які причетні до скоєння умисних вбивств цивільного населення.

За результатами розслідування направлено до суду 3 обвинувальні акти стосовно 4 осіб.

Зокрема, 29.09.2023 закінчено спеціальне досудове розслідування у кримінальному провадженні відносно коменданта окупаційної військової комендатури Херсонської області та військовослужбовця окупаційної військової комендатури Херсонської області за ч. 3 ст. 110, ч. 2 ст. 28, ч. ч. 1, 2 ст. 438 КК України, які у захопленій будівлі Херсонського апеляційного суду у період з травня по липень 2022 року вчиняли жорстоке поводження з цивільним населенням, у результаті чого було умисно вбито 2 затримані особи.

Судовий розгляд триває.

Встановлено та притягуються до кримінальної відповідальності 3 особи з числа командного складу ЗС РФ, які причетні до розв’язування і ведення агресивної війни, віддавали накази про невибіркові обстріли цивільної інфраструктури.

17.10.2023 повідомлено про підозру генерал-полковнику ЗС РФ, командувачу угруповання військ «Днепр» ЗС РФ, генерал-лейтенанту ЗС РФ, командувачу 22 армійського корпусу Чорноморського флоту ЗС РФ та командиру 8 артилерійського полку берегової оборони 22 армійського корпусу берегових військ Чорноморського флоту ВМФ РФ за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437, ч. 2 ст. 28, ч.2 ст. 438 КК України, які видали бойові розпорядження (накази), на підставі яких 03.05.2023 здійснено нанесення підпорядкованими підрозділами з використанням артилерійських систем масштабних цілеспрямованих ударів реактивними та осколково-фугасними снарядами по цивільних об’єктах, розміщених у різних районах міста Херсон, що призвело до загибелі 24 та поранення 51 цивільної особи, а також руйнування житлових будинків, транспортних засобів, цивільної інфраструктури.

Досудове розслідування триває, вживаються заходи до його завершення.

Також на території області зареєстровано 32 кримінальних правопорушення, які пов’язані із сексуальним насиллям, за ст. 438 КК України.

За наслідками розслідування 8 особам у 5 кримінальних провадженнях оголошено про підозру за фактами вчинення злочинів, пов’язаних з сексуальним насиллям. До суду скеровано 4 обвинувальні акти стосовно 7 осіб.

Так, 29.09.2023 до суду скеровано обвинувальний акт відносно військовослужбовця 94 полку оперативного призначення росгвардії 46 окремої бригади оперативного призначення Північно-Кавказького округу військ національної гвардії РФ за ч. 1 ст. 438 КК України за фактом зґвалтування мешканки Бериславського району.

Крім того, 04.11.2023 повідомлено про підозру працівнику другої служби управління захисту конституційного ладу полковнику ФСБ за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України, який, перебуваючи на території тимчасово окупованого міста Нова Каховка Херсонської області, упродовж березня-травня 2022 року віддав наказ про незаконне ув’язнення та жорстоке поводження з цивільною особою М., а також 23.05.2022 вчинив жорстоке поводження з цивільною особою В., що виражалось у нелюдському поводженні, завданні сильних фізичних та психологічних страждань, а також в застосуванні інших видів сексуального насильства (електрострум до статевих органів).

Вже у січні поточного року обвинувальний акт стосовно вказаних осіб скеровано до суду.

Правоохоронними органами фіксуються численні події насильницьких зникнень громадських активістів, волонтерів, журналістів, представників місцевої влади та інших цивільних осіб в окупованих населених пунктах. Виявлено факти викрадення або зникнення 1717 осіб.

Наразі слідству відомо про звільнення 865 громадян, ще незаконно утримуються 852 особи.

Загалом за результатами розслідування оголошено про підозру 34 особам у 14 кримінальних провадженнях указаної категорії, до суду направлено 12 обвинувальних актів стосовно 27 осіб.

31.10.2023 закінчено спеціальне досудове розслідування та направлено до суду обвинувальний акт відносно співробітника ОМОН «Беркут» Головного управління росгвардії по Республіці Крим та м. Севастополю за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України, який надав наказ підлеглим військовослужбовцям РФ про нелегальне ув’язнення Голопристанського міського голови. Судовий розгляд триває.

Підтверджено створення окупаційними військами на деокупованій території області 11 катівень. Найбільші 2 - виявлено у м. Херсоні.

За результатами розслідування фактів облаштування катівень та утримання в них цивільних осіб повідомлено про підозру 26 особам у 6 кримінальних провадженнях, 4 обвинувальні акти відносно 18 осіб направлено до суду.

Зокрема, 27.10.2023 закінчено спеціальне досудове розслідування відносно 3 військовослужбовців 50 окремої бригади оперативного призначення Південного округу військ національної гвардії РФ за ч. 2 ст. 28, ч. ч. 1, 2 ст. 438 КК України, які з березня по жовтень 2022 року у приміщенні Ізолятора тимчасового тримання Херсонського районного управління поліції вчиняли незаконне затримання та подальше жорстоке поводження з мешканцями міста та області (всього 238 потерпілих), до яких застосовували різні види тортур та катування, одну особу закатовано до смерті. Судовий розгляд триває.

Проведено роботу щодо притягнення до кримінальної відповідальності винних осіб, які причетні до примусової депортації цивільного населення. До суду направлено 2 обвинувальні акти щодо 2 осіб.

Так, 08.11.2023 закінчено спеціальне досудове розслідування та направлено до суду обвинувальний акт відносно начальника створеної окупаційною владою виправної колонії «Голопристанська виправна колонія (№7)» за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України, який організував із застосуванням примусу депортацію та переміщення більше 1700 осіб, які за вироками судів були засуджені та відбували покарання в установах відбування покарань Херсонської області, до аналогічних установ Російської Федерації та тимчасово окупованих територій України. Судовий розгляд триває.

Притягнуто до кримінальної відповідальності 15 осіб у 2 кримінальних провадженнях, які причетні до силового розгону мирних акцій протесту на підтримку України.

19.09.2023 закінчено спеціальне досудове розслідування відносно 4 командирів допоміжного пункту управління - 50 окремої бригади оперативного призначення ВНГ РФ, а також 10 військовослужбовцям росгвардії за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України, яким віддавались накази про силовий розгін мирних акцій мешканців окупованого міста Херсона із застосуванням до них надмірної та невибіркової сили, незаконного затримання та нелегального ув’язнення, внаслідок чого постраждало щонайменше 16 цивільних осіб, з яких 11 незаконно затримано та нелегально ув’язнено до місць несвободи.

 Судами розглянуто 3 кримінальні провадження та стосовно 4 осіб винесено обвинувальні вироки.

Так, до 15 років позбавлення волі з конфіскацією всього особистого майна засуджено старшого стрільця «народної міліції ДНР», якого визнано винним у скоєнні державної зради, участі у незаконному збройному формуванні на стороні РФ, а також пограбуванні цивільного населення м. Каховка Херсонської області.

До 12 років позбавлення волі засуджено командира батальйону оперативного призначення округу військ національної гвардії РФ, який віддав наказ про жорстоке поводження з цивільним населенням, а саме розгін мирного зібрання у м. Нова Каховка Херсонської області із застосуванням зброї та завданням тілесних ушкоджень цивільному населенню.

Документування кримінальних правопорушень проти основ національної безпеки України

З 24 лютого 2022 року зареєстровано 1868 кримінальних правопорушень проти основ національної безпеки України, вчинення на території Херсонської області.

Прокурорами забезпечено процесуальне керівництво у 1554 кримінальних провадженнях указаної категорії, з яких у 1045 розслідування проводилось слідчими СВ УСБ України в області, 365 - слідчими підрозділами ГУНП в області та 144 - слідчими територіального відділу Державного бюро розслідувань.

За результатами розслідування повідомлено про підозру 553 особам, до суду направлено 430 кримінальних проваджень, у тому числі відносно державних службовців та депутатів рад різних категорій та рівнів.

Зокрема, скеровано до суду обвинувальний акт стосовно депутата Херсонської обласної ради за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 111-2, ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 110 КК України, який, діючи на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній та інформаційній безпеці України, вчиняв протиправні дії, спрямовані на допомогу державі-агресору, її збройним формуванням та окупаційній адміністрації держави-агресора

За результатом досудового розслідування до суду 08.09.2023 направлено обвинувальний акт відносно депутата однієї з міських рад Херсонської області за ч. 2 ст. 111 КК України, який зайняв керівну посаду у незаконному органі влади, так званій «військово-цивільній адміністрації Генічеської міської територіальної громади Генічеського району Херсонської області».

23.11.2023 до суду скеровано обвинувальний акт відносно особи за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 111-1, ч. 1 ст. 111-2 КК України, яка після повномасштабного вторгнення військовослужбовців ЗС РФ на територію області зайняла посаду так званого голови «Фонду майна Херсонської області».

27.11.2023 направлено до суду обвинувальний акт стосовно гр. В. за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 114-2 КК України, яка, використовуючи месенджер «Telegram», поширювала представникам держави-агресора інформацію про направлення, переміщення зброї, озброєння та місця дислокації ЗСУ по території м. Херсона.

Упродовж 2023 року судами першої інстанції ухвалено 75 обвинувальних вироків стосовно 75 осіб за вчинення кримінальних правопорушень проти основ національної безпеки України.

Так, 14.09.2023 ухвалено обвинувальний вирок стосовно гр. П у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 7 ст. 111-1 КК України, який наприкінці травня 2022 року добровільно зайняв посаду в правоохоронному окупаційному органі, створеному на території тимчасово окупованого м. Херсона, а саме посаду так званого «инспектора роты охраны объектов управления государственной службы охраны при ГУ МВД Херсонской области», та призначено покарання у вигляді 10 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна з позбавленням права обіймати посади у правоохоронних органах строком на 10 років.

Крім того, з числа винесених судом обвинувальних вироків 2 особам призначено покарання у вигляді довічного позбавлення волі, які набрали законної сили.

Зокрема, вироком суду від 13.07.2023 Сороку О.О. засуджено до довічного позбавлення волі з конфіскацією усього особистого майна за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 111 КК України, який перейшов на бік ворога та у період з 24.02.2022 брав участь у лавах збройних сил держави-агресора при окупації смт Архангельське Високопільської ОТГ Бериславського району.

За результатами спеціального судового провадження 18.10.2023 вироком суду Стремоусова К.С. визнано винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 111, ч. 2 ст. 111 та ч. 5 ст. 111-1 КК України, та призначено покарання із застосуванням ч. 2 ст. 70 КК України у вигляді довічного позбавлення волі з конфіскацією майна.

 

Аналіз статистичних даних з питань протидії злочинності, координаційна діяльність прокурорів

Координаційну діяльність прокурорів у поточному році спрямовано на протидію кримінальним правопорушенням проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку, проти основ національної безпеки України, а також іншим актуальним кримінальним правопорушенням, які вчиняються в умовах воєнного стану, у тому числі на визначених Генеральним прокурором пріоритетах.

Зокрема, проведено 2 координаційні та 1 спільну наради правоохоронних та інших державних органів області, на яких обговорено та визначено узгоджені заходи щодо захисту громадян, суспільства та держави від злочинних посягань в умовах воєнного стану, забезпечення законності і правопорядку в області та підвищення ефективності виявлення, припинення та розслідування кримінальних порушень у сфері охорони навколишнього природного середовища. 

 З метою вжиття спільних дій у протидії злочинності в регіоні створено та діють 14 спільних міжвідомчих робочих груп на визначених пріоритетах. З керівниками правоохоронних та державних органів підписано спільний наказ щодо посилення захисту економічних інтересів області в умовах воєнного стану.

Не залишалися поза увагою і узгодження зусиль органів правопорядку регіону щодо протидії злочинності загалом.

Проте на стан кримінальної протиправності на території Херсонської області суттєво вплинула повномасштабна збройна агресія Російської Федерації проти України.

 За 2023 рік у Єдиному реєстрі досудових розслідувань обліковано (без урахування закритих за реабілітуючими підставами) 21189 кримінальних правопорушень, що на 17,4,3% більше, ніж у 2022 році.

Рівень кримінальної протиправності на 10 тисяч населення склав 211,6 проти 180,1 – 2022 року.

Збільшилася кількість (15304 проти 12622, або на 21,2%) особливо тяжких злочинів, їх частка склала 72,2%.

Порівняно з 2022 роком, на 40,7% (з 2792 до 3927) зросла кількість тяжких злочинів.

Упродовж звітного періоду обліковано 824 кримінальні правопорушення проти основ національної безпеки України (проти 2268 у 2022 році, або на 63,7% менше).

У 271 вчиненому на території Херсонської області кримінальному правопорушенні проти основ національної безпеки України особам повідомлено про підозру (32,9%), у 183 – обвинувальні акти скеровано до суду (22,2%). Крім того, направлено до суду 2 клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності; 2 кримінальні правопорушення закрито на підставі п. 5 ч. 1 ст. 284 КПК України.

Обліковано 12968 кримінальних правопорушень проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку проти 8751, у 2022 році, або на 48,2% більше. Їх питома вага склала 61,2%.

У 20 кримінальних правопорушеннях цієї категорії особам повідомлено про підозру (0,2%), у 8 – обвинувальні акти скеровано до суду (0,06%).

Обліковано 2119 кримінальних правопорушень проти життя та здоров’я особи, що на 29,6% менше, ніж у 2022 році, з них 606 - очевидні умисні вбивства та замахи (на 13,7% більше), 23 – умисні тяжкі тілесні ушкодження (на 57,4% менше), з них 4 – зі смертельними наслідками (на 81,0% менше)

У 231 кримінальному правопорушенні проти життя та здоров’я особи до суду скеровано обвинувальні акти (10,9%), у 264 кримінальних правопорушеннях особам повідомлено про підозру (12,5%). Крім того, скеровано до суду 1 клопотання про застосування до особи примусових заходів медичного характеру.

Із загальної кількості очевидних умисних вбивств та замахів (606) 566 вчинено в ході бойових дій (93,4%).

У 40 кримінальних правопорушеннях за фактами очевидних умисних убивств, облікованих у 2023 році, особам повідомлено про підозру (6,6%), у 30 кримінальних правопорушеннях обвинувальні акти скеровано до суду (5,0%).

Обліковано 23 кримінальні правопорушення проти волі, честі та гідності особи (на 76,9% більше).

У 16 кримінальних правопорушеннях цієї категорії особам повідомлено про підозру (69,6%), у 1 – обвинувальний акт скеровано до суду (4,3%).

Збільшилася кількість облікованих кримінальних правопорушень проти статевої свободи та статевої недоторканості особи: 18 проти 14 торік (на 28,6% більше), у тому числі з 9 до 11 збільшилося число зґвалтувань. Загалом питома вага правопорушень цього розділу КК України склала 0,1%.

У 15 кримінальних правопорушеннях проти статевої свободи особам повідомлено про підозру (83,3%), у 14 – обвинувальні акти скеровано до суду (77,8%).

Кількість облікованих кримінальних правопорушень проти власності склала 3251, що на 25,7% більше, ніж у 2022 році.

У структурі злочинності кримінальні правопорушення проти власності становлять лише сьому частину (3251 з 21189, або 15,3%). 

Крадіжки складають 57,6% кримінальних правопорушень цієї категорії (1871), шахрайства – 38,6% (1254). Незначною залишається кількість привласнень, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем – 82 (2,5%), розбійних нападів – 9 (0,3%), грабежів – 17 (0,5%), вимагань – 4 (0,1%).

Загалом по області зменшилося на 74,2% число грабежів, на 55,0% – розбійних нападів, на 36,4% – фактів привласнень, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем; водночас збільшилася на 80,2% кількість шахрайств, на 15,0% – крадіжок.

У 634 кримінальних правопорушеннях проти власності (19,5%) – особам повідомлено про підозру, у 557 (17,1%) – обвинувальні акти скеровано до суду, крім того, направлено до суду 15 клопотань про застосування примусових заходів медичного характеру.

Викрито 30 (або 0,1% до усіх облікованих) кримінальних правопорушень у сфері господарської діяльності. Їх загальна кількість порівняно з 2022 роком збільшилася на 57,9%. Зокрема обліковано 4 кримінальні правопорушення за ст. 209 КК України «Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом» (з них у 2 процесуальне керівництво здійснюється органами прокуратури Херсонської області), 4 кримінальні правопорушення за ст. 203-2 КК України за фактами незаконної діяльності з організації або проведення азартних ігор, лотерей (у всіх процесуальне керівництво здійснюється органами прокуратури Херсонської області).

У 3 кримінальних правопорушеннях цієї категорії особам повідомлено про підозру (10,0%), у 2 – обвинувальні акти скеровано до суду (6,7%).

Обліковано 24 кримінальні правопорушення проти довкілля (на 64,2% менше), з них 11 – за ст. 249 КК України, 10 – за ст. 246 КК України.

У 3 кримінальних правопорушеннях проти довкілля (12,5%) – особам повідомлено про підозру, обвинувальні акти скеровано до суду.

На 2,5% більше обліковано кримінальних правопорушень проти громадської безпеки (167). Їх питома вага склала 0,8%. Переважну частину правопорушень проти громадської безпеки (106, або 63,5%) становлять такі, що пов’язані з незаконним обігом зброї (6 – ст. 262 КК України, 98 – ст. 263 КК України, 2 – ст. 263-1 КК України).

Загалом за наслідками розслідування у 84 таких кримінальних правопорушеннях особам повідомлено про підозру (50,3%); у 70 кримінальних правопорушеннях обвинувальні акти скеровано до суду (41,9%).

Обліковано 153 кримінальні правопорушення проти безпеки руху та експлуатації транспорту (на 47,6% менше 2022 року).

Обліковано 45 (на 47,7% менше) злочинів щодо порушень правил безпеки руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами, що спричинили смерть потерпілого.

За наслідками розслідування у 43 правопорушеннях проти безпеки руху та експлуатації транспорту особам повідомлено про підозру (28,1%); у 31 – обвинувальні акти скеровано до суду (20,3%); крім того, скеровано до суду 3 клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності.

З 1,2% до 2,5% збільшилася питома вага кримінальних правопорушень у сфері обігу наркотичних засобів та психотропних речовин (532).

З числа злочинів цієї категорії 108 – за фактами збуту наркотичних засобів та психотропних речовин (на 83,1% більше, ніж у 2022 році).

У 72,4% правопорушень у сфері обігу наркотичних засобів та психотропних речовин (385) особам повідомлено про підозру; у 320 (60,2%) - обвинувальні акти скеровано до суду; крім того, скеровано до суду 3 клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру.

Обліковано 31 кримінальне правопорушення у сфері охорони державної таємниці, недоторканності державних кордонів, забезпечення призову та мобілізації (у 3,4 рази більше, ніж у 2022 році). У 9 кримінальних правопорушеннях цієї категорії особам повідомлено про підозру (29,0%); обвинувальні акти скеровано до суду.

Обліковано 71 кримінальне правопорушення, вчинене у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг, що на 40,3% менше, ніж у 2022 році.

У 10 кримінальних правопорушеннях цієї категорії особам повідомлено про підозру (14,1%); у 8 – обвинувальні акти скеровано до суду (11,3%).

Має місце збільшення кількості кримінальних правопорушень, вчинених окремими категоріями осіб, у порівнянні з 2022 роком. Серед них:

  • у 2,8 рази (з 12 до 33) збільшилася кількість кримінальних правопорушень, вчинених неповнолітніми чи за їх участю (з урахуванням минулих років);
  •  у 2,9 рази (828) зросло число правопорушень, скоєних особами, які раніше їх вчиняли; 
  • у 6,4 рази (255) більше скоєно кримінальних правопорушень групою осіб;
  • у 4,3 рази (69) більше вчинено кримінальних правопорушень у стані алкогольного сп’яніння.

 

Діяльність прокурорів у кримінальному провадженні

 

Упродовж 2023 року органами поліції розпочато досудове розслідування у 19 401 кримінальному провадженні.

За результатами розслідування направлено до суду обвинувальні акти у 1120 провадженнях, 5 клопотань про звільнення підозрюваного від кримінальної відповідальності та 10 клопотань про застосування примусових заходів медичного характеру.

Скеровано до суду 8 кримінальних проваджень про правопорушення, вчинені у бюджетній системі (один з пріоритетних напрямів).

За наслідками спеціального досудового розслідування 21.11.2023 направлено до суду обвинувальний акт стосовно 3 осіб за ч. 5 ст. 191 КК України. Встановлено, що директор одного з комунальних підприємств міста Херсона, зловживаючи службовим становищем, у порушення вимог ч. 2 ст. 13 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», діючи у змові, шляхом укладання нікчемних договорів з директорами двох підприємств на поставку дизельного палива заволоділи бюджетними коштами комунального підприємства на суму 7 216,4 тис гривень. На цей час триває спеціальний судовий розгляд.

Крім того, до суду направлено 10 обвинувальних актів за вчинення корупційних правопорушень; 2 - у сфері земельних відносин.

 Вжито заходів, спрямованих на розкриття умисних убивств. Так, упродовж 2023 року прокурорами затверджено та скеровано до суду 34 обвинувальні акти стосовно 35 осіб за вчинення вказаних кримінальних правопорушень.

15.11.2023 до суду направлено обвинувальний акт щодо громадянина П. за ч. 2 ст. 15, п. п. 1, 5 ч. 2 ст.115, ч.1 ст. 263 КК України, який 31.05.2023 у м. Херсоні на ґрунті раптово виниклих особистих неприязних стосунків кинув у бік громадян 2 гранати, в результаті чого трьом особам заподіяно тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості. Триває судовий розгляд.

Крім того, забезпечено розгляд клопотань про зміну запобіжних заходів та перерахування суми внесеної застави на рахунок Збройних Сил України. Так, від початку повномасштабного вторгнення РФ за 3 рішеннями суду перераховано на потреби ЗСУ 1 114 260 гривень.

Направлено до суду обвинувальні акти щодо 3 злочинних угруповань у сфері національної безпеки, у бюджетній сфері та з корупційними зв’язками, з них у 2 – досудове розслідування здійснювалось слідчими ГУНП в області, 1- територіального управління ДБР.

Зокрема, скеровано до суду обвинувальний акт стосовно трьох учасників організованої злочинної групи за фактом пособництва державі - агресору за ч. 3 ст. 28, ч. 1 ст. 111-2 КК України.

Обвинувачені – колишні працівники філії «Херсонський річковий порт» АСК «Укррічфлот», які під час тимчасової окупації міста Херсона співпрацювали з окупаційною владою. Один з них - так званий «директор» захопленої філії підприємства, підтримуючи загарбників, організував злочинну групу, до якої увійшли його знайомі, що зайняли посади «механіка транспортного відділу» та «начальника служби охорони» порту. Спільно вони реалізовували політику загарбників та допомагали збройним силам рф. Зокрема фігуранти забезпечили реконструкцію вантажної баржі для перевезення військової техніки, передали наявні на підприємстві буксири, теплоходи та автомобільний транспорт державі-агресору, чим завдали збитки філії АСК «Укррічфлот» на суму близько 15 млн грн, а також забезпечували евакуацію з м. Херсона представників окупаційної адміністрації на тимчасово окуповану територію лівобережної частини Херсонської області. Також вони забезпечили окупантів дизельним пальним на майже 300 літрів для облаштування понтонної переправи в районі смт Антонівка російськими військами.

Упродовж 2023 року слідчими УСБ України в області розслідувалося (з урахуванням повторних) 19926 кримінальних проваджень проти 6621 у 2022 році, або у 3 рази більше.

За цей період закінчено розслідування у 267 кримінальних провадженнях.

До суду направлено 260 обвинувальних актів (з повторними), що у 7,4 рази більше, ніж у 2022 році, або 97,4% до закінчених. З них у 190 - здійснювалося спеціальне досудове розслідування (у 2022 році 25), їх питома вага склала 73,1%.

За закінченими кримінальними провадженнями встановлено 101 545 тис. грн збитків, з яких 13 524 тис. грн заподіяні інтересам держави і територіальних громад та які не відшкодовано. Пред’явлено цивільні позови на суму 13 524 тис. грн. Накладено арешт на майно на суму 531 951 тис. грн, з яких 402 тис. грн – з метою забезпечення цивільного позову, 5 088 тис. грн – з метою спеціальної конфіскації, 28 373 тис. грн - з метою конфіскації майна, 498 087 тис. грн – з метою збереження речових доказів.

У 2023 році слідчими ДБР за процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури розслідувалося (з урахуванням повторних) 425 кримінальних проваджень проти 299 у 2022 році, або на 42,1% більше. 

 До суду з обвинувальним актом (з повторними) направлено 65 кримінальних проваджень, що у 10,8 рази більше, ніж торік (у 2022 році – 6), або 81,3% до закінчених.

У 41 закінченому кримінальному провадженні здійснювалося спеціальне досудове розслідування.

З числа скерованих до суду обвинувальних актів 28 – щодо працівників органів ДКВС, 3 – щодо працівників органів Державної податкової служби, 6 – щодо працівників органів Національної поліції.

Так, 29.09.2023 до суду направлено обвинувальний акт стосовно гр. Є. за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 6 ст. 111-1, ч. 3 ст. 436-2 КК України, який організував та брав активну участь у заходах політичного характеру у співпраці з державою-агресором та його окупаційною адміністрацією, спрямованих на підтримку держави-агресора, її окупаційної адміністрації, глорифікував осіб, які здійснювали збройну агресію проти України, розпочату у 2014 році, представників збройних формувань РФ, а також представників окупаційної адміністрації, яку складають її державні органи і структури, функціонально відповідальні за управління тимчасово окупованими територіями України.

30.11.2023 до суду скеровано обвинувальний акт стосовно 2 осіб за вчинення злочинів, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 209 КК України, які в період з 01.01.2022 по 19.08.2022, перебуваючи на посадах директора та головного бухгалтера одного з департаментів Херсонської міської ради, будучи службовими особами, діючи в умовах воєнного стану, за попередньою змовою групою осіб, шляхом зловживання своїм службовим становищем, заволоділи коштами місцевого бюджету громади в особливо великих розмірах (1 369 тис. грн), а в подальшому легалізували грошові кошти, отримані незаконним шляхом.

За закінченими кримінальними провадженнями встановлено 1 370 тис. грн збитків. З метою забезпечення конфіскації накладено арешт на майно на суму 2 518 тис. гривень.

За участю прокурорів судами розглянуто у першій та апеляційній інстанціях та за нововиявленими обставинами 711 кримінальних проваджень. Судами винесено обвинувальні вироки у 304 провадженнях, у тому числі у 44 - на підставі угод.

Крім того, активно вживалися заходи щодо виправлення судових помилок, перегляду судових рішень в апеляційному порядку. Судами апеляційних інстанцій задоволено апеляційні скарги прокурорів відносно 54 осіб. Всі переглянуті в апеляційному порядку рішення судів першої інстанції, ухвалені у кримінальних провадженнях за участі прокурорів органів прокуратури області, - за ініціативи прокурорів (100%).

Упродовж 2023 року судами першої інстанції виправдувальні вироки у кримінальних провадженнях за участю прокурорів області не постановлювалися.

 

Протидія кримінальним правопорушенням, захист інтересів держави у сфері охорони навколишнього природного середовища

У 2023 році прокурорами здійснювалось процесуальне керівництво у 516 кримінальних правопорушеннях у сфері охорони навколишнього природного середовища, з них у 74 - проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку, внаслідок яких завдано шкоду навколишньому природному середовищу, а також у 30 кримінальних правопорушеннях, вчинених проти основ національної безпеки України.

За результатами досудового розслідування прокурорами СЕП до суду скеровано 13 обвинувальних актів про злочини, вчинені проти основ національної безпеки України, відносно осіб, серед яких є депутати органів місцевого самоврядування, працівники обласної державної адміністрації та Херсонської районної військової адміністрації.

Зокрема, 26.10.2023 до суду направлено обвинувальний акт стосовно депутата однієї з районних рад за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 111-1 КК України, який прийняв пропозицію від осіб із числа окупаційної адміністрації держави-агресора та добровільно зайняв керівну посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій – так званого «начальника отдела организации, регулирования рыболовства Департамента рыболовства и аквакультуры Министерства сельского хозяйства и рыболовства Херсонской области», що здійснює свою діяльність на території Херсонської області, з місцем фактичного розташування на тимчасово окупованій території Херсонської області.

Крім того, 26.10.2023 до суду направлено обвинувальний акт відносно гр. Б. за ч. 5 ст. 111-1 КК України, який добровільно погодився працювати на окупаційну владу та обійняв посаду, пов'язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, в незаконному органі влади, створеному на тимчасово окупованій території України, а саме посаду «виконувача обов'язків міністра природних ресурсів і екології Херсонської області».

Судовий розгляд у цих провадженнях триває.

До господарського суду пред’явлено 3 позови про визнання незаконними та скасування державної реєстрації земельних ділянок загальною площею 33 га вартістю 138,2 млн грн, наданих у власність та користування для розміщення об’єктів річкового транспорту, які розташовані у межах водно-болотного угіддя міжнародного значення «Дельта річки Дніпро».

Крім того, заявлено позов про скасування державної реєстрації, припинення права власності та повернення земельних ділянок природно-заповідного фонду площею 0,75 га вартістю 486 тис. гривень.

Судами в минулому році розглянуто і задоволено 9 позовів на суму 1 537 415 тис. грн., у тому числі 1 позов в межах кримінального судочинства на суму 1 537 115 тис. гривень.

Так, Одеським окружним адміністративним судом задоволено 2 позови (заявлені у 2023 році) в інтересах держави про зобов’язання Департаменту захисту довкілля та природних ресурсів Херсонської обласної державної адміністрації розглянути та затвердити проєкти землеустрою щодо встановлення меж гідрологічного заказника загальнодержавного значення «Озеро Соляне» та заповідного урочища «Летючі піски». 

Виконано судових рішень на суму 669 тис. гривень.

 

Захист інтересів дітей та протидія домашньому насильству

Реальний захист прав дітей в умовах воєнного стану залишається одним з головних пріоритетів у роботі прокурора.

У 2023 році слідчими СВ УСБ України в Херсонській області розслідувалося 425 кримінальних проваджень за ст. 438 КК України у сфері охорони дитинства, з яких 421 – за фактами нападів на об’єкти, призначені для освіти (їх захоплення, пошкодження, руйнування, викрадення майна), 4 – за фактом нападів на дитячі лікарні.

У зазначений період у провадженні слідчих регіонального органу безпеки перебувало 156 кримінальних проваджень за фактами порушення законів і звичаїв ведення війни, потерпілими в яких є неповнолітні. З них 29 кримінальних проваджень - за фактами депортації неповнолітніх, 14 – незаконного їх позбавлення волі, 113 – заподіяння неповнолітнім тілесних ушкоджень, у тому числі 23 – пов’язані з їх вбивством.

Потерпілими від злочинів, пов’язаних зі збройною агресією РФ проти України, є 860 дітей (459 – неповнолітніх, 401 – малолітніх), 26 з яких загинуло (7 – неповнолітніх, 19 – малолітніх).

 За результатами досудового розслідування до суду направлено 2 обвинувальні акти у кримінальних провадженнях цієї категорії.

Зокрема, спрямовано обвинувальний акт до суду за фактом розстрілу командиром підрозділу морської піхоти Чорноморського флоту ВМФ ЗС РФ спільно з іншими невстановленими військовослужбовцями ЗС РФ шести охоронців приватної охоронної фірми та неповнолітньої подруги одного із них за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 438 КК України.

 Упродовж 2023 року на території області обліковано 28 кримінальних правопорушень, вчинених неповнолітніми та за їх участю (26 злочинів та 2 кримінальні проступки).

Динаміка зростання рівня підліткової злочинності з числа кримінальних правопорушень, облікованих у 2023 році та розслідуваних правоохоронними органами області, у 28 разів перевищила показник 2022 року, при цьому їх питома вага у загальній структурі злочинності склала 1,6 % .

Також у 2,5 рази збільшився у порівнянні з аналогічним періодом минулого року рівень злочинності щодо кримінальних правопорушень, учинених стосовно дітей з числа облікованих, у звітному періоді.

Зростання кількості кримінальних правопорушень, вчинених відносно неповнолітніх, у 2023 році порівняно з 2022 роком відбулося виключно за рахунок особливо тяжких злочинів з додатковою відміткою щодо кваліфікації «зникнення безвісти» (196 проти 18).

При цьому більше половини кримінальних правопорушень, вчинених відносно неповнолітніх (148 з 247), обліковано на території окупованих Генічеського, Каховського та Скадовського районів, що в абсолютній більшості випадків обумовлено реєстрацією в ЄРДР заяв і повідомлень про безвісне зникнення дітей (відсутність з ними зв’язку), які мешкали в цих районах.

Відбулось зростання кількості кримінальних правопорушень проти статевої свободи та недоторканості неповнолітніх. У минулому році обліковано 14 таких злочинів.

Заходами представницького характеру у сфері охорони дитинства до суду пред’явлено 13 позовів на суму 50,381 млн грн, з них 5 на суму 496,4 тис. грн - у бюджетній сфері, та 6 на суму 49,885 млн грн - у сфері земельних відносин.

Зокрема, до господарського суду Одеської області направлено позовну заяву в інтересах держави до Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області, Новорайської сільської ради Херсонської області за участю третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на стороні позивача, державного навчального закладу «Бериславський професійний аграрний ліцей», про визнання недійсним наказу, скасування державної реєстрації права комунальної власності на земельну ділянку, повернення земельної ділянки площею 177,3 га вартістю 34,156 млн гривень. На цей час судовий розгляд триває.

Крім того, органи прокуратури області продовжують вживати заходи представницького характеру, спрямовані на зобов’язання власників та балансоутримувачів привести у стан готовності укриття (сховища), які розташовані в закладах освіти. У 2023 році до суду заявлено 2 таких позови.

Вже у січні поточного року судом задоволено 1 позов.

Рішенням Одеського окружного адміністративного суду 16.01.2024 задоволено в повному обсязі позов прокурора в інтересах держави в особі Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Херсонській області до Управління освіти, культури, молоді та спорту Білозерської селищної ради Херсонської області про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання приведення захисної споруди цивільного захисту №80026, розташованої на базі майнового комплексу Правденського ліцею Білозерської селищної ради Херсонського району, у належний технічний стан та готовність до укриття населення.

З урахуванням позовів минулих років задоволено 13 позовів на загальну суму 27 240 тис. грн, з них: у сфері земельних відносин - на 24 629 тис. грн, у сфері державної та комунальної власності – 1 730 тис. грн, у бюджетній сфері –881 тис. гривень.

09.10.2023 рішенням господарського суду Одеської області задоволено в повному обсязі позовні вимоги прокурора в інтересах держави в особі Новорайської сільської ради, ДНЗ «Бериславський професійний аграрний ліцей» до ТОВ «ОМТ-Лідер» про визнання недійсним договору про співробітництво та повернення земельної ділянки державної форми власності площею 177, 3 га вартістю майже 12 млн гривень. 24.11.2023 на виконання рішення суду боржником добровільно повернуто вказану земельну ділянку закладу освіти.

 

Міжнародно-правове співробітництво під час кримінального провадження

Упродовж 2023 року до обласної прокуратури з Офісу Генерального прокурора та в порядку децентралізованих зносин надійшов 21 запит іноземних компетентних установ про надання правової допомоги у кримінальних справах різних категорій, у тому числі 13 прохань Міжнародного кримінального суду.

Виконано 19 запитів, а також 2 клопотання компетентних органів Республіки Польща про перейняття кримінального переслідування стосовно 2 громадян України.

Підготовлено 1 запит про міжнародну правову допомогу та скеровано до розгляду іноземній стороні (Республіка Вірменія).

Через Офіс Генерального прокурора спрямовано на розгляд іноземній стороні клопотання про видачу (екстрадицію) правопорушника для притягнення до кримінальної відповідальності, який розшукується ГУНП в Херсонській області та затриманий компетентними органами Республіки Молдова.

 

Представництво інтересів держави в суді

Вартість активів, щодо яких судами постановлено рішення про задоволення вимог прокурора, становить 2 млрд 469 млн гривень.

Судові рішення, постановлені на користь держави за позовами прокурора, реально виконано на 819 млн гривень.

Площа земель, повернутих та незаконне надання яких попереджено, складає 3732 га.

В умовах воєнного стану при здійсненні представницької діяльності було зосереджено увагу на усуненні порушень при використанні бюджетних коштів, фактах неналежного утримання захисних споруд цивільного захисту та припиненні незаконного володіння громадянами Російської Федерації та Республіки Білорусь земельними ділянками сільськогосподарського призначення.

Так, у бюджетній сфері пред’явлено 15 позовів на 2 млрд 209 млн грн. Судом задоволено 12 позовів, у зв`язку з чим попереджено витрачання бюджетних коштів на суму майже 2 млн грн, стягнуто до бюджету 319 тис гривень.

Органами прокуратури у судовому порядку оскаржено договори, укладені за результатами тендерних закупівель, через порушення вимог чинного законодавства та недотримання максимальної економії та ефективності використання бюджетних коштів, виділених для задоволення потреб функціонування держави в умовах особливого періоду.

Судом відкрито провадження про визнання недійсними 3 договорів про реконструкцію зруйнованих мостів за бюджетні кошти вартістю понад 1,4 млрд грн на території Бериславського району.

Підставою для вжиття  заходів реагування стала невідповідність  кваліфікації та  відсутність досвіду при проведенні аналогічних робіт у  підрядника, який став переможцем  та має виконувати роботи. Крім того, замовником розрахунок очікуваної вартості робіт проведено з порушенням вимог закону.

Органами прокуратури області зареєстровано 9 кримінальних проваджень за фактами неправомірного використання бюджетних коштів, передусім спрямованих на відновлення об’єктів критичної  інфраструктури та об’єктів соціальної сфери у Херсонській області, які проведено без дотримання принципу ефективності використання бюджетних коштів.

До суду направлено 7 позовів про зобов’язання балансоутримувачів привести захисні споруди цивільного захисту у належний технічний стан та готовність до укриття населення. На теперішній час 5 позовів задоволено.

Так, рішенням Одеського окружного адміністративного суду задоволено позов заступника керівника Херсонської обласної прокуратури, визнано протиправною бездіяльність Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства НААН України щодо утримання у неналежному технічному стані, не придатному для використання за цільовим призначенням, захисної споруди цивільного захисту загальною площею 96 кв. м, з можливістю розміщення 150 осіб.

За фактом невжиття своєчасних заходів до належного утримання та реконструкції фонду захисних споруд цивільного захисту, що призвело до безпідставного витрачання коштів з місцевого бюджету на ремонт укриттів, зареєстровано кримінальне провадження.

У сфері земельних відносин заявлено 51 позов на 112,5 млн грн, судами визнано обґрунтованими та задоволено 30 позовів на загальну  суму 1864 млн гривень.

Так, до суду направлено 40 позовів про конфіскацію у громадян Російської Федерації та Республіки Білорусь земельних ділянок площею 288 га, вартістю майже 51 млн грн. На теперішній час задоволено 18 позовів відносно земельних ділянок площею 132 га, вартістю 23,4 млн грн. На цей час право власності на 12 земельних ділянок площею 63 га, вартістю 10,9 млн грн вже скасовано та зареєстровано за державою.

Судом відкрито провадження за 2 позовами про визнання недійсними державних актів про передачу земельних ділянок у приватну власність, які розташовані на території Бузкового парку, де розпорядженням начальника Херсонської міської військової адміністрації створено меморіальний комплекс з увічнення пам’яті загиблих бійців територіальної оборони Херсона.

Задоволено 2 позови про визнання недійсними договорів оренди та повернення державі земель лісового фонду загальною площею 172 га вартістю 1,6 млрд гривень.

Вже поточного року обласною прокуратурою до суду направлено 2 аналогічних позови відносно земель площею майже 100 га, вартістю майже 340 млн гривень.

При здійсненні представницької діяльності пріоритетом у роботі органів прокуратури області залишається усунення порушень при використанні бюджетних коштів, фактах неналежного утримання захисних споруд цивільного захисту та використанні земель, передусім прибережно-захисних смуг та лісового фонду.

 

Протидія порушенням прав громадян у правоохоронній та пенітенціарній сферах

Особливої уваги приділено виявленню та реагуванню на порушення інтересів держави та конституційних прав і свобод людини та громадянина у місцях несвободи, документуванню відомостей про воєнні та інші злочини, вчинені військовослужбовцями Російської Федерації та їхніми прибічниками на території Херсонської області.

У кримінальних провадженнях 34 особам повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 111, ч. 5 ст. 111-1, ч. 7 ст. 111-7 КК України, за фактами переходу на бік ворога в період збройного конфлікту, в умовах воєнного стану, а також добровільного зайняття громадянами України та колишніми працівниками установ виконання покарань, розташованих на території Херсонської області, посад, пов’язаних з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово не підконтрольній Україні території Херсонської області.

За ухвалами суду стосовно 19 осіб обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, а щодо 28 – обвинувальні акти направлено до суду.

Крім того, за процесуального керівництва прокурорів обласної прокуратури 23.08.2023 повідомлено про підозру директору Федеральної служби виконання покарань Росії за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 109 КК України, який у січні 2023 року вчинив дії, спрямовані на захоплення державної влади, які виразились у формуванні на території м. Херсона та Херсонської області неконституційним шляхом  органів виконання покарань та попереднього ув’язнення: «управления Федеральной службы исполнения наказаний по Херсонской области», «Федеральное казенное учреждение «Исправительная колония № 1 управления Федеральной службы исполнения наказаний по Херсонской области», «Федеральное казенное учреждение «Исправительная колония № 2» «Управления Федеральной службы исполнения наказаний по Херсонской области», «Федеральное казенное учреждение «Исправительная колония № 3» «Управления Федеральной службы исполнения наказаний по Херсонской области», «Федеральное казенное учреждение «Лечебное исправительное учреждение № 4 управления Федеральной службы исполнения наказаний по Херсонской области».

28.09.2023 обвинувальний акт направлено до суду.

За наслідками вивчення проблемних питань і проведених перевірок з метою забезпечення ефективного виконання завдань кримінального провадження, додержання конституційних прав громадян, недопущення порушень прав в’язнів, передбачених Європейською Конвенцією про захист прав людини та основоположних свобод, органами прокуратури області направлено 31 документ реагування, листи і вимоги, у тому числі до Міністерства  юстиції України, Департаменту з питань виконання кримінальних покарань, апеляційного суду, управління Державної судової адміністрації та ГУНП в Херсонській області.

За результатами розгляду до дисциплінарної відповідальності притягнуто одну службову особу, звільнено одну незаконно затриману особу та розпочато роботи з відновлення установ попереднього ув’язнення та виконання покарань у Херсонській області.

 

Запобігання та протидія корупції поза межами кримінального провадження

У 2023 році взято участь у розгляді судами першої та апеляційної інстанції  2 справ про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією.

Органами прокуратури внесено 2 подання про усунення порушень антикорупційного законодавства. За результатами розгляду 3 таких документів (з урахуванням минулих років) скасовано 6 актів.

 

Розгляд звернень і запитів, забезпечення доступу до публічної інформації

Упродовж 2023 року до органів прокуратури області надійшло 3263 звернення. Вирішено 1313  звернень громадян та юридичних осіб, задоволено 144.

До інших відомств для вирішення направлено 767 звернень. Повернуто заявникам або залишено без розгляду 98 звернень.

Із вирішених звернень 13 надійшло від народних депутатів України, звернення цієї категорії не задовольнялися.

Найбільшу кількість звернень вирішено з питань досудового розслідування – 741. Крім того, з питань участі у кримінальному провадженні в суді розглянуто 19 звернень, з питань охорони прав дітей - 12, з кадрових питань – 21, з питань нагляду за додержанням кримінально-виконавчого законодавства – 7. 

Прийнято 10 громадян на особистому прийомі за місцями дислокацій органів прокуратури області у містах Миколаєві та Одесі.

Упродовж 2023 року органами прокуратури області розглянуто 57 запитів на інформацію.

За 33 - запитувачам інформацію надано, 15 - скеровано відповідні роз’яснення, у задоволенні 9 відмовлено.

Рішення про відмову в установленому порядку не оскаржувались. Строки розгляду запитів не продовжувалися та не порушувалися.

 

Інформування суспільства щодо діяльності органів прокуратури області

 

У 2023 році вжито заходів щодо всебічного висвітлення діяльності органів прокуратури області.

Здійснено 2650 виступів у медіа, з них: 1652 - в інтернет-виданнях, 750 - в онлайн-медіа, 194 - в аудіовізуальних, 24 - в друкованих, 23 - акредитованих в Україні зарубіжних медіа.

На офіційному сайті Херсонської обласної прокуратури розміщено 977 публікацій щодо актуальних питань діяльності органів прокуратури області, розслідування злочинів, переважна більшість яких пов’язана з російською агресією.

Також 606 повідомлень розміщено на офіційному сайті Офісу Генерального прокурора, з них: 396 - у рубриці «Новини», 210 - у рубриці «Регіональні новини».

Упродовж минулого року надано 72 коментарі представникам регіональних, всеукраїнських та іноземних медіа.

За участю керівництва обласної прокуратури надано 17 інтерв’ю на теми воєнних злочинів, злочинів проти основ національної безпеки.

 

Відділ організаційного та правового забезпечення

Херсонської обласної прокуратури

 

 

кількість переглядів: 243