Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.02.2023

Повідомлено про підозру так званим «голові ВЦА Генічеської міської територіальної громади» і «першому заступнику голови окупаційної адміністрації Херсона»

        

За процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури та Генічеської окружної прокуратури заочно повідомлено про підозру депутату Генічеської міської ради від забороненої в Україні партії «ОПЗЖ» та мешканцю міста Херсона у колабораційній діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України).
 
За даними слідства, підозрювані в умовах воєнного стану пішли на співпрацю з окупантами. Депутат добровільно обійняв посаду та званого «голови воєнно-цивільної адміністрації Генічеської міської територіальної громади».
 
 
На псевдопосаді він вживав заходів для формування апарату, структурних підрозділів незаконно створеного органу та підбору кадрів. Також організовував життєдіяльність громади за російським законодавством. Видавав місцевому населенню паспортів РФ, сприяв впровадженню стандартів країни-агресора у закладах освіти та культури, особисто призначав «старост» населених пунктів на підвідомчій території.
 
Другий підозрюваний погодився на пропозицію окупантів та добровільно обійняв посаду так званого «першого заступника голови військово-цивільної адміністрації м. Херсона». При цьому для конспірації своїх анкетних даних чоловік представляється вигаданим ім’ям. 
 
Як заступник окупаційного голови міста підозрюваний виконував організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції. Він особисто координував роботу інших так званих заступників, розподіливши між ними сфери управління та впливу.
 
Крім того, підозрюваний активно підшукував та схиляв до співпраці місцевих мешканців, представників комунальних підприємств.
 
За декілька днів до звільнення Херсона, підозрюваний втік на тимчасово непідконтрольну територію, де продовжує співпрацювати з окупантами.
 
Досудові розслідування здійснюються УСБ України в Херсонській області.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Автор: Пресслужба Херсонської обласної прокуратури
кількість переглядів: 765