Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
18.01.2019

Завдяки прокуратурі державі повернуто соціально важливий об’єкт – меліоративну систему з насосною станцією

    

У вересні 2014 року між Скадовською ОДПІ Головного управління Міндоходів Херсонської області та  громадянином  Н. на товарній біржі укладений договір купівлі-продажу будівлі насосної станції  з відповідним обладнанням, що розташована в адміністративних  межах Каланчацької селищної ради.
Проте оспорюваний правочин укладено з порушеннями законодавства, оскільки вказане нерухоме майно реалізовано як рухоме та за ціною, що є значно заниженою, не  відповідала  ринковій вартості.
Крім того, на час продажу щодо цього об’єкта Каланчацькою районною радою розпочато процедуру визнання його безхазяйним та набуття права власності відповідною територіальною громадою за місцем його розташування.
Зважаючи, що зрошення є одним з основних факторів інтенсифікації землеробства в районах з недостатнім та нестійким зволоженням, до  яких належить значна частина земель в Україні, в тому числі в Каланчацькому районі Херсонської області, прокурор в інтересах Каланчацької селищної ради  ще у 2014 році звернувся з позовом про визнання спірного договору купівлі-продажу недійсним.
Постановою Херсонського апеляційного суду  задоволено апеляційну скаргу прокуратури Херсонської області, скасовано рішення  Каланчацького районного суду від 21.06.2018, визнано недійсним та скасовано рішення начальника Скадовської ОДПІ ГУ Міндоходів у Херсонській області  про реалізацію безхазяйного майна, визнано недійсними біржові торги, а також договір купівлі-продажу насосної станції.
Головною метою захисту прокурором інтересів держави у цій справі є повернення соціально важливого об’єкта до комунальної власності Каланчацької територіальної громади, оскільки меліоративна система з насосною стацією після реконструкції здатна здійснювати полив понад 500 гектар земель сільськогосподарського призначення, що, в свою чергу, слугуватиме додатковим джерелом доходів місцевого бюджету.
 

Автор: Прес-служба прокуратури Херсонської області
кількість переглядів: 1478