Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
15.06.2021

Офіс Генпрокурора вимагає припинити експлуатацію аварійного Херсонського слідчого ізолятора

Заступник Генерального прокурора Олексій Симоненко здійснив робочий візит до ДУ «Херсонський слідчий ізолятор» та дільниць слідчого ізолятора в ДУ «Північна виправна колонія № 90» та ДУ «Дар’ївська виправна колонія № 10».
 
Олексій Симоненко разом з керівником Херсонської обласної прокуратури Володимиром Калюгою, іншими представниками Офісу Генпрокурора та Херсонської обласної прокуратури оглянули житлові та господарські приміщення установ, ознайомились з умовами тримання в’язнів, з’ясували питання щодо наявності у них скарг на прояви насильства і жорстокого поводження, перевірили стан забезпечення належним харчуванням та надання своєчасної медичної допомоги. Крім того, представники Офісу Генерального прокурора провели особистий прийом ув’язнених.
 
У ході огляду території та приміщень ДУ «Херсонський слідчий ізолятор» установлені порушення конституційних прав громадян, зокрема, щодо умов їх тримання, незабезпечення санітарних норм житлової площі. Та насамперед через аварійний стан адміністративних будівель і режимного корпусу виявлена реальна загроза життю та здоров’ю в’язнів і персоналу установи, що підтверджено висновком експерта.
 
Наразі у режимному корпусі №1 утримується 427 осіб при ліміті – 277, що є порушенням не лише національного законодавства, а й ст. 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Експлуатацію режимних корпусів № 2 та № 3 було припинено ще з 2014 року, оскільки їх визнано аварійними.
 
«Ми маємо припинити порушення прав в’язнів у Херсонському СІЗО, тому мною сьогодні внесено вказівку Міністру юстиції з вимогою негайно вирішити питання щодо припинення використання аварійних приміщень та направлення в'язнів до інших установ попереднього ув’язнення», - зазначив заступник Генерального прокурора Олексій Симоненко.
 
У свою чергу, керівник Херсонської обласної прокуратури Володимир Калюга повідомив, що наразі відсутня можливість для будівництва нових приміщень для слідчого ізолятора, але можливе переведення осіб, які перебувають у Херсонському слідчому ізоляторі до ДУ «Північна виправна колонія № 90» та «Дар’ївська виправна колонія № 10». Наразі там ведуться ремонтні роботи, щоб забезпечити громадянам, гідні умови перебування. Ремонтні роботи планується завершити восени.
 

Автор: Пресслужба Херсонської обласної прокуратури
кількість переглядів: 1512