Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
21.01.2022

Прокуратура звернулася до суду для захисту об’єкта культурної спадщини Херсона

            

Херсонська окружна прокуратура в судовому порядку вимагає укласти охоронні договори з метою збереження пам’яток архітектури – будівель розташованих по вул. Соборній та вул. Грецькій в місті Херсоні.
 
Прокуратурою встановлено, що вказані будівлі з 1990 року мають статус пам’яток архітектури та занесені до Державного реєстру нерухомих пам’яток України за категорією місцевого значення, як об’єкти культурної спадщини.
Чинне законодавство зобов’язує усіх власників пам`яток, об`єктів культурної спадщини чи їх частин або уповноважені ними органи (особи) незалежно від форм власності на ці об`єкти укласти з відповідним органом охоронний договір.
 
Проте, власники вказаних будівель з моменту набуття права власності так і не оформили охоронні договори з Херсонською обласною державною адміністрацію, а відповідно не встановлeно рeжим використання пам’ятки та відповідальність за його порушення, види і терміни виконання реставраційних, консерваційних або ремонтних робіт.
 
Задля належного захисту інтересів держави у цій сфері, а також  запобіганню можливого руйнування чи пошкодження пам’яток архітектури прокуратура звернулась до адміністративного суду з позовами до власників будівель про зобов’язання укласти охоронні договори на пам’ятки архітектури.
 
Наразі судом відкрито провадження у справах.

Автор: Херсонська окружна прокуратура
кількість переглядів: 1250