Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.03.2022

warcrimes.gov.ua - головна платформа збору доказів злочинів РФ

              

Вся країна обороняється, відбиває атаки ворога і допомагає потерпілим, а ще - збирає докази варварської агресії Російської Федерації та її воєнних злочинів. Бо для кожного з нас справедливе покарання ворога так само важливе, як і перемога.


І ми вдячні громадським і приватним ініціативам, лідерам думок і фахівцям за створення таких каналів комунікації. Однак вся важлива інформація про злочини ворога має бути акумульована і задокументована правильно. Для цього в нас існує єдиний ресурс - warcrimes.gov.ua. Це своєрідний доказовий хаб, з яким працюють всі правоохоронні і державні органи.


Офіс Генпрокурора продовжує виконувати координаційну роль і в умовах воєнного стану. На цій платформі ми об’єднуємо зусилля правоохоронців, експертів, представників громадських і міжнародних організацій, журналістів і всіх, хто хоче допомогти і фіксує звірські вбивства мирних громадян та інші злочини Російської Федерації на нашій землі.


Для того, щоб зібрана інформація згодом змогла бути використана Офісом Генпрокурора в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі й в українських судах, а також під час потенційних спеціальних міжнародних трибуналів, її необхідно відповідально і кваліфіковано зібрати і оформити згідно з міжнародно визнаними стандартами. Ці докази також будуть використані Міністерством закордонних справ у Міжнародному суді ООН, Міністерством юстиції в Європейському суді з прав людини.


Прокуратура України вже має «бойовий» досвід з розслідування воєнних злочинів. Прокурори знають і вміють використовувати спеціальні механізми, розуміють, яку саме інформацію потрібно консолідувати. В нас є база даних I-DOC, яка дозволяє здійснювати аналіз та систематизацію цих злочинів. Ця аналітична система інтегрована з ресурсом warcrimes.gov.ua.


На сайті платформи покрокова інструкція для тих, хто передає свідчення про злочини РФ. Дотримуючись її, кожен зможе зробити великий вклад у нашу спільну перемогу і на юридичному фронті.


Росія не вперше стукає у двері сусідніх держав своїми танками й ракетами. Офіс Генерального прокурора вже згуртував світову коаліцію заради правосуддя проти агресії РФ. 39 країн звернулось до Міжнародного кримінального суду з закликом розслідувати ситуацію в Україні. І команда МКС вже почала це розслідування. Країни-партнери відкрили власні кримінальні провадження за своїм національним законодавством і допоможуть збирати покази свідків, вимушених біженців з України, які пережили жах війни. У нашій справі щодо вторгнення в Україну вже маємо понад 4 десятки підозрюваних високопосадовців РФ, а також їхніх «подпєвал»-розпалювачів війни. А їх будуть тисячі.


Не кожен може взяти зброю і безпосередньо захищати державу в бойових діях, але кожен може камінчик за камінчиком закласти підвалини фундаменту, на якому потім вибудується архітектура обвинувачення стосовно варварської Росії і її високопосадовців.


Героїчний народе, ваші активні дії, зібрані матеріали, фото й відео – запорука покарання головного воєнного злочинця 21 століття і кожного, хто разом із його кривавим режимом вбиває нашу країну.

Автор: За матеріалами Офісу Генерального прокурора
кількість переглядів: 269