Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
17.03.2022

Заклики до набору в окупаційну “поліцію” на Херсонщині – розпочато розслідування за фактом колабораційної діяльност

           

15 березня 2022 року набрала чинності стаття 111-1 Кримінального кодексу України – колабораційна діяльність. Вона дозволить притягувати до відповідальності осіб, які у будь-якій формі будуть співпрацювати з державою-агресором. Санкція за вчинення такого злочину передбачає покарання до 15 років позбавлення волі.


16 березня 2022 року Херсонською обласною прокуратурою до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за фактом організації та проведення заходів щодо здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором та її окупаційною адміністрацією (ч. 6 ст. 111-1 КК України).


За даними слідства, військовослужбовці збройних сил РФ спільно з рядом громадян України розповсюджували в містах Каховка, Нова Каховка та Таврійськ від імені псевдо військово-цивільної адміністрації заклики про набір до «нової» окупаційної поліції міста. У зверненні, виконаному на бланку з гербом держави-окупанта російською мовою, йшлося про те, що підрозділи української поліції нібито втекли, а тим, хто вступить до лав новостворених правоохоронних органів обіцяли різного роду преференції. Такі листівки розповсюджувалися серед місцевих співробітників поліції, працівників служби з надзвичайних ситуацій та мисливців.


Наразі оперативними підрозділами, слідчими та прокурорами встановлюються всі причетні до скоєння злочину особи.


Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється Управлінням СБУ в Херсонській області.


Органи прокуратури України фіксують всі випадки співпраці з державою-агресором, особливо посадових осіб органів місцевого самоврядування, державної влади чи правоохоронних органів, які знаходяться на тимчасово окупованих територіях

Автор: Пресслужба Херсонської обласної прокуратури
кількість переглядів: 416