Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
06.04.2022

Володимир Калюга: «Повідомляйте про злочини, потерпілим чи свідком яких ви є, – ми будемо їх розслідувати»

              

Російські окупанти форсують створення своїх «адміністрацій» на захопленій території Херсонської області. Посилився тиск на керівників органів місцевого самоврядування та депутатів, почастішали випадки їх викрадення і ув'язнення «на підвалах». Примітно, що призначення гауляйтерів та формування окупаційних адміністрацій наразі спостерігається, в основному, по лівому берегу Дніпра. Таким чином, справджується версія, яку ЦЖР озвучував тиждень тому: Росія буде закріплюватись на Лівобережжі і стояти насмерть, аби утримати  шлях суходолом із рф до Криму і контроль за Північно-Кримським каналом, яким на півострів іде дніпровська вода.  Відтак окупантам зараз дуже потрібні посіпаки із місцевого населення, аби формувати підконтрольні рф «органи влади». Як в Криму і на Донбасі колаборанти і зрадники виконують найбруднішу роботу. Яку відповідальність вони понесуть, скільки українців окупанти тримають у своїх катівнях на Херсонщині і як розслідуються ці злочини? На ці та інші питання відповів Володимир КАЛЮГА, керівник  Херсонської обласної прокуратури у програмі «Питання національної безпеки» з Валентиною Самар (проект Центру журналістських розслідувань).
 
 
Валентина Самар: В останні тижні спостерігаємо на Херсонщині свого роду  парад самозванців – посіпак окупантів, яких раніше не світили, не показували. Як ви кваліфікуєте такі призначення керівниками старостатів, мерами, головами адміністрацій громад? Яка відповідальність передбачена законодавством і скільки таких злочинів вже розслідується за процесуального керівництва обласної прокуратури?
 
Володимир Калюга: Загалом з першого дня повномасштабного вторгнення рф ми кваліфікуємо дії таких поплічників російського режиму як державна зрада. Наразі розслідується 50 кримінальних проваджень, шести особам вже повідомлено про підозру в цих провадженнях. Можу сказати, що якщо державна зрада вчиняється у воєнний час, то статтею 111 Кримінального кодексу України передбачено покарання у 15 років позбавлення волі або довічне позбавлення волі з конфіскацією майна. 
 
Крім того, з 3 березня 2022 року Кримінальний кодекс доповнено статтею 111-1, яка передбачає кримінальну відповідальність за колабораційну діяльність: від публічного заперечення громадянином України військової агресії рф — до різних складів злочину, як то за добровільне зайняття посад в незаконно утворених органах влади на окупованих територіях, як рядових, так і керівних. Передбачається відповідальність також за зайняття тих чи інших посад в незаконних судових або правоохоронних органах. Практично за кожною частиною цієї статті дуже суворе покарання — 10, 15 років позбавлення волі або довічне. Таких кримінальних проваджень уже розслідується 18. Впевнений, що кожен зрадник знайде свою відповідальність. Розслідування проваджень, звісно, ускладнюється тим, що територія все ще окупована, ми не маємо можливості проводити ті чи інші слідчі дії в повному обсязі. Але те що можливо, ми проводимо і документуємо цю діяльність. 
 
Валентина СамарТак працювала всі ці вісім років прокуратура АР Крим і Севастополя. Але є і обвинувальні  вироки, і дуже багато злочинів задокументовано, то ж рано чи пізно справедливий суд винних дожене. Втім є кримінальні провадження, які зараз хвилюють надзвичайно. Після того, як світ побачив злодіяння російських військових у Бучі, стало очевидним, що треба оприлюднювати  імена командирів, які несуть відповідальність за дії своїх підлеглих, що вчиняють воєнні злочини чи злочини проти людяності. І зараз така робота ведеться і ГУР, над цим працюють волонтерські проекти і журналісти-розслідувачі. Так само потрібно встановити, які підрозділи зараз окуповують Херсонську область: хто їхні командири, хто несе відповідальність за злочини, що вчиняються на цій території? Наразі це невідомо, я правильно зрозуміла?
 
Володимир Калюга: Не зовсім так. Я не можу розкривати таємницю досудового розслідування. Разом з тим можу сказати, що нами вже відкрито 887 кримінальних проваджень, більшість з яких стосується якраз порушень законів і звичаїв війни, тобто, воєнних злочинів. Вони стосуються і викрадення людей (російськими військовими – ред.). Наразі таких фактів в ЄРДР внесено вже 137, а звільнено лише 54 людини, доля інших невідома. Це можуть бути як прості люди, так і активісти, учасники мітингів, волонтери, учасники АТО/ООС. Їх викрадають на блокпостах, їх викрадають з дому, проводячи незаконні обшуки. З єдиною метою — залякування населення, встановлення окупаційного режиму, щоб люди не виходили на вулиці, не заявляли окупанту, що Херсонщина — це Україна. 
 
Всі ці факти документуються. Працюють оперативні підрозділи в тісній взаємодії з військовою службою правопорядку, щоби з’ясувати, які ж саме військові частини зс рф  чи незаконні збройні формування з так званих республік «ЛДНР» там перебувають. Вся ця інформація збирається. З усіма людьми, які звільнилися з полону, ми намагаємося встановити зв’язок, щоб допитати їх в режимі відеозв’язку: де і з ким вони перебували в полоні? Тобто виконуємо роботу, яка тільки може бути виконана в цей час.
 
Валентина Самар: Наразі ми не можемо знайти єдиного списку зниклих та/або викрадених в Херсонській області людей, серед яких – і посадовці, депутати, активісти, журналісти. Мер Херсона Ігор Колихаєв в інтерв’ю Українській правді називає кількість у 100 осіб. Чи підтверджуєте ви ці дані? 
 
Володимир Калюга: Загалом захоплено 137 осіб. Це ті факти, про які нам відомо, відомо поліції в Херсонській області. Бо деякі люди все ще звертаються на 102. Хочу повідомити, що ці телефонні дзвінки переадресовуються на одну з західних областей України і ця інформація до нас доходить, вноситься в ЄРДР. Ми  намагаємося задокументувати факт: що з цією людиною відбулося, хто її викрав, які тілесні ушкодження заподіяно і де вона зараз. Мені відомо про 137 таких фактів. 
 
Стосовно журналістів, їх було четверо викрадено. Один журналіст загинув. Із цих чотирьох не повернувся лише Олександр Гунько, про якого ви казали. Чекаємо.
 
Валентина Самар: Чекаємо і сподіваємося, що він вийде на волю, як і Олег Батурін, свідчення якого допоможуть у розслідуванні цих справ. 
 
Тим часом маємо новацію: з Херсонської і Запорізької областей пішли поставки товарів до тимчасово окупованого Криму. Маріонетковий «уряд» Криму дуже радіє цьому факту, бо ці овочі традиційно дешевші, ніж кримські. Вони поставляються на ринки, йдеться і про торговельні мережі. Після скасування фейкової і корупційної ВЕЗ «Крим» були внесені зміни до законодавства і  заборонено будь-які торговельні відносини з ТОТ Криму і Севастополя. При цьому відповідальність за порушення цієї заборони наші законодавці так і не встановили. Чи є злочином те, що фермери чи якісь компанії з Херсонської і Запорізької областей будуть поставляти товари в Крим?
 
Володимир Калюга: Якраз частина 4 статті 111-1 ККУ передбачає відповідальність за передачу матеріальних ресурсів збройним чи воєнізованим формуванням, створеним на тимчасово окупованих територіях, або збройним формуванням країни-агресора, а також ведення господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором. Ми ж розуміємо, що вивезти товар в Крим, минуючи десятки блокпостів, без такої взаємодії з державою-агресором неможливо. Тобто, якщо такі факти будуть задокументовані, то, звісно, така відповідальність, на мою думку, має бути.
 
Валентина Самар: Останнє питання стосується розслідування Центру журналістських розслідувань щодо захоплення російськими військовими головної споруди Північно-Кримського каналу, яке супроводжувалося підривом шлюзів, дамби і перемички в один з каналів, що призвело до підтоплення села Мала Маяка. Ми виявили двох російських військових, які вихвалялися тим, як добре командували цими діями. Це заступник командуючого Чорноморського флоту генерал-майор Ясніков і полковник Марков, командир 11-ї окремої інженерної бригади Південного військового округу рф. Це абсолютно цивільний об’єкт, захоплювати чи підривати який не було жодної військової потреби. Як на мене, тут є ознаки воєнного злочину. Чи погоджуєтеся ви з цим?
 
Володимир Калюга: Так. Досудове розслідування в цьому провадженні здійснюється за двома статтями: за ст. 110 ККУ і ст. 438, яка і передбачає відповідальність за порушення законів і звичаїв війни саме тому, що це об’єкт цивільної інфраструктури. Розслідується провадження слідчими СБУ. 
 
І стосовно журналістських розслідувань — вже шість таких матеріалів розглянуто і долучено до цього провадження. Як я вже говорив, розслідування ускладнено необхідністю проведення огляду будівель і споруд для призначення відповідних технічних експертиз. Необхідно також провести допити осіб, які працюють на цьому підприємстві, які у більшості там залишилися. Відповідно спілкуємося з екоінспекцією, яка заявляє про 620 млн грн уже завданих збитків і орієнтовно повідомляє нас, що щодоби ми втрачаємо води приблизно на 32 млн 628 тис. грн. Тому завдання в цьому провадженні — встановити шкоду, встановити осіб, які її заподіяли, встановити також шкоду, заподіяну самим спорудам, а не лише втратою води. Відповідно, після цього можно буде говорити про підозри конкретним особам.
 
Валентина Самар: Думаю, це не останнє журналістське розслідування, яке ми передаємо Херсонській обласній прокуратурі.  Сподіваюся, що наші глядачі і читачі також скористаються можливістю зв’язатися з вами і повідомити про злочини, в яких вони були жертвами чи свідками. Як їм це робити?
 
Володимир Калюга: Дякую вам за нагоду нагадати, що Офісом Генеральної прокуратури створено сайт http://warcrimes.gov.ua, на який кожен очевидець, потерпілий може повідомити про ті чи інші злочинні дії стосовно нього або очевидцем яких він став. Вся ця інформація опрацьовується і буде доказовою базою для суду. Також у нас працює гаряча лінія, електронна пошта, будь-які засоби зв’язку, вони є у нас на сайті https://kherson.gp.gov.ua. Можете повідомляти, ми будемо відпрацьовувати, документувати і розслідувати ці злочини.
 

Автор: Матеріали ІА "Центр журналістських розслідувань"
кількість переглядів: 1369