Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
28.09.2022

Псевдореферендум на Херсонщині – групі організаторів повідомлено про підозру

             

За процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури сімом громадянам України, які взяли участь в організації та проведенні незаконного референдуму на тимчасово окупованій території Херсонщини, заочно повідомлено про підозру у колабораційній діяльності, вчиненій групою осіб за попередньою змовою (ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 111-1 КК України).
 
За даними слідства, впродовж липня - вересня 2022 року очільник окупаційної військово-цивільної адміністрації регіону організовував проведення постановочного волевиявлення щодо приєднання Херсонщини до складу рф. Він визначив ролі інших учасників у фейковому процесі, забезпечував фінансову та матеріально-технічну підтримку. Також за його вказівкою створено 206 «територіальних та дільничних виборчих комісій», сформовано реєстри виборців.
 
Інший підозрюваний – його так званий заступник, забезпечував пропаганду та проведення агітаційних заходів, спрямованих на зміну меж державного кордону України, а також створення видимості «народного голосування» для підконтрольних рф медіа-ресурсів.
 
Зі свого боку псевдоначальниця департаменту внутрішньої і зовнішньої політики ВЦА Херсонської області, очоливши так звану центральну виборчу комісію, займалася створенням територіальних виборчих комісій, формуванням списків виборців, облаштуванням приміщень та іншими організаційними питаннями.
 
Також серед підозрюваних «голови виборчкомів»: Генічеського, Бериславського, Каховського, Скадовського районів, які забезпечували «голосування» в громадах, у тому числі шляхом обходу жителів за місцем їх проживання.
 
Робота зі встановлення та притягнення до відповідальності інших  осіб, причетних до проведення квазіреферендуму, триває.
 
Досудове розслідування здійснюється слідчими УСБ України в Херсонській області.
 
Підозрюваним загрожує до 10 років позбавлення волі.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Автор: Пресслужба Херсонської обласної прокуратури
кількість переглядів: 1091