Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
05.04.2023

Терор мешканців Нової Каховки та стрілянина під час мирної акції протесту на підтримку України– повідомлено про підозру військовому рф

   

За процесуального керівництва Херсонської обласної та Каховської окружної прокуратур заочно повідомлено про підозру командиру тактичної групи 378 окремого батальйону оперативного призначення військ національної гвардії рф у складі об’єднаного угрупування військ «Південь» у порушенні законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України).
 
За даними слідства, у лютому 2022 року підозрюваний разом із підлеглими  окупували місто Нова Каховка Херсонської області. Надалі вони забезпечували придушення опору місцевого населення щодо реалізації політики окупаційної влади та схиляли до співпраці громадян України. Їх методи – систематичні незаконні затримання цивільного населення, нелегальні ув’язнення та вбивства.
 
У березні за наказом підозрюваного військовослужбовці рф, вчергове порушуючи норми міжнародного гуманітарного права, застосували зброю для розгону учасників мирної акції протесту проти окупації.
 
Беззбройних людей били гумовими кийками, жбурляли у натовп цивільних світлошумові та димові гранати, застосовували сльозогінний газ та стріляли. 
 
Як наслідок, цивільні особи отримали травми різного ступеня тяжкості, серед яких і вогнепальні поранення. 
 
Досудове розслідування здійснюється слідчими ГУНП в Херсонській області, оперативний супровід - ГВ КІБ ГУ СБУ у м. Києві та Київській області.
 
 

Автор: Пресслужба Херсонської обласної прокуратури
кількість переглядів: 928