Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
01.06.2023

Ювенальні прокурори Херсонщини стоять на захисті прав дітей в умовах війни

            

Сьогодні уся світова спільнота відзначає Міжнародний день захисту дітей, який запроваджено на основі базових міжнародних документів – Декларації прав дитини та Конвенції про права дитини.
 
Через російську агресію в Україні вже другий рік поспіль це свято відзначається в умовах воєнного стану, у зв’язку з чим воно набуває особливого значення, адже щодня порушуються права і свободи дітей. 
 
За даними ювенальних прокурорів, після повномасштабного вторгнення російських військ на території Херсонщини загинуло 34 дитини, 85  отримали поранення різного ступеня тяжкості. 
 
У поточному році внаслідок постійних авіаударів та артилерійських обстрілів  правобережної частини області тілесні ушкодження отримали 23 дитини, 6  загинуло.
 
За період збройної агресії рф проти України знищено, пошкоджено або захоплено та розграбовано 365 об’єктів освітньої інфраструктури - дитячих садків, шкіл, професійно-технічних, вищих навчальних закладів тощо. 
 
Найбільше пошкоджень зазнали території Херсонської, Скадовської, Нововоронцовської, Великоолександрівської та Олешківських територіальних громад області. 
 
Попри все, ці дані не є остаточними, адже більша частина Херсонщини залишається під окупацією.
 
Ті наслідки війни, які вже задокументовані правоохоронними органами, свідчать про масштаби руйнувань, яких не було з часів Другої світової війни.
 
Болючим питанням для українського суспільства залишається депортація наших дітей до держави-агресора та  ТОТ АР Крим під виглядом відпочинку або лікування. 
 
Міжнародна спільнота визнає, що такі дії представників окупаційної влади та військовослужбовців рф розцінюються як злочини проти людства, адже недаремно Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт лідера країни-терориста та уповноваженої з прав людини рф.
 
Нагадаємо, що за посиланням https://childrenofwar.gov.ua функціонує єдиний інформаційно-комунікаційний портал «Діти війни», на якому можна залишити повідомлення про розшук дитини, яка загубилася або яку депортували, а також про інші злочини, вчинені щодо дітей внаслідок бойових дій.
 
Працюємо аби наші діти жили у мирній країні. Віримо у якнайшвидшу Перемогу! Слава Україні!
 


 

Автор: Пресслужба Херсонської обласної прокуратури
кількість переглядів: 525