Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
30.07.2015

Інформація про результати діяльності органів прокуратури Херсонської області у І півріччі 2015 року

І Н Ф О Р М А Ц І Я
про результати діяльності органів прокуратури
Херсонської області у І півріччі 2015 року
 
 
1. Стан прокурорського нагляду за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність та досудове розслідування
У І півріччі 2015 року прокурорами виявлено та внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про 45 вчинених кримінальних правопорушень, раніше не облікованих, що на 18,2% менше аналогічного періоду минулого року (у державі більше на 9,7%). Найбільше таких правопорушень виявлено прокуратурами Каланчацького району (14), Генічеського району та Комсомольського району м. Херсона (по 5). Водночас прокуратурами Горностаївського, Нововоронцовського, Цюрупинського районів, Великолепетиською, Великоолександрівською, Каховською міжрайонними, апаратом прокуратури області такі правопорушення не виявлялися. Всього з числа укритих від обліку (внесених до ЄРДР прокурорами) направлено до суду 1 кримінальне провадження (2,2%проти 7,9% у державі).
Скасовано постанови про закриття у 1 286 провадженнях, що на 38,7% більше, ніж у минулому році (у державі – більше на 5,5%). У тому числі скасовано 9 постанов слідчих прокуратури, 1269 - слідчих ОВС, 6 - слідчих ДФС, 2 – слідчих СБУ. Найбільше скасовано постанов слідчих працівниками прокуратур Комсомольського району м. Херсона (341), Дніпровського району м. Херсона (217), Суворовського району м. Херсона (135), Голопристанського району (109), апарату прокуратури області (93).
За результатами їх розслідування 88 кримінальних проваджень скерованодо суду, що є найбільшим абсолютним показником у державі (всі – слідчими ОВС, найбільше – Дніпровським РВ ХМУ (27), Голопристанським РВ (17), Комсомольським РВ ХМУ (14), Цюрупинським РВ (11), Нижньосірогозьким РВ (5)), їх питома вага складає 6,8% при середньому в державі 1,5%.
У 6 кримінальних провадженнях прокурорами винесено постанови про відновлення досудового розслідування (5 - слідчих ОВС, 1 – слідчих СБУ).
Прокурорами взято участь у розгляді слідчими суддями 237 скарг на рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора (на 16,3% менше, ніж у минулому році, у державі - на 36,4% більше), у т. ч. 55 скарг – щодо невнесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про кримінальні правопорушення. Найбільшу кількість скарг розглянуто за участю працівників прокуратур Суворовського району м. Херсона (62), апарату прокуратури області (46), Дніпровського району м. Херсона (19), Комсомольського району м. Херсона (17), м. Нова Каховка (14), Генічеського району (13), Цюрупинського району та Каховської міжрайонної (по 10).
Судами задоволено 105 скарг (44,3%, або майже кожну другу проти 40,3% торік; у державі менше – 33,5%). Водночас загальна кількість задоволених скарг зменшилася на 7,9% (у державі на 65,7% більше).
Судами задоволено всі скарги цієї категорії (100,0%), розглянуті за участю працівників прокуратур Нижньосірогозької міжрайонної, Білозерського району та м. Херсона. Більше половини скарг – за участю працівників Новотроїцького (80,0%), Бериславського (66,7%), Каланчацького (60,0%), Генічеського (53,8%) районів. Половину (50,0%) скарг задоволено судами за участю працівників прокуратур м. Нова Каховка, Великоолександрівської міжрайонної, Нововоронцовського району. Водночас не задоволено судом скарги, розглянуті за участю працівників прокуратур Чаплинського району та Великолепетиської міжрайонної.
Із числа задоволених скарг 24 - щодо невнесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про кримінальні правопорушення, у тому числі 7 – працівниками прокуратури, 17 – ОВС. Питома вага задоволених скарг цієї категорії склала 43,6% проти 36,1% торік.
За результатами розгляду органами внутрішніх справ 277 документів прокурорського реагування з вжиттям заходів щодо усунення порушень законів з питань досудового розслідування та проведення оперативно-розшукової діяльності 462 працівників притягнуто до дисциплінарної відповідальності (на 2,4% більше, ніж торік, у державі на 22,9% менше). Найбільше працівників ОВС притягнуто до дисциплінарної відповідальності за документами прокуратур Білозерського району (45), Дніпровського району м. Херсона (39), апарату прокуратури області (38), Комсомольського району м. Херсона (33), Суворовського району м. Херсона та Каховської міжрайонної (по 32). До кримінальної відповідальності за злочини по службі притягнуто 3 осіб.
ДФС в області розглянуто 2 документи зазначеної категорії, за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 8 посадових осіб (на 61,9% менше, ніж торік, у державі менше на 48,2%), до кримінальної відповідальності за злочини по службі посадовці цього органу не притягувалися.
До УСБУ в області скеровано 5 документів, на вимогу прокурора 2 працівників притягнуто до дисциплінарної відповідальності (на 33,3% менше, ніж торік, у державі менше на 58,0%), до кримінальної відповідальності за злочини по службі посадовці цього органу не притягувалися.
Порівнюючи з минулим роком, на 26,1% збільшилася кількість розглянутих апеляційних скарг прокурора на судові рішення з питань досудового розслідування (про скасування ухвал слідчого судді): 29 проти 23 торік. Водночас задоволенолише 20,7% апеляційних скарг проти 56,5% торік (у державі – 51,2%). Основна частина апеляцій цієї категорії – на ухвали слідчого судді про відмову в обранні запобіжних заходів.
Так, прокурорами направлено до суду 330клопотань про взяття під варту (на 13,8% більше, ніж торік, у державі більше на 57,2%), з яких 41 відхилено судом, у тому числі апарату прокуратури області – 8, прокуратур Комсомольського району м. Херсона, Суворовського району м. Херсона таКаховської міжрайонної – по 5, Бериславського, Генічеського, Голопристанського районів – по 3, Дніпровського району м. Херсона – 2, міст Херсон та Нова Каховка, Новотроїцького, Скадовського, Цюрупинського районів, Великолепетиської, Нижньосірогозької міжрайонних – по 1. Питома вага відхилених клопотань склала 12,4% (у державі відхилено 8,9% клопотань про взяття під варту).
У 24 випадках (58,5%, у державі – 36,1%) прокурорами внесено апеляції на ці судові рішення (апаратом прокуратури області – 7, Каховською міжрайонною прокуратурою – 5, прокуратурами Комсомольського району м. Херсона – 4, Генічеського району та Суворовського району м. Херсона – по 2, м. Нова Каховка, Дніпровського району м. Херсона, Цюрупинського району та Нижньосірогозькою міжрайонною – по 1), які на кінець звітного періоду розглянуто.
За результатами розгляду судами задоволено 2 (8,3%) апеляційні скарги цієї категорії (у державі – 16,3%).
Про обрання запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту спрямовано до суду 121 клопотання (відкликано 2). Найбільше клопотань цієї категорії у прокуратурах Комсомольського району м. Херсона (32), Дніпровського району м. Херсона та м. Нова Каховка (по 16), Суворовського району м. Херсона (14), апараті прокуратури області (9), Каховській міжрайонній (8). Відмовлено судом у задоволенні 3 клопотань (прокуратури Дніпровського та Комсомольського районів м. Херсона, апаратпрокуратури області – по 1), питома вага склала 2,5% (у державі – 4,1%).
Внесено 2 апеляції на ці судові рішення (прокуратура Комсомольського району м. Херсона та апарат прокуратури області), які не задоволено (у державі 31,1% задоволених апеляцій цієї категорії).
У зв’язку зі скасуванням апеляційним судомпостанови суду про взяття під варту 14осіб звільнено з-під варти (ОВС).
При здійсненні прокурорського нагляду за додержанням законів про оперативно-розшукову діяльністьперевірено 2 286 оперативно-розшукових справ, що на 5,3% більше, ніж минулого року (у державі менше на 4,5%). Кількість перевірених ОРС, які заведені ОВС, збільшилася на 8,4% (у державі на 1,5% менше). По УСБУ число перевірених ОРС збільшилося на 42,1% (у державі на 27,6% більше), по оперативних підрозділах ДФСкількість перевірених ОРС зменшилася на 86,4% (у державі також зменшилася на 83,3%). Водночас перевірено 7 ОРС, заведених прикордонною службою, проти 2 торік (у 3,5 рази більше, у державі на 14,7% менше) та 10 - пенітенціарною службою(16 торік, у державі на 15,6% менше).
Скасовано 74 незаконні постанови (69 – ОВС, 5 – СБУ), у тому числі28 – про заведення ОРС (з них 27 – ОВС, 1 – СБУ), 43 – про закриття (40 – ОВС, 3 - СБУ). Про зупинення та поновлення провадження постанови не скасовувалися. Водночас загальна кількість скасованих постанов в ОРС збільшилася на 60,9%(у державі – на 8,2% менше).
При здійсненні повноважень прокурора відповідно до п.4 ст.14 Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність» надано 323 письмові вказівки про проведення оперативно-розшукових заходів, спрямованих на попередження та виявлення злочинів, розшук осіб, які переховуються від органів досудового розслідування та суду (на 3,9% менше, ніж у минулому році, у державі – менше на 5,0%), у тому числі 320 – ОВС (на 2,4% менше, ніж торік), 2 – УСБУ (на 33,3% менше, ніж минулого року), 1 – органам ДФС (на 80,0% менше, ніж торік).
 
2. Стан боротьби з організованою злочинністю
Правоохоронцями області знешкоджено 4(3) злочинних угруповання у складі 12 (9), з яких 3 (3) – загальнокримінальної спрямованості та 1 – в економічній сфері проти жодної минулого року.
Встановлено на території Республіки Іспанія 1члена ОГ, який переховувався від слідства, та забезпечено його екстрадицію в Україну.
У закінчених провадженнях встановлено збитки на суму 725 тис. грн. (961 тис грн.), з яких відшкодовано 139 тис. грн. (19%), проти жодної минулого року.
У поточному році набули чинності обвинувальні вироки у 3кримінальних провадженнях (справах) відносно 7 осіб. У всіх підтверджено інкриміновану обвинуваченням кваліфікуючу ознаку – вчинення злочину організованою групою.
 
3. Стан протидії корупції
Протидія корупції адміністративно-правовими засобами
Спеціально уповноваженими суб’єктами у сфері протидії корупції складено 47 протоколів про вчинення адміністративних правопорушень, пов’язаних з корупцією, з них 37 – органами прокуратури, 6 –УМВС, 4 – УСБУ в області.
До адміністративної відповідальності судом притягнуто 37 правопорушників. У тому числі 29 – за порушення вимог фінансового контролю, 6 - за порушення вимог щодо повідомлення про конфлікт інтересів, 1– за порушення обмежень щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності, 1 – за невжиття заходів щодо протидії корупції.
Корупційні дії вчинено посадовими особами органів місцевого самоврядування (7),державними службовцями (4),посадовими особами юридичних осіб публічного права (5), депутатами сільських, селищних, районних рад (20), службовими особами органів внутрішніх справ (1).
З метою усунення причин і умов, що сприяли корупційним проявам, внесено 8 документів прокурорського реагування, 2 осіб притягнуто до дисциплінарної відповідальності,ще 2 звільнено з посад.
 
Протидія кримінально караній корупції
Слідчими підрозділами правоохоронних органів області передано до суду обвинувальні акти у 24 кримінальних провадженнях стосовно 28 осіб, якими вчинено 35 корупційних злочинів. У тому числі 6 обвинувальних актів передано до суду слідчими органів прокуратури, 2 – слідчими військової прокуратури, 16 обвинувальних актів – слідчими органів внутрішніх справ.
Виявлено 2корупційних злочини, вчинені у сфері земельних правовідносин, 4– у бюджетній системі, 4 – у транспортній галузі та 1 – у сфері охорони довкілля.
За направленими до суду обвинувальними актами встановлено10 фактів одержання неправомірної вигоди (хабарництво) на загальну суму 2,1 млн. грн., 2 – підкупу особи, яка надає публічні послуги, 12 - заволодіння чужиммайном шляхом зловживання службовим становищем, 7 – зловживання владою, 3– надання неправомірної вигоди.
До кримінальної відповідальності за вчинення злочинів з ознаками корупції притягнуто 2державних службовців, 2 посадових осіб органів місцевого самоврядування (у тому числі одну – першої категорії), 3 службових осіб органів внутрішніх справ, 1 – органів цивільного захисту, 1 – митної служби, 4 – Державної прикордонної служби, 9 керівників підприємств та установ, 1 особу, яка надає публічні послуги, тощо.
Від виконання повноважень за посадою відсторонено 7підозрюваних, ще 5 звільнено з посад до повідомлення про підозру.
Корупційними злочинами задано збитків на загальну суму 6 млн. 668 тис. грн., з метою їх відшкодування накладено арешт на майно підозрюваних загальною вартістю 14 млн. 870 тис. грн.
За вчинення корупційних злочинів засуджено 12 осіб, двом з яких призначено покарання у вигляді реального позбавлення волі.
4. Стан прокурорського нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях
За ініціативою прокурора незаконно утримувані особи не звільнялися.
Із вжиттям заходів щодо усунення порушень закону розглянуто 170 документів прокурора (на 1,2% більше, ніж торік, у державі – на 6,8% менше), за результатами розгляду яких притягнуто до дисциплінарної, адміністративної відповідальності 170 працівників (на 7,6% більше, ніж торік, у державі – менше на 12,9%).
Найвищим є показник притягнутих до відповідальності осіб з питань нагляду за додержанням законодавства в органах виконавчої влади, місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах, організаціях та органах внутрішніх справ щодо виконання ними кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі 93 працівники, та у виправних колоніях – 65.
Із загальної кількості про усунення порушень закону щодо неповнолітніх розглянуто 17 документів (на 54,5% більше, ніж торік), за якими до відповідальності притягнуто 12 осіб (на рівні минулого року).
5. Стан прокурорського нагляду при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян
За ініціативою прокурора звільнено 1 незаконно утримувану особу (у цілому в державі звільнено 23 незаконно утримувані особи у 8 регіонах). Так, за вказівкою відділу захисту прав і свобод дітей прокуратури області з приймальника-розподільника для дітей УМВС України в області звільнено незаконно утримуваного неповнолітнього.
Розглянуто із вжиттям заходів щодо усунення порушень закону 68 документів прокурора (у 2,1 рази більше, ніж торік, у державі на 69,5% більше), за результатами розгляду яких до дисциплінарної, адміністративної відповідальності притягнуто 117 працівників(у 2,7 рази більше, ніж торік, у державі на 92,2% більше), з них найбільша кількість - працівники кімнат для затриманих та доставлених чергових частин органів внутрішніх справ (68), працівники ізоляторів тимчасового тримання органів внутрішніх справ (39).
Із загальної кількості про усунення порушень закону щодо неповнолітніх розглянуто 9 документів (на 28,6% більше, ніж торік), за якими до відповідальності притягнуто 7 осіб (на 40,0% більше, ніж у минулому році).
З приміщень, призначених для відбування дисциплінарних стягнень звільнено 12 осіб (з 50 у державі), з них 8 осіб – з дисциплінарних ізоляторів,4 – з приміщень камерного типу (одиночних камер).
 
6. Стан роботи з представництва інтересів громадян та держави в судах
З метою захисту інтересів громадян та держави органами прокуратури області вжито низку заходів представницького характеру.
Упродовж І півріччя 2015 року судами відкрито провадження за позовами прокурорів на суму 278698 тис. грн. проти 151978 тис. грн. торік (на 83,4% більше, ніж у 2014 році, у державі більше на 48,0%), у тому числі на 148 317 тис. грн. - у цивільному судочинстві, на 118 885 тис. грн. - у господарському судочинстві, на 231 тис. грн. - у адміністративному судочинстві та на 11 265 тис. грн. - у кримінальному судочинстві (щодо відшкодування шкоди, заподіяної кримінальними правопорушеннями).
Судами задоволено 373 позови прокурорів на загальну суму264 826 тис. грн. (у 3,1 рази більше, ніж торік, у державі на 22,9% більше). Найбільші суми стягнуто судами за позовами прокурорів м. Херсона (132 781 тис. грн.), апарату прокурори області (61 013 тис. грн.), Новотроїцького (13340 тис. грн.), Цюрупинського (9864 тис. грн.) районів.
Добровільно відшкодовано за закритими справами 584 тис. грн. (на 54,4% меншеаналогічного періоду минулого року, у державі в 2,3 рази більше).
Судами прийнято рішення на користь сторони, в інтересах якої прокурор вступив у справу, на суму 1200 тис. грн. (проти 73 тис. грн. торік).
Станом на 01.07.2015 на розгляді в судах перебувало ще 156 справ на суму 34631 тис. грн.
Сума за рішеннями суду, що передані на примусове виконання, склала60178 тис. грн.
Крім того, за результатами представницької діяльності розпочато 57 кримінальних проваджень (з 1989 у державі), у тому числі 16 – щодо захисту інтересів громадян, 34 – щодо захисту інтересів держави.
Судами задоволено 137 заяв та позовів в інтересах громадян (найбільше – прокурора м. Нова Каховка – 64), що на 75,6% більше, ніж торік (у державі – менше на 10,6%). У цих справах задоволено позовних вимог на 737 тис. грн. (на 59,2% більше, ніж торік, у державі – на 56,5% більше). Передано на примусове виконання судові рішення цієї категорії на 307 тис. грн.
Сума задоволених вимог за позовами щодо захисту інтересів держави становить 257 154 тис. грн. (у 3,6 рази більше, ніж торік, у державі більше на 22,8%), у тому числі в бюджетній сфері - на 10 328 тис. грн., з питань державної та комунальної власності – на59265 тис. грн. Передано на примусове виконання судові рішення на захист державних інтересів на суму 59856 тис. грн.
З питань відшкодування шкоди, заподіяної кримінальними правопорушеннями, усього задоволено позовів на суму 7 013 тис. грн. (проти 13 993 тис. грн. торік, або на 49,9% менше, у державі менше на 46,6%). Крім того, на розгляді у судах перебуває ще 23 позови цієї категорії на суму21 133 тис. грн.
У зв’язку з переорієнтуванням прокурорів на застосування нових форм представницької діяльності заявлено 5скарг з питань виконання судових рішень(у державі всього 87), з яких задоволено 1 (з 61 у державі). На розгляді залишається 4 (з 26 у державі).
На захист інтересів дітей задоволено 50 позовів, заяв на суму 6391 тис. грн. (зі 113 752 тис. грн. у державі).
У сфері земельних відносин судами задоволено позовних вимог на суму 187 001 тис. грн., що у 6,2 рази більше, ніж торік ( у державі більше на 55,7%).
За результатами представницької діяльності попереджено незаконне надання чи повернуто 1 834 га земель (з 33 390 га у державі).
Прокурорами забезпечено участьу розгляді 507 справ (найбільше апаратом прокуратури області – 186, прокуратурами Дніпровського району м. Херсона – 34, м. Херсона – 31, Голопристанського району – 27, Комсомольського району м. Херсона – 26, Суворовського району м. Херсона – 25), що на 4,0% менше, ніж у 2014 році (у державі – на 8,2% менше), з них у 177 справах на захист прав дітей.
З 56 розглянутих апеляційних скарг прокурорів судами задоволено 39 (69,6%, у державі – 65,9%), з 10 розглянутих касаційних скарг задоволено 7 (70,0%, у державі – 58,2%).
 
7. Стан підтримання державного обвинувачення та участі прокурорів у розгляді судами кримінальних проваджень
При здійсненні судочинства за Кримінальним процесуальним кодексом України 2012 року, за участю прокурорівсудами розглянуто у першій та апеляційній інстанціях (у тому числі при перегляді за нововиявленими обставинами) 3 469 кримінальних проваджень (на 9,9% менше, ніж торік, у державі – на 22,2% менше).
Державне обвинувачення підтримано у судовому розгляді 1 255проваджень з ухваленням вироків (найбільше працівниками прокуратур Цюрупинського району – 112, Суворовського району м. Херсона – 105, Каховської міжрайонної – 90,Голопристанського району – 88, Дніпровського району м. Херсона – 86, м. Нова Каховка – 82, Комсомольського району м. Херсона – 81), що на 0,8% більше ніж торік (у державі менше на 10,6%).
Забезпечено участь у розгляді 388проваджень з ухваленням вироків на підставі угоди (23,9% усіх постановлених вироків, у тому числі у підготовчому судовому засіданні, у державі – 22,9%), з них 367 – у підготовчому судовому засіданні.
За угодами про визнання винуватості ухвалено вироки у 172 провадженнях (44,3% від укладених угод, у державі – 52,2%).
Понад дві третини (863, або 68,8%, у державі – 65,5%) проваджень розглянуто судомза спрощеною процедурою, що на 4,2%більше, ніж торік (у державі менше на 3,6%).
Взято участь у розгляді судом 1 інстанції 69 кримінальних проваджень щодо неповнолітніх, з них у судовому розгляді з постановленням вироків – 36 (крім того, 6 вироків на підставі угоди постановлено у підготовчому судовому засіданні).
Під час судового слідства змінено обвинувачення у 33провадженнях (на 15,4% менше, ніж торік, та є одним з найбільших показників у державі після Дніпропетровської та Донецької областей), їх питома вага становить 2,6% (у державі – 1,3%). При цьому питома вага зміни обвинувачення у прокуратурах Комсомольського району м. Херсона склала 9,9%, Великоолександрівській міжрайонній – 5,6%, Білозерського району – 5,4%. Водночас працівниками прокуратур Бериславського, Генічеського, Горностаївського, Нововоронцовського, Новотроїцького, Чаплинського районів, Великолепетиської та Нижньосірогозької міжрайонних, м. Херсона під час судового слідства обвинувачення не змінювалося.
Взято участь у розгляді судом проваджень з постановленням виправдувальних вироків щодо 10 осіб та участь щодо 2 осіб у кримінальних провадженнях, закритих судами за реабілітуючими підставами.
Рівень апеляційної практики прокурорів (реагування на незаконні вироки та ухвали) становить 95,0%, що є вищим, ніж в середньому в державі (87,0%).
Водночас питома вага задоволених апеляцій прокурора також перевищує загальнодержавний показник (76,6%,у державі 71,9%). Загальна кількістьзадоволених апеляцій збільшилася у 2,3 рази (з 91 до 210), також збільшилася їх питома вага (торік – 68,4%).
Відповідно до п.11 Перехідних положень Кримінального процесуального кодексу України, прокурорами забезпечено участь у судовому розгляді 55 кримінальних справ у першій та апеляційній інстанціях, з них 24у 1 інстанції (на 62,5% менше, ніж торік, у державі – на 72,2% менше).
З ухваленням вироківзабезпечено участь у розгляді 13 справ, з них зі зміною обвинувачення – 5 (38,5%, у державі – 12,1%).
Взято участь у розгляді судом кримінальної справи, закритої за реабілітуючими підставами, щодо 1 особи.
8. Стан захисту прав і свобод дітей
Аналіз результатів роботи за 6 місяців 2015 року у сфері захисту прав і свобод дітей засвідчив активізацію представницької діяльності прокурорів, зокреманими пред’явлено 65(21) позовів на суму 6,646 тис. грн. (330 тис. грн.), судами задоволено 50(13) позовів на суму 6,391 тис. грн. (проти 309 тис. грн.).
Забезпечено участь у розгляді судами 177 (164) справ, з яких у 15 справах щодо інтересів держави у сфері охорони дитинства.
Високим є відсоток реального виконання судових рішень, які набрали законної сили (101,2 %).
Зокрема, заходами представницького характеру органи прокуратури області реагували на порушення житлових, майновий, трудових прав та соціальну підтримку дітей, охорону їх життя та здоров’я.
На захист випускників інтернатних установ, які не отримали передбачену чинним законодавством грошову допомогу в повному обсязі, заявлено позови на суму понад 250 тис. грн., на цей час реально виплачено на користь дітей зазначеної категорії понад 100 тис. грн.
Загалом у судовому порядку заходами представницького характеру поновлено права 1170 дітей.
Прокурори також реагували на порушення прав дітей та інтересів держави заходами кримінально-правового впливу. Поточного року ними розпочато 19 кримінальних проваджень.
Представницькими заходами на захист інтересів держави у сфері комунальної власності повернуто до комунальної власності майна дитячих закладів на суму 283 тис. грн.
Особливу увагу приділено питанню використання бюджетних коштів,спрямованих на реалізацію програм та заходів з охорони дитинства, закупівлю відповідних товарів, робіт і послуг.
Так, за позовом прокурора м. Херсона господарським судом області визнано недійсним протокол оцінки пропозицій конкурсних торгів та 13 договорів про закупівлю послуг їдалень (послуги з організації харчування учнів загальноосвітніх навчальних закладів та в пришкільних оздоровчих таборах) на загальну суму майже 6 млн. грн.
Активно прокурорами застосовуються заходи щодо гуманізації кримінальної відповідальності неповнолітніх.
Як наслідок, до суду направлено 16 клопотань про звільнення неповнолітніх від кримінальної відповідальності, що є найбільшим показником у державі.
Активізовано наглядову діяльність за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян. У вказаних сферах внесено 26 (18) документів прокурорського реагування, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 19 (17) службових осіб.
 
 
9. Стан діяльності у сфері транспорту
З метою впливу на зміцнення законності впродовж 6 місяців поточного року процесуальними керівниками органів прокуратури Херсонської області надано 77 письмових вказівок: 6 – слідчим СВ ЛВ на станції Мелітополь та 71 – слідчим СВ ЛВ на станції Херсон, з яких 2 – апаратом прокуратури області, скасовано 8незаконних постанов про закриття кримінальних проваджень, з яких 1 – апаратом прокуратури області. Внесено 2 документи реагування щодо порушень кримінально-процесуального законодавства слідчими ОВС на транспорті, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 4 працівників міліції. З метою усунення порушень законодавства про оперативно-розшукову діяльність внесено 3документи реагування, за наслідками розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 2працівників міліції.
Вжито заходів до виявлення адміністративно караних правопорушень та, як наслідок, до суду скеровано протокол про адміністративне корупційне правопорушення.
 
10. Стан роботи з розгляду та вирішення звернень громадян
Упродовж 1 півріччя 2015 року органами прокуратури області вирішено 3 577 звернень громадян та юридичних осіб (на 15,5% менше, ніж торік, у державі менше на 14,2%), з них задоволено 127 (3,6% до вирішених, в середньому в державі 3,1%). Водночас загальна кількість задоволених звернень зменшилася на 28,2%(у державі зменшилася на 33,1%).
Із вирішених звернень 137 надійшловід народних депутатів України (на 20,8% менше, у державі більше на 11,8%), задоволено 1 звернення цієї категорії (у державі – 41).
З питань досудового розслідування вирішено 1 960 звернень (на 1,4% більше, ніж торік, у державі більше на 6,9%), з них задоволено 48 (на 26,2% менше, у державі менше на 19,4%).
Більше половини таких звернень - на дії і рішення слідчих МВС (1 154, або 58,9%), з яких задоволено 3,3% (38) проти 2,1% у державі.
Вирішено 19 звернень з питань надання правової допомоги(торік не було), з них 1 задоволено(з 7 у державі).
З питань участі у кримінальному провадженні в суді вирішено 15 звернень (на 92,4% менше, ніж торік, у державі менше на 70,2%), які не задовольнялися (у державі задоволено 2 або 0,1% таких звернень).
З питань представництва інтересів громадян та держави в суді вирішено 269 звернень (у 2,2 рази більше, ніж торік, у державі більше на 37,5%), з них задоволено 70 (26,0%, у державі – 22,9%). З питань законності судових рішень вирішено 39 звернень (2 задоволено), з питань неправомірності дій службових та інших осіб при здійсненні судочинства – 4 (1 задоволено).
Вирішено 22 звернення про права дітей (проти 63 торік), які не задоволено (у державі задоволено 23,8% звернень цієї категорії).
З питань додержання законодавства при виконанні рішень судів та інших органів вирішено 55 звернень (на 52,6% менше, ніж у 2014 році, у державі менше на 57,1%), які не задовольнялися (у державі задоволено 15, або 1,2%).
З питань нагляду за додержанням кримінально-виконавчого законодавства задоволено3 звернення зі 105 (або 2,9%, у державі – 3,3%). Загальна кількість вирішених звернень цієї категорії зменшилася на 34,8% (у державі менше на 7,8%).
З порушенням порядку розгляду та порушенням установленого терміну зверненняне вирішувалися (у державі 36 та 49 відповідно).
На особистому прийомі прийнято 2 530 громадян (на 1,4% більше, ніж торік, у державі менше на 4,1%), з них 18,1% (458) – особисто керівником прокуратури (на 10,9% більше, у державі менше на 4,1%). З прийнятих особисто керівником прокуратури задоволено33 звернення (7,2%, у державі – 3,2%). Особисто прокурором області прийнято 67громадян (на 28,8% більше, ніж торік, у державі більше на 0,3%), з яких задоволено 1 звернення громадянина (з 3 у державі).
11. Висвітлення діяльності органів прокуратури
Органами прокуратури області до органів влади надіслано 55 інформацій щодо стану законності та заходів з її зміцнення.
Водночас на 15,3% зменшиласязагальна кількість виступів у засобах масової інформації (710 проти 838, у державі більше на 7,6%).
Зменшення загальної кількості виступів обумовлено насамперед зниженням їх кількості в електронних ЗМІ (32проти 107 торік, що на 70,1% менше, у державі – на 7,5% менше) та інформаційних агентствах (14 проти 33 торік, або на 57,6% менше, у державі більше на 9,6%).
12. Розгляд запитів на інформацію
Органами прокуратури області розглянуто 78 запитів відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації» (на 41,8% більше, ніж торік, у державі більше на 15,5%).
За результатами розгляду на 48 (або61,5%, у державі – 63,9%) запитів надано інформацію, у тому числі на 9 – з кадрових питань, 7 - з питань досудового розслідування, 6 – з питань організаційно-розпорядчої діяльності.
Встановлено інший порядок вирішення запитів, у зв’язку з чим авторам надано роз’яснення, майже у кожному третьому запиті (24, або 30,8%, у державі – 32,8%).
Надіслано іншим органам, які є розпорядниками інформації, 5 запитів.
Відмовлено в задоволенні 6 запитів.
 
Прокурор Херсонської області                                                                                                              С. Ромась

кількість переглядів: 1087