Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
31.01.2017

Інформація про результати діяльності органів прокуратури Херсонської області у 2016 році

 Органами прокуратури Херсонської області у 2016 році вживалися заходи, спрямовані на реальне усунення порушень законів, поновлення прав громадян та інтересів держави, розкриття кримінальних правопорушень, забезпечення відшкодування завданих збитків, додержання конституційних прав громадян у кримінальному провадженні, посилення протидії корупції.
З метою координації діяльності правоохоронних органів у сфері протидії злочинності у прокуратурі області проведено 2 координаційні наради керівників правоохоронних органів та такі ж наради на місцях.

1. Стан нагляду за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність та досудове розслідування
Упродовж 2016 року працівниками органів прокуратури області здійснювалося процесуальне керівництво у понад 55 тис. кримінальних проваджень.
У 2016 році прокурорами виявлено та внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про 140 вчинених кримінальних правопорушень, раніше не облікованих. Загалом з числа укритих від обліку (внесених до ЄРДР прокурорами) направлено до суду 7 кримінальних проваджень.
Скасовано постанови про закриття у 1 536 провадженнях. У тому числі скасовано 10 постанов слідчих прокуратури, 1 523 – слідчих Національної поліції, 3 – слідчих ДФС.
За результатами їх розслідування 333 кримінальні провадження скеровано до суду.
У 2 кримінальних провадженнях прокурором винесено постанови про відновлення досудового розслідування (у провадженнях слідчих Національної поліції).
Прокурорами взято участь у розгляді слідчими суддями 430 скарг на рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора, у тому числі 98 скарг – щодо невнесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про кримінальні правопорушення.

Прокурорами здійснювалися повноваження відповідно до Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність».
Органами Національної поліції в області розглянуто 54 документи прокурорського реагування з вжиттям заходів щодо усунення порушень законів з питань проведення оперативно-розшукової діяльності, за результатами розгляду яких притягнуто до дисциплінарної відповідальності 1 працівника.

ДФС в області розглянуто 2 документи зазначеної категорії, за результатами розгляду яких до дисциплінарної відповідальності притягнуто 3 посадові особи.

УСБУ в області розглянуто 2 документи, особи до відповідальності не притягувалися.  

2. Стан боротьби з організованою злочинністю
У 2016 році правоохоронцями області розпочато 6 кримінальних проваджень стосовно злочинних угруповань у складі 19 осіб, з яких 2 провадження направлено до суду з обвинувальним актом.

Ще триває досудове розслідування у 3 кримінальних провадженнях стосовно злочинних спільнот, з яких 1 – у економічній сфері з корупційними зв’язками.

У закінчених кримінальних провадженнях встановлено збитків на суму      402 тис. грн., з них відшкодовано 63 тис. грн. Накладено арешт на майно обвинувачених вартістю 215 тис. грн., заявлено позовних вимог на суму 387 тис. грн.

Прокурорами галузевого відділу прокуратури області забезпечується підтримання у суді державного обвинувачення у 8 кримінальних провадженнях стосовно ОГ, у яких обвинувачується 29 осіб.

За повідомленнями спецпідрозділів правоохоронних органів та матеріалами оперативно-розшукової діяльності слідчими правоохоронних органів розпочато 82 кримінальних провадження, з них 9 – про корупційні злочини.

3. Стан протидії корупції
Протидія корупції адміністративно-правовими засобами

Упродовж року правоохоронними органами області в умовах змін законодавства вжито організаційних і практичних заходів, спрямованих на протидію корупції заходами адміністративного впливу.

Так, до суду направлено без урахування правопорушень у воєнній сфері 80 протоколів про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією.

З 15.08.2016 органи прокуратури та Служби безпеки України позбавлені повноважень щодо складання протоколів про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, у зв’язку з  початком діяльності Національного агентства з питань запобігання корупції.

За результатами судового розгляду до адміністративної відповідальності притягнуто 59 осіб, на яких накладено адміністративні стягнення у вигляді штрафу на суму майже 133 тис. грн., до 5 осіб  судом застосовано конфіскацію незаконно отриманого доходу на суму 18 тис. грн. Переважна більшість постанов суду виконана у повному обсязі.

За вчинення правопорушень, пов’язаних з корупцією, у пріоритетних галузях суспільного життя до адміністративної відповідальності притягнуто 47 осіб, у тому числі у сфері земельних відносин – 17 осіб, у бюджетній – 23, у сфері освіти – 4, охорони довкілля – 2, агропромисловому комплексі 1.

Правоохоронними органами виявлено порушення обмежень щодо сумісництва та суміщення (5), отримання подарунків (2), врегулювання конфлікту інтересів (53).

З їх числа за протоколами до відповідальності притягнуто:

- 34 депутатів сільських, селищних, районних рад;

- 9 посадових осіб органів місцевого самоврядування, з них 2 – посадові особи місцевого самоврядування 4 категорії;

- 12 посадових осіб юридичних осіб публічного права;

- 2 працівників органів поліції;

- 1 посадова особа іншого органу державної влади;

- 1 працівника державної кримінально-виконавчої служби.

Упродовж минулого року органами прокуратури області з метою усунення причин та умов, що сприяють порушенню антикорупційного законодавства, внесено 169 подань у порядку ч. 3 ст. 65 Закону України «Про запобігання корупції». За результатами розгляду документів реагування прокурорів до дисциплінарної відповідальності притягнуто 10 посадових осіб; 1 особу звільнено у зв’язку з вчиненням правопорушення, пов’язаного з корупцією;  скасовано 2 незаконних рішення, прийнятих унаслідок вчинення пов’язаного з корупцією правопорушення; 15 особами подано виправлені декларації про майно, доходи, витрати та фінансові зобов’язання за попередні роки.

Протидія кримінально караній корупції
У 2016 року слідчими підрозділами правоохоронних органів області вжито заходів протидії кримінально караній корупції.

До суду направлено (з повторними) 57 обвинувальних актів стосовно 61  особи.

Загальна сума неправомірної вигоди у направлених до суду кримінальних провадженнях склала 533,2 тис. грн.

Корупційними злочинами завдано збитків на загальну суму                                  1,1 млн. грн., з метою їх відшкодування та виконання рішення суду в частині конфіскації майна накладено арешт на майно підозрюваних вартістю майже 1,5 млн. грн., прокурорами заявлено позови на суму 707 тис.грн.  

До кримінальної відповідальності притягнуто: 5 державних службовців, 5 посадових осіб місцевого самоврядування, 3 офіцерів органів внутрішніх справ, 2 - митної служби, 1  – органів цивільного захисту, 2 - депутати місцевої ради, 7 - службові особи підприємств, 19 - посадові особи юридичних осіб публічного права тощо.

У 2016 році засуджено 8 корупціонерів, одному з яких призначено покарання у вигляді реального позбавлення волі, 1 - обмеження волі, 1 – штраф.

4. Стан прокурорського нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях
За ініціативою прокурора з приміщень виправних колоній, призначених для відбування дисциплінарних стягнень, звільнено 21 особу, з них 13 осіб – з дисциплінарних ізоляторів, 7 – з приміщень камерного типу (одиночних камер), 1 – з карцеру.

Із вжиттям заходів щодо усунення порушень закону розглянуто 216 документів прокурора, за результатами розгляду яких притягнуто до дисциплінарної (адміністративної, матеріальної) відповідальності 134 працівники.

Найвищим є показник притягнутих до відповідальності осіб з питань нагляду за додержанням законодавства у виправних колоніях (104) та в органах виконавчої влади, місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах, організаціях (16).

За вимогою прокурора скасовано чи приведено у відповідність 31 акт.


5. Стан прокурорського нагляду при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян
Розглянуто із вжиттям заходів щодо усунення порушень закону 51 документ прокурора, за результатами розгляду яких до дисциплінарної (адміністративної, матеріальної) відповідальності притягнуто 5 осіб, з них 2 – працівники психіатричних закладів, 1 – кімнат для затриманих та доставлених чергових частин органів поліції, 1 – ІТТ органів поліції.

За документами прокурора акти не скасовувалися.

6. Стан прокурорського нагляду при застосуванні заходів впливу за адміністративні правопорушення
Розглянуто 88 актів реагування, за результатами розгляду яких притягнуто до різних видів відповідальності 28 посадових осіб.  

Найбільше порушень закону виявлено: в органах поліції (57) при адміністративному доставленні та затриманні (26), при виконанні громадських робіт (23).

За документами прокурора судом скасовано 1 акт.

7. Стан роботи з представництва інтересів громадян та держави в судах.
Упродовж 2016 року судами відкрито провадження за позовами прокурорів на суму 367 755 тис. грн., у тому числі на 213 971 тис. грн. – у цивільному судочинстві, на 145 688 тис. грн. – у господарському судочинстві, на 227 тис. грн. – у адміністративному судочинстві та на 7 869 тис. грн. – у кримінальному судочинстві (щодо відшкодування шкоди, заподіяної кримінальними правопорушеннями).

Судами задоволено 200 позовів прокурорів на загальну суму                       79 267 тис. грн.

Добровільно відшкодовано за закритими справами 47 805 тис. грн.

Судами прийнято рішення на користь сторони, в інтересах якої прокурор вступив у справу, на суму 1 991 тис. грн.  

Станом на 01.01.2017 на розгляді в судах перебувало ще 88 справ на суму 203 844 тис. грн.

Підлягали виконанню судові рішення за позовами прокурорів на загальну суму 94 252 тис. грн., у тому числі за рішеннями поточного року на суму 54 755 тис. грн.

З урахуванням рішень судів минулих років виконано судові рішення за позовами прокурорів на суму 73 709 тис. грн. Відсоток реального виконання становить 78,2%.

Крім того, за результатами представницької діяльності розпочато 101 кримінальне провадження, у тому числі 6 – щодо захисту інтересів громадян, 57 – щодо захисту інтересів держави.

Судами задоволено 14 заяв та позовів в інтересах громадян  на 805 тис. грн.(на 37,9% менше, ніж торік, у державі – менше у 4,4 рази).    

Підлягали виконанню судові рішення цієї категорії на загальну суму           1 115 тис. грн., у тому числі за рішеннями поточного року – на суму 805 тис. грн. Відсоток реального виконання з урахуванням рішень минулих років склав 59,7%.            

Сума задоволених вимог за позовами щодо захисту інтересів держави  склала 76 646 тис. грн. Водночас підлягали виконанню судові рішення на захист державних інтересів на загальну суму 91 439 тис. грн., у тому числі за рішеннями звітного року – на 52 326 тис. грн. Виконано судові рішення цієї категорії на суму 73 021 тис. грн.  

З питань порушень законодавства про бюджетну систему держави задоволено 13 позовів на суму 19 690 тис. грн. З 3 329 тис. грн., що підлягали стягненню, реально повернуто до бюджету 2 197 тис. грн. (відсоток виконання становить 66,0%).

З питань захисту державної та комунальної власності задоволено судами 43 позови на суму 13 597 тис. грн.

Судові рішення цієї категорії виконано практично повністю.

За результатами представницької діяльності з питань охорони навколишнього природного середовища позови не задовольнялися. З урахуванням позовів минулих років реально виконано  судових рішень з вказаних питань на суму 249 тис. грн., або 69,2%.  

З питань відшкодування шкоди, заподіяної кримінальними правопорушеннями, усього задоволено позовів на суму 1 876 тис. грн.   Реально виконано судових рішень цієї категорії на суму 84 тис. грн. з         1 917 тис. грн., що підлягали стягненню.

У сфері земельних відносин судами задоволено позовних вимог на суму 43 154 тис. грн. Підлягали виконанню судові рішення за позовами прокурорів у сфері земельних відносин на загальну суму 53 493 тис. грн., у тому числі за рішеннями поточного року на суму 40 623 тис. грн.

З урахуванням рішень судів минулих років виконано судові рішення за позовами прокурорів на суму 41 752 тис. грн. Відсоток реального виконання становить 78,1%.

За фактами самовільного зайняття земельних ділянок у водоохоронних захисних смугах на узбережжі морів та самочинного будівництва на них правоохоронними органами зареєстровано 11 кримінальних проваджень.

Внесено 11 позовних заяв про визнання недійсними договорів про використання лісових територій природного-заповідного  фонду загальною площею 44 га на острові Джарилгач для здійснення торгівельної діяльності.

За втручання прокуратури області у державну власність повернуто 24 га  земель рекреаційного призначення Генічеського району.

Загалом з метою усунення порушень, які допущено органами влади та місцевого самоврядування при наданні у власність, користування земель рекреації заявлено 23 позовні заяви відносно земель площею 128 га, вартістю майже 4 млн. грн., ініційовано знесення незаконно збудованих в с. Залізний Порт будівель площею більше 1 тис. кв.км.

За результатами представницької діяльності попереджено незаконне надання чи повернуто 4 553 га земель; поновлено права 165 громадян.

Задоволено 60 скарг з питань виконання судових рішень у порядку відомчого контролю.

Прокурорами забезпечено участь у розгляді 586 справ.

З 49 розглянутих апеляційних скарг прокурорів судами задоволено 31, з 9 розглянутих касаційних скарг задоволено 8.

8. Стан підтримання державного обвинувачення та участі прокурорів у розгляді судами кримінальних проваджень.
При здійсненні судочинства за Кримінальним процесуальним кодексом України 2012 року за участю прокурорів судами розглянуто у першій та апеляційній інстанціях (у тому числі при перегляді за нововиявленими обставинами) 7 100 кримінальних проваджень, з них у 2 681 провадженні взято участь у розгляді судом питань, пов’язаних з виконанням вироків.

Державне обвинувачення підтримано у судовому розгляді 1 719 проваджень з ухваленням вироків.

Забезпечено участь у розгляді 650 проваджень з ухваленням вироків на підставі угоди.

За угодами про визнання винуватості ухвалено вироки у 179 провадженнях.

Рівень апеляційної практики прокурорів (реагування на незаконні вироки та ухвали) становить 87,9%.

Прокурорами активно вживаються заходи щодо виправлення судових  помилок, перегляду незаконних рішень в апеляційному порядку. За   апеляційними скаргами прокурора переглянуто 93,7% незаконних вироків у кримінальних провадженнях за КПК 2012 року. У кримінальних справах (КПК 1960) незаконні вироки переглядались  виключно  за  документами  прокурорського  реагування.

Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних та кримінальних справ задоволено 46 касаційних скарг прокурора. Показник реагування прокурора в касаційному порядку на незаконні судові рішення у кримінальних справах за КПК 1960 року становить 91,7%, у кримінальних провадженнях за КПК 2012 року – 81,4%.   

Відповідно до п. 11 Перехідних положень Кримінального процесуального кодексу України прокурорами забезпечено участь у судовому розгляді 37 кримінальних справ у першій та апеляційній інстанціях, з них 13 – у першій інстанції.

З ухваленням вироків забезпечено участь у розгляді 9 справ.

Випадки постановлення виправдувальних вироків у кримінальних справах та їх закриття судом за реабілітуючими підставами відсутні.


9. Стан захисту прав і свобод дітей та інтересів держави
Упродовж 2016 року органами прокуратури області у сфері захисту прав і свобод дітей та інтересів держави пред’явлено 59 позовів на загальну суму                         19 млн. 969 тис. грн., з яких 41 позов на суму 2 млн. 883 тис. грн. задоволено. Судами області припинено провадження у зв’язку з добровільним виконанням за 17 позовами прокурорів на загальну суму 15 млн. 329 тис. грн.,  реально виконано на суму 2 млн. 744 тис. грн., у тому числі за позовами минулих років, що становить 85,3%.

Забезпечено участь у розгляді судами 215 справ, з яких у 61 – щодо інтересів держави у сфері охорони дитинства.

У судовому порядку заходами представницького характеру поновлено права 161 дитини.

За 4 рішеннями господарського суду області, прийнятими на користь управління комунальної власності Херсонської міської ради, в інтересах якої вступила Херсонська місцева прокуратура, повернуто майно дитячого оздоровчого закладу вартістю 1 млн. 288 тис. грн.

Одним із пріоритетних напрямів роботи прокурорів є захист майнових та житлових прав дітей – сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.  З цих питань протягом 2016 року заявлено 13 позовів на загальну суму 813 тис. грн., з яких 12 – на загальну суму 806 тис. грн. задоволено та 1 на загальну суму 7 тис. грн. – припинено провадження у зв’язку з добровільним виконанням.

Реально виконано рішення суду минулого року та зареєстровано право власності за дитиною-сиротою на житловий будинок і господарські споруди вартістю понад    260 тис. грн.

Представницькими заходами на захист інтересів держави у сфері комунальної власності повернуто до комунальної власності майно дитячих закладів на суму 296 тис. грн.

До державної власності повернуто земельні ділянки, які незаконно вибули з володіння постійних землекористувачів - навчальних закладів та перебували в користуванні суб’єктів господарювання, загальною площею 131,4 га вартістю 6 млн. 153 тис. грн.

Особливу увагу приділено питанню використання бюджетних коштів, спрямованих на закупівлю відповідних товарів, робіт і послуг. З указаних питань з початку року органами прокуратури заявлено 5 позовних заяв на загальну суму 10 млн. 784 тис. грн.

Заходами кримінально-правового впливу на порушення прав дітей та інтересів держави розпочато 22 кримінальних провадження.

Упродовж 2016 року на території області зменшився рівень підліткової злочинності на 35% (з 163 до 106), у тому числі тяжких та особливо тяжких злочинів – на 25,8% (з 62 до 46). Також на 30,3%  зменшилась кількість неповнолітніх, які брали участь у вчиненні злочинів (з 122 до 85 осіб), на 62,5% (з 8 до 3) – вчинених у стані алкогольного сп’яніння.

Питома вага правопорушень, скоєних неповнолітніми, в структурі загальної злочинності зменшилася до 1,8%.

Активно застосовуються заходи щодо гуманізації кримінальної відповідальності неповнолітніх.

Як наслідок, до суду направлено 11 клопотань про звільнення неповнолітніх від кримінальної відповідальності, що становить 8% до загальної кількості закінчених.

Питома вага направлених до суду проваджень з угодами про примирення складає 12,2% та з угодами про визнання винуватості - 2,2%.

Взято участь у розгляді судом першої інстанції 100 кримінальних проваджень щодо неповнолітніх, з них у судовому розгляді з постановленням вироків – 45, крім того 12 вироків на підставі угоди постановлено у підготовчому судовому засіданні. Винесено 13 ухвал про звільнення неповнолітніх обвинувачених від кримінальної відповідальності та 7 – про застосування примусових заходів виховного характеру.

Забезпечено участь у розгляді судом апеляційної інстанції                                      22 (12 – прокурора, 10 – інших учасників) апеляційних скарг учасників процесу. За апеляційними скаргами прокурорів судом апеляційної інстанції змінено 3 судових рішення та скасовано 5, за апеляційними скаргами інших учасників кримінального провадження судові рішення не переглядались                       (не змінювались та не скасовувались). Відсоток апеляційної практики становить 100%.

Покращено наглядову діяльність за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян. У вказаних сферах розглянуто 40 документів прокурорського реагування.

10. Стан роботи з розгляду та вирішення звернень громадян
У 2016 році органами прокуратури області вирішено  6 721 звернення громадян та юридичних осіб. Із вирішених звернень 210 надійшли від народних депутатів України.

З питань досудового розслідування вирішено 3 961 звернення. Майже три чверті таких звернень – на дії і рішення слідчих Національної поліції (2 903, або 73,3%).

З питань участі у кримінальному провадженні в суді вирішено                     93 звернення.

З питань представництва інтересів громадян та держави в суді вирішено 249 звернень.

Вирішено 18 звернень про права дітей.

З питань додержання законодавства при виконанні рішень судів та інших органів вирішено 64 звернення.

З питань нагляду за додержанням кримінально-виконавчого законодавства вирішено 207 звернень.

На особистому прийомі прийнято 3 901 громадянина, з них 12,2% (477) – особисто керівником прокуратури. Особисто прокурором області прийнято 165 громадян.

11. Розгляд запитів на інформацію
Органами прокуратури області розглянуто 82 запити відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації».
За результатами розгляду на 47 запитів надано інформацію, у тому числі на 10 – з кадрових питань, 4 – з питань досудового розслідування, 5 – з питань організаційно-розпорядчої діяльності.
Встановлено інший порядок вирішення запитів, у зв’язку з чим авторам надано роз’яснення у понад третині запитів (32, або 39,0%).
Надіслано іншим органам, які є розпорядниками інформації, 6 запитів.
Відмовлено у задоволенні 3 запитів.

12. Висвітлення діяльності органів прокуратури
Органами прокуратури області до органів місцевого самоврядування надіслано 82 інформації щодо стану законності та заходів з її зміцнення.
Здійснено 1214 виступів у засобах масової інформації.


Прокуратура Херсонської області

кількість переглядів: 1928