Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
22.07.2021

Інформація про результати діяльності органів прокуратури Херсонської області у І півріччі 2021 року

І Н Ф О Р М А Ц І Я
про результати діяльності органів прокуратури
Херсонської області у І півріччі 2021 року
 
  Херсонською обласною прокуратурою у першому півріччі 2021 року вжито організаційних та практичних заходів з метою забезпечення виконання прокурорами функцій і завдань, визначених законодавством.
  Крім того, вжито координаційних заходів, спрямованих на протидію злочинності у регіоні.
  17 лютого 2021 року на координаційній нараді керівників правоохоронних органів області обговорено стан протидії злочинності, у тому числі її організованим формам, впродовж 2020 року, розроблено та реалізовано комплекс узгоджених спільних заходів, спрямованих на запобігання, виявлення, розкриття, припинення та розслідування кримінальних правопорушень.
  На спільних нарадах з керівниками правоохоронних та інших державних органів області 11.03.2021 та 26.05.2021 обговорено питання протидії кримінальним правопорушенням у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, додержання вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища, протидії кримінальним правопорушенням проти довкілля. За наслідками обговорення узгоджено заходи, спрямовані на припинення правопорушень у вказаних сферах.
  З метою подальшої координації діяльності правоохоронних органів на окремих напрямах наказами керівника обласної прокуратури створено 15 міжвідомчих робочих груп.
  Проблемні питання у діяльності, стан протидії злочинності обговорено також на  оперативних нарадах у керівництва обласної прокуратури.
 
  1. Стан процесуального керівництва досудовим розслідуванням, нагляд за негласними та іншими слідчими і розшуковими діями органів правопорядку
   У першому півріччі 2021 року прокурорами здійснювалось  процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у  67 306 кримінальних провадженнях (з урахуванням повторних), що розслідувались слідчими правоохоронних органів. За цей період за процесуального керівництва прокурорів області закінчено 13888 розслідуваних проваджень.
  До суду з обвинувальним актом скеровано 2043 кримінальних провадження, у тому числі з угодами про визнання винуватості - 65 та про примирення – 135.
  Прокурорами розглянуто 1518 клопотань про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, з них у провадженнях слідчих Національної поліції – 1235, ДФС – 116, СБУ – 84, ДБР – 83. Погоджено 1377 клопотань, відмовлено у погодженні 141 клопотання. Судом задоволено 1260 клопотань прокурорів та слідчих (або 91,7%), розсекречено та використано в доказуванні 323 (на 48,8% більше ніж минулого року).
  За участю прокурорів судами розглянуто у першій та апеляційній інстанціях  2 564 кримінальні провадження. Обвинувачення підтримано у судовому розгляді 798 проваджень з ухваленням вироків.
  Забезпечено участь у розгляді (у тому числі в підготовчому судовому засіданні) 180 проваджень з ухваленням вироків на підставі угоди. За угодами про визнання винуватості на стадії судового розгляду ухвалено вироки у 7 провадженнях.
  Здійснюючи нагляд за додержанням законів про оперативно-розшукову діяльність, прокурори перевірили 1426 оперативно-розшукових справ, що на 9,9% більше ніж у 2020 році, розглянуто 36 документів прокурорів із вжиттям заходів щодо усунення порушень законів з питань проведення оперативно-розшукової діяльності, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 18 працівників поліції (більше на 63,6%), 1 працівника СБУ.
  Скасовано 38 незаконних постанов та надано 430 письмових вказівок про проведення оперативно-розшукових заходів, спрямованих на попередження і виявлення злочинів, розшук осіб, які переховуються від органів досудового розслідування та суду.
  У порядку нагляду за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність, дізнання та досудове розслідування, прокурорами виявлено та внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про 66 вчинених кримінальних правопорушень, раніше не облікованих, що на 11,9% більше 2020 року, з яких до суду направлено 7 кримінальних проваджень.
  Скасовано 968 незаконних та необгрунтованих постанов слідчих і дізнавачів, з них 963 постанови про закриття кримінальних проваджень, що у    2,5 рази більше ніж торік, та за результатами досудового розслідування до суду направлено 27 проваджень. Надано 4490 письмових вказівок.
  Взято участь у розгляді слідчими суддями 123 скарг на рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора (на 12,8% менше, ніж у 2020 році), з яких 44 задоволено. При цьому загальна кількість задоволених скарг зменшилася на 38%.
  У першому півріччі 2021 року з питань порушення кримінального процесуального законодавства під час здійснення досудового розслідування до СУ ГУНП в Херсонській області направлено 96 листів, за результатами розгляду 65 - до відповідальності притягнуто 153 працівників, 31 документ прокурора перебуває на розгляді.
  Унаслідок вжитих координаційних заходів, спрямованих на зміцнення законності та правопорядку в регіоні, на 15,7% зменшилась кількість облікованих кримінальних правопорушень (з 7 665 у 2020 році до 6 461 - у поточному).
  Рівень злочинності на 10 тисяч населення складає 63,5 проти 74,6 у минулому році (проте є вищим ніж по державі).
  На території області на 16,7% менше вчинено особливо тяжких злочинів, на 7,9% - тяжких, на 35,7% - умисних тяжких тілесних ушкоджень, з них менше на 30% таких, що спричинили смерть потерпілого.
  На 21,1% менше вчинено кримінальних правопорушень проти власності, у тому числі на 22,7% менше вчинено крадіжок, на 14,1% - грабежів, на 64,3% - розбійних нападів, на 15,4% - вимагань, на 16,2% - шахрайств. 
  Менше на 21,8% вчинено кримінальних правопорушень проти громадської безпеки.
  Менше вчинено злочинів неповнолітніми (на 22,5%), у стані алкогольного сп’яніння (на 29,9%), рецидивних (на 29,7%).
         2. Результати роботи на пріоритетних напрямах
         2.1 Стан протидії корупції
  Протидія корупції адміністративно-правовими засобами
  Прокурорами забезпечено участь у розгляді судами 81 справи про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, за якими прийнято рішення про накладення штрафу (79 - за протоколами органів поліції, 2 - НАЗК).
  За результатами судового розгляду протоколів про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією, до адміністративної відповідальності, зокрема, притягнуто:
  47 депутатів сільських, селищних, міських, районних рад;
  13  службових осіб системи судоустрою (крім професійних суддів);
  10 посадових осіб юридичних осіб публічного права;
  3 службові особи і працівники органів та установ кримінально-виконавчої служби;
  3 службові особи чи працівники органів системи МВС України;
  2 державних службовців;
  2 посадових осіб органів місцевого самоврядування;
  1 посадову особу облдержадміністрації.
  За результатами розгляду справ про адміністративні правопорушення цієї категорії судами накладено штраф на суму 73 тис. гривень.
  Органами прокуратури внесено 4 подання про усунення порушень антикорупційного законодавства, з яких 3 розглянуто. За результатами розгляду притягнуто до дисциплінарної відповідальності 4 службові особи, у тому числі  1 – звільнено з посади.
  Протидія кримінально караній корупції
  У поточному році органами прокуратури області до суду направлено 44 обвинувальних акти проти 33 у 2020 році (НП – 38, ДБР – 6), з яких за фактом отримання неправомірної вигоди (ст. 368 КК України) – 5 (3 –НП, 2- ДБР), у тому числі у складі організованої злочинної групи - 1.
    2.2 Протидія злочинам у сфері земельних відносин
  За процесуального керівництва органів прокуратури області за 6 місяців поточного року до суду направлено обвинувальні акти в 11 кримінальних провадженнях про злочини у сфері земельних відносин (11 – за аналогічний період 2020 року; всі - НП).
   2.3 Протидія злочинам у бюджетній сфері
 У зазначеній сфері до суду направлено обвинувальні акти у 24 кримінальних провадженнях (у 2020 році – 22), (НП-22, ДБР - 2), у тому числі  2 обвинувальні акти за фактами привласнення бюджетних коштів, виділених на ремонт автодоріг, на понад 1 млн гривень.
   2.4 Протидія злочинам проти довкілля
Упродовж першого півріччя 2021 року виявлено та обліковано 153 кримінальні правопорушення проти довкілля, що на 66,3% більше, ніж у минулому році. Більше викрито фактів незаконної порубки або незаконного перевезення, зберігання, збуту лісу (78, або +73,3%) За процесуального керівництва прокурорів до суду направлено 18 кримінальних проваджень (з урахуванням розпочатих у минулих роках).
   2.5 Протидія злочинам проти основ національної та громадської безпеки
У поточному році слідчими служби безпеки зареєстровано 14 кримінальних проваджень про злочини вказаної категорії. За результатами досудового розслідування прокурорами до суду направлено  обвинувальні акти у 4 кримінальних провадженнях.
   2.6 Протидія незаконному обігу підакцизних товарів
За процесуального керівництва прокурорів обласної прокуратури припинено діяльність 3 підпільних цехів, у яких здійснювалось незаконне виготовлення фальсифікованих алкогольних напоїв (горілки та коньяку) із місячним обсягом реалізації більше 7 тонн фальсифікованого алкоголю, за вказаними фактами обвинувальні акти направлені до суду. У ході  розслідування з незаконного обігу вилучено підакцизних товарів на загальну суму більше              6 млн грн  (спирт, фальсифіковані алкогольні напої, паливно мастильні матеріали тощо).
 2.7 Забезпечення прав людини, недопущення їх порушень працівниками правоохоронних органів
У сфері службової діяльності  за ч. 2 ст. 365 КК України до суду спрямовано 4 обвинувальні акти стосовно 4 правоохоронців.
   3. Стан боротьби з організованою та транснаціональною злочинністю
Обласною прокуратурою у взаємодії з іншими правоохоронними органами знешкоджено 7 організованих груп (6 місяців 2020 – 5) щодо 25 осіб (15).
З числа викритих: організовані групи з корумпованими зв’язками (хабарництво); що здійснювали збут продукції порнографічного характеру, незаконне виготовлення та збут підакцизних товарів, незаконне зайняття гральним бізнесом, а також діяли у сфері незаконного обігу наркотичних засобів; (організатора такої групи притягнуто до відповідальності за встановлення або поширення злочинного впливу).
   4. Стан нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях, інших заходів примусового характеру у місцях несвободи, а також пробації
  Упродовж першого півріччя поточного року органами та службами розглянуто із вжиттям заходів щодо усунення порушень закону щодо виконання  судових рішень у кримінальних провадженнях, при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян, заходів впливу за адміністративні правопорушення 178 документів реагування прокурора (у тому числі 14 – про усунення порушень закону щодо неповнолітніх). За результатами розгляду документів до дисциплінарної (матеріальної) відповідальності притягнуто 63 службові особи.
  Скасовано (приведено у відповідність) 26 актів, з них: адміністрацій виправних колоній – 24, незаконних постанов державної виконавчої служби – 2.
  За ініціативою прокурора звільнено 12 незаконно утримуваних осіб з дисциплінарних ізоляторів установ Державної кримінально-виконавчої служби.
  За фактами, виявленими під час наглядових перевірок, прокурорами внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про 9 кримінальних правопорушень: 4 - у сфері службової діяльності  (ст. ст.  365, 368 КК України); 1 – у сфері охорони праці (ст. 271 КК України); 2 – проти трудових прав людини (ст. 173 КК України); 1 – за фактом ненадання належної медичної допомоги засудженому (ст. 140 КК України); 1 – за фактом спричинення ув’язненому тілесних ушкоджень іншими в’язнями (ст. 125 КК України).
  Засудженими до покарання у виді штрафу, які перебувають на обліку в органах пробації, виконано покарання на загальну суму 550 тис. гривень.
  5. Стан роботи з представництва інтересів держави в судах
  Упродовж першого півріччя 2021 року судами відкрито провадження за позовами прокурорів на суму 735 095 тис. грн проти 303 700 тис. грн у 2020 році, у тому числі на 36 558 тис. грн – у цивільному судочинстві, на 698 032 тис. грн – у господарському судочинстві.
  На захист інтересів держави у бюджетній сфері відкрито провадження на суму 116 820 тис. грн проти 3 117 тис. грн торік. З питань державної і комунальної власності - на   43 728 тис. грн проти 26 698 тис. грн торік. З питань земельних відносин - на 555 508 тис. грн проти 267 511 тис. грн торік. У сфері охорони навколишнього природного  середовища - на 17 446 тис. грн проти 4 138 тис. грн торік.
  Судами задоволено 80 позовів прокурорів на загальну суму 772 760 тис. грн (у 12,3 рази більше, ніж у 2020 році).
  Крім того, за задоволеними позовами прокурорів попереджено вибуття з державної (комунальної) власності чи бюджету коштів (майна) на суму 22 082 тис. гривень.
  Добровільно відшкодовано за закритими справами 25 083 тис. грн проти  4 986 тис. грн у 2020 році.
  За результатами представницької діяльності в апеляційній інстанції за рішеннями, скасованими за заявами (скаргами) прокурорів, стягнуто 109 147 тис. грн (у 2020 році не було).
  Станом на 01.07.2021 на розгляді в судах перебували 128 справ на суму 541 407 тис. грн проти 350 056 тис. грн на аналогічну дату 2020 року, або на 54,7% більше.
  З урахуванням рішень судів минулих років виконано судові рішення за позовами прокурорів на суму 119 183 тис. гривень.
  Крім того, за результатами представницької діяльності розпочато 21 кримінальне провадження (проти 16 торік, або на 31,3% більше): всі – щодо захисту інтересів держави (з них 2 – у сфері охорони дитинства).
  На захист інтересів держави у бюджетній сфері задоволено 16 позовів на суму 2 876 тис. грн (проти 77 тис. грн у 2020 році, або у 37,3 рази більше). Крім того, за задоволеними позовами прокурорів попереджено вибуття з бюджету коштів на суму 22 082 тис. грн; добровільно відшкодовано за закритими справами 33 тис. гривень.
  З 10 151 тис. грн, що підлягали стягненню (з урахуванням позовів минулих років), реально повернуто до бюджету 528 тис. гривень.
  З питань державної та комунальної власності задоволено судами 8 позовів на суму 1 295 тис. грн, добровільно відшкодовано за закритими справами  5 563 тис. гривень.
  Судові рішення цієї категорії виконано на 88,9%: з 11 182 тис. грн реально стягнуто  9 946 тис. гривень.
  За результатами представницької діяльності у сфері охорони навколишнього природного середовища задоволено 6 позовів на суму 420 тис. гривень.  
  З питань земельних відносин судами задоволено позовних вимог на суму 767 893 тис. грн проти 55 628 тис. грн у 2020 році. Крім того, добровільно відшкодовано за закритими справами 19 487 тис. гривень.
  З урахуванням рішень судів минулих років виконано судові рішення за позовами прокурорів на суму 108 243 тис. гривень.
  За результатами представницької діяльності попереджено незаконне надання чи повернуто 1 540 га земель (проти 698 га у 2020 році).
  З питань відшкодування шкоди, заподіяної кримінальними правопорушеннями, усього задоволено позовів на суму 231 тис. грн (у 19,7   рази більше, ніж торік).  Реально виконано судових рішень цієї категорії на суму 8 тис. гривень.
  Прокурорами подано до суду 100 відзивів, заперечень, клопотань та інших процесуальних документів.
  З 29 розглянутих апеляційних скарг прокурорів судами задоволено 19.
  6. Стан підтримання обвинувачення та участі прокурорів у розгляді судами кримінальних проваджень
  У поточному році прокурорами взято участь у розгляді судами першої та апеляційної інстанцій 2564 кримінальних проваджень (на 15,3% менше, ніж у 2020 році), з них у 487 провадженнях взято участь у розгляді судом питань, пов’язаних з виконанням вироків чи застосуванням амністії (у 2020 році  – 659).
  Обвинувачення підтримано у судовому розгляді 798 проваджень з ухваленням вироків. Забезпечено участь у розгляді (у тому числі в підготовчому судовому засіданні) 180 проваджень з ухваленням вироків на підставі угоди, з них 26 – у судовому розгляді. За угодами про визнання винуватості на стадії судового розгляду ухвалено вироки у 7 провадженнях.
  Понад 40% (352, або 44,1%) проваджень розглянуто судом за спрощеною процедурою, що на 20,9% менше, ніж у 2020 році.
  Рівень апеляційної практики прокурорів (реагування на незаконні вироки та ухвали) склав 92,5% (проти 84,9% у 2020 році).
За судовими рішеннями, що набрали законної сили у звітному періоді, судами виправдано або закрито провадження за реабілітуючими підставами стосовно 6 осіб. 
Прокурорами забезпечено участь у судовому розгляді 2 кримінальних справ, направлених до суду за КПК України 1960 року.
  7. Захист інтересів дітей та протидія насильству
  У сфері охорони дитинства на захист інтересів держави упродовж 6 місяців 2021 року пред’явлено позовів на суму 52,2 млн гривень. 
  З питань додержання вимог земельного законодавства, зокрема, щодо використання та розпорядження земельними ділянками дитячих закладів пред’явлено позовів на суму 48,9 млн гривень.
  За рішеннями суду повернуто (попереджено незаконне надання) земельні ділянки площею 376 га вартістю 17,4 млн гривень.
  У сфері державної та комунальної власності  внесено позовів на суму      1,9 млн гривень. Задоволено 2 позови на суму 109 тис. гривень.
  Усього у сфері охорони дитинства (у тому числі за результатами діяльності, спрямованої на збереження мережі, майна та земельних ділянок дитячих установ) задоволено 15 позовів, заяв на суму 4 173 тис. грн проти 9 позовів на суму 267 тис. грн торік. Добровільно відшкодовано за закритими справами 15 040 тис. гривень.
  Вжито заходів до забезпечення створення та функціонування у територіальних громадах служб у справах дітей. За результатами представницької діяльності прокурора органами місцевого самоврядування створено 8 служб у справах дітей.
  З початку року заходами представницького характеру відреаговано на встановлені 9 фактів протиправної бездіяльності органів місцевого самоврядування щодо вжиття заходів з оформлення документів на земельні ділянки під навчальними закладами, які перебувають у провадженні суду.
  За перше півріччя 2021 року територіальними органами поліції області за процесуального керівництва окружних прокуратур закінчено 7 кримінальних проваджень у сфері охорони дитинства (з них 6 – у бюджетній сфері). Загальна сума встановлених збитків у закінчених досудовим розслідуванням кримінальних провадженнях складає 1 807 тис. грн, з яких на цей час добровільно відшкодовано на суму 268 тис. грн, заявлено позовів на суму 1 539 тис. гривень.   
  8. Міжнародно-правове співробітництво
  Упродовж I півріччя 2021 року до обласної прокуратури надійшло 122 запити іноземних компетентних установ про надання правової допомоги у кримінальних справах різних категорій, з яких 10 - у децентралізованому порядку.
  Виконано 104 запити, у тому числі отримані у 2020 році.
  Органами досудового розслідування області підготовлено 3 міжнародних запити про проведення слідчих процесуальних дій.
  За вказаний період затримано 1 особу, розшукувану іноземними компетентними органами.
  9. Стан роботи з розгляду та вирішення звернень громадян, запитів на інформацію
  Упродовж 6 місяців 2021 року органами прокуратури області вирішено          1 666 звернень громадян та юридичних осіб (на 5,4% більше, ніж у 2020 році), з яких задоволено 118.
  Із вирішених звернень 71 надійшло від народних депутатів України (на 51,1% більше), які не задовольнялися.
  З питань досудового розслідування вирішено 922 звернення (на 13,0% менше), з них задоволено 33. Більше половини таких звернень – на дії і рішення слідчих (дізнавачів) Національної поліції (531, або 57,6%), з яких 20, або 3,8% задоволено.
  З питань участі у кримінальному провадженні в суді вирішено 41 звернення (на 24,2% більше, ніж у 2020 році).
  З питань представництва інтересів держави в суді вирішено 64 звернення (на 25,5% більше 2020 року), 2 з яких задоволено.
  Вирішено 5 звернень з питань охорони прав дітей.
  З питань додержання законодавства при виконанні рішень судів та інших органів вирішено 7 звернень, з яких 1 задоволено.
  Вирішено 59 звернень з питань нагляду за додержанням кримінально-виконавчого законодавства (на 96,7% більше), з яких 1 задоволено.
  На особистому прийомі прийнято 140 громадян (на 76,2% менше, ніж у 2020 році), з них 58, або 41,4%особисто керівником прокуратури. З числа прийнятих особисто керівником прокуратури задоволено 1 звернення.
  Органами прокуратури області розглянуто 42 запити відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації» (на 82,6% більше, ніж у          2020 році).
  За результатами розгляду на 38 (або 90,5%) запитів надано інформацію, у тому числі на 2 – з питань досудового розслідування,  2 – з питань представництва інтересів держави в суді, 2 – з питань організаційно–розпорядчої діяльності, 15 – з кадрових питань.
  Встановлено інший порядок вирішення запитів, у зв’язку з чим авторам надано роз’яснення, у 2 запитах. Відмовлено в задоволенні 2 запитів. Іншим органам, які є розпорядниками інформації, направлено 2 запити.
  10. Висвітлення діяльності органів прокуратури
  Органами прокуратури області до органів влади надіслано 16 інформацій щодо стану законності та заходів з її зміцнення.
  Здійснено 1010 виступів у засобах масової інформації (більше на 9,4%). 
  Збільшення висвітлення службової діяльності відбулося в друкованих ЗМІ (93 проти 59, або на 57,6% більше), в електронних ЗМІ (93 проти 82, або на 13,4%) та у мережі Інтернет (634 проти 588, або на 7,8%).
  На офіційному вебсайті обласної прокуратури оприлюднено 284  (у 2020- 270) інформаційних повідомлення щодо актуальних питань діяльності органів прокуратури області, результатів розслідування резонансних злочинів тощо.
  Надано 57 (у 2020-18) коментарів регіональним та всеукраїнським телеканалам. Систематично надаються коментарі для інтернет-видань, інформагентств, друкованих видань та радіо.
  Керівником обласної прокуратури проведено пресконференцію із представниками ЗМІ з актуальних питань діяльності органів прокуратури області.
  За участю прокурора відділу захисту інтересів дітей та протидії насильству проведено брифінг щодо розслідування резонансної справи - загибелі дитини в селі Щасливе.
Херсонська обласна прокуратура

кількість переглядів: 560