Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
07.03.2023

До 5 років позбавлення волі засуджено так званого гауляйтера села Новорайськ Херсонської області

            

За підтримання публічного обвинувачення прокурорів Херсонської обласної прокуратури визнано винним у колабораціонізмі мешканця с. Новорайськ, Бериславського району (ч. 5 ст. 111-1 КК України).
 
З огляду на співпрацю зі слідством суд призначив йому покарання - 5 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади в органах державної влади, та займатися діяльністю, пов’язаною з виборчим процесом строком на 10 років.
 
Доведено, що чоловік під час тимчасової окупації населеного пункту обійняв посаду так званого «глави Новорайского сельского совета ВГА Бериславского района Херсонской области» та співпрацював з ворогом.
 
Як «очільник» села він облаштувався у захопленій адмінбудівлі сільської ради та здійснював організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції.
 
Погрозами чоловік намагався схилити місцеве населення до співпраці з ворогом.
 
Розпоряджався про перехід суб’єктів господарювання села на російську систему реєстрації та оподаткування. Також схиляв їх до ведення розрахунків в російських рублях.
 
Окрім того, він сприяв розселенню військовослужбовців збройних формувань рф у вимушено покинуті місцевими будинки та квартири.
 
Досудове розслідування здійснювалося УСБ України в Херсонській області.
 
Вирок суду набирає законної сили після спливу строку подання апеляційної скарги.

Автор: Пресслужба Херсонської обласної прокуратури
кількість переглядів: 901