Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
08.06.2023

Вбивство семи цивільних у селі Правдине на Херсонщині – повідомлено про підозру командиру підрозділу морської піхоти Чорноморського флоту вмф зс рф

                   

За процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури заочно повідомлено про підозру командиру підрозділу морської піхоти Чорноморського флоту вмф зс рф у державній зраді та порушенні законів і звичаїв війни (ч. 1, ч. 2 ст. 111, ч. 2 ст. 28, ч. 2  ст. 438 КК України).
 
За даними слідства, у 2014 році після окупації російськими військами АР Крим громадянин України добровільно перейшов на бік ворога, отримав громадянство рф та вступив до лав збройних сил держави-агресора.
 
З березня 2022 року підозрюваний разом з іншими військовими рф та підлеглими забезпечував окупацію населених пунктів Херсонської області. На захопленій території він організовував та контролював процеси, пов’язані з придушенням опору місцевого населення щодо реалізації політики окупаційної влади та схиляння громадян України до співпраці, здійснення фільтраційних заходів та інше.   
 
У квітні 2022 року, знаходячись у с. Правдине, разом із спільниками підозрюваний затримав працівників фірми, які охороняли поблизу села зрошувальні агрегати, а також неповнолітню дівчину. Шістьох чоловіків та дівчину привезли до приватного будинку, де, порушуючи норми міжнародного гуманітарного права щодо поводження з цивільним населенням, застосовували до них фізичне насилля та розстріляли. Після цього окупанти підірвали будинок із розстріляними людьми.
 
Досудове розслідування здійснюється ГУНП в Херсонській області. 
 
Вживаються заходи щодо встановлення інших осіб з числа військових рф, причетних до злочинів проти цивільного населення. 
 
Нагадаємо, у листопаді після звільнення населеного пункту ЗСУ прокурори органів прокуратури Херсонської області спільно зі слідчими поліції та експертами в рамках кримінального провадження провели ексгумацію та огляд тіл загиблих. 
 
При поверховому огляді тіл було встановлено ознаки насильницької смерті. Деякі з них - з ушкодженням черепів унаслідок кульових поранень. На зап’ястях  ще у двох виявлено мотузки.
 
 

Автор: Пресслужба Херсонської обласної прокуратури
кількість переглядів: 592