Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
25.04.2024

Жорстоке поводження з цивільними – підозрюються двоє експрацівників херсонської колонії

              

За процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури двом колишнім співробітникам ДУ «Північна виправна колонія № 90» заочно повідомлено про підозру у жорстокому поводженні із цивільним населенням (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України). Одному з них також інкриміновано державну зраду та колабораційну діяльність (ч. 2 ст. 111, ч. 7 ст. 111-1 КК України).
 
 
За даними слідства, під час тимчасової окупації Херсона підозрювані пішли на  співпрацю із ворогом та обійняли посади у захопленому слідчому ізоляторі. В ньому окупанти нелегально ув’язнював цивільних. Один з підозрюваних почав виконувати обов’язки «начальника отдела режима и надзора учреждения», інший - «заместителя начальника учреждения». 
 
З червня 2022 року обидва чоловіки, працюючи в установі, що увійшла до незаконно створеної системи управління виконання покарань по Херсонській області, жорстоко поводились із цивільними.  
 
Тортурам піддавалися всі, хто проявляв непокору окупаційним ставленикам. А також ув’язнені, які скаржилися на проблеми зі здоров'ям та потребували медичної допомоги. Фізичне насилля, як засіб покарання, підозрювані використовували й тоді, коли люди просили питної води. 
 
Досудове розслідування здійснюється УСБ України Херсонській області.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Автор: Пресслужба Херсонської обласної прокуратури
кількість переглядів: 80