Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
25.04.2024

Прокурори Херсонщини домоглись повернення громаді земельної ділянки зі ставком вартістю 22 млн грн, переданих в користування підприємцю без торгів

          

Південно-західний апеляційний господарський суд скасував рішення суду першої інстанції та задовольнив позов Каховської окружної прокуратури про визнання недійсним договору оренди, скасування рішення державного реєстратора.


Встановлено, що органом місцевого самоврядування Таврійської громади на Херсонщині передано в оренду підприємцю земельну ділянку загальною площею 7,6 га вартістю 22 млн грн. Упродовж 49 років на ділянці мала вестися підприємницька діяльність пов’язана із наданням послуг зеленого туризму.


Під приводом наявності на ділянці об’єктів нерухомості, що належать підприємцю, правочин укладено поза процедурою проведення земельних торгів із встановленням мінімального відсотка орендної плати. Не враховано також, що на ділянці розташований ставок, який має передаватися у користування у комплексі із землею.


Утім, прокуратурою встановлено, що на момент укладення договору орендар мав нерухомість, але на сусідній ділянці. Відтак рішення про передачу в оренду землі прийнято з порушеннями чинного законодавства. Це призвело до втратити більшої вигоди громади від правочину, яку б можна було отримати від продажу права оренди земельної ділянки на аукціоні.

Автор: Каховська окружна прокуратура
кількість переглядів: 71