Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
10.05.2024

Переслідування та ув’язнення мирних жителів Херсонщини під час окупації – підозрюється двоє учасників нзф «гсб»

  

За процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури двом учасникам незаконного збройного формування «государственная служба безопасности Херсонської области» заочно повідомлено про підозру. 
 
Їм інкриміновано жорстоке поводження з цивільним населенням та інші порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України), держзраду, участь у діяльності непередбачуваного законом збройному формуванні (ч. 2 ст. 111, ч. 2 ст. 260 КК України).
 
Підозрювані – колишні правоохоронці, які під час тимчасової окупації Херсона вступили на «службу» до незаконного збройного формування, створеного за підтримки військового командування рф. 
 
Фігуранти зайняли посади  «оперуполномоченных» різних підрозділів незаконно створеної структури.  
 
Разом з іншими учасниками нзф вони забезпечували позасудові репресії над цивільними особами, відшукували та затримували людей, брали участь у їх незаконному ув’язненні та катуванні. Все для того, аби місцеві мешканці не чинили опору окупаційній владі, змушували свідчити проти себе, близьких, приписуючи їм участь у диверсійно-розвідувальних групах, допомозі ЗСУ тощо. 
 
У липні 2022 року озброєні підозрювані прибули до помешкання херсонця і погрожуючи зброєю провели «обшук», після чого затримали та помістили в  одну із камер у підвальному приміщенні захопленої офісної будівлі. Потерпілого приковували стяжками до стільця, допитували та погрожували фізичною розправою.
 
За аналогічних злочинних дій підозрюваних постраждав ще один цивільний чоловік. При незаконному затриманні йому завдавались тілесні ушкодження шляхом численних ударів прикладом автомату. 
 
Досудове розслідування здійснюють слідчі УСБ України в області.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Автор: Пресслужба Херсонської обласної прокуратури
кількість переглядів: 106