Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.02.2021

Відбулася перша пресконференція Володимира Калюги на посаді керівника Херсонської обласної прокуратури

  

Сьогодні, 19 лютого, в обласній прокуратурі відбулася пресконференція керівника обласного відомства Володимира Калюги про результати діяльності органів прокуратури Херсонщини за 2020 рік, пріоритети та завдання на поточний рік.
 
Представники засобів масової інформації отримали можливість наживо поспілкуватися з керівником обласної прокуратури та поставити йому низку запитань стосовно результатів діяльності органів прокуратури, досудового розслідування та судового розгляду резонансних кримінальних проваджень.

Інформуючи журналістів, Володимир Калюга ознайомив присутніх з даними по напрямах роботи прокуратури та торкнувся питань реформи.
 
Зокрема, керівник повідомив, що в березні почнуть працювати окружні прокуратури, яких на території області планується створити 6. Він також розповів, що у процесі атестації взяли участь 107 прокурорів регіональної прокуратури та 212 місцевих. Всі, хто успішно склав іспити, переведені до обласної прокуратури.
 
Прокурори забезпечили виконання завдань, спрямованих на зміцнення законності та правопорядку в регіоні. Торік зусилля органів правопорядку були спрямовані на протидію злочинності в регіоні, що в цілому призвело до зменшення кількості кримінальних правопорушень в області. На 18,6 % зменшилась кількість усіх облікованих кримінальних правопорушень, на 15,5% - особливо тяжких злочинів, на 6,5% - тяжких, на 20,7 % - злочинів проти власності. Відслідковується й зменшення рівня підліткової злочинності.
 
Прокурор назвав конкретні цифри, за якими стоїть повсякденна робота працівників. Торік прокурори здійснювали процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у майже 68,5 тисячах кримінальних провадженнях, що розслідувались слідчими правоохоронних органів. Як наслідок, до суду з обвинувальним актом скеровано 4,5 тисячі кримінальних проваджень, у тому числі з угодами про визнання винуватості та про примирення – понад 400.
 
За закінченими кримінальними провадженнями встановлено збитків на суму 89,6 млн грн, накладено арешт на майно на суму 33,2 млн грн. Також пред’явлено позови на суму 58,8 млн грн. У ході слідства відшкодовано збитків на суму 8,5 млн грн.
 
Керівник обласної прокуратури окреслив здобутки правоохоронних органів у боротьбі з організованими злочинними групами, яких знешкоджено - 9.

«У вересні минулого року до суду направлено обвинувальний акт стосовно 11 членів злочинної організації, які здійснювали незаконну діяльність пов’язану із зайняттям гральним бізнесом під виглядом державних лотерей» - розповів Володимир Калюга.
 
У протидії правопорушенням у сфері обігу наркотичних засобів діяльність органів правопорядку регіону орієнтовано на викриття фактів збуту наркотиків та притягнення до відповідальності збувачів, а не наркозалежних осіб. За результатами такої роботи обвинувальні акти стосовно 64 осіб спрямовані до суду, в тому числі відносно осіб, що вчинили наркозлочини у складі 5 організованих злочинних груп.
 
Що стосується питання здійснення представницьких функцій, керівник розповів, що з метою захисту інтересів держави в суді пред’явлено позовів на суму 827 млн грн.
 
Завдяки вжитим заходам стягнуто та добровільно відшкодовано кошти, повернуто державі майна на суму 150 млн грн, понад 1200 га землі, у тому числі на узбережжях Азовського та Чорного морів.

За втручання прокуратури скасовано незаконну реєстрацію права власності на земельну ділянку розташовану на острові
Янушев, що входить до Національного природного парку «Нижньопридніпровський» та є об’єктом природно-заповідного фонду навів конкретний приклад Володимир Калюга.
Результативною була робота ювенальних прокурорів, завдяки яким дитячим закладам повернуто земельні ділянки площею 527 га.

На завершення виступу керівник зазначив, що пріоритетним у роботі прокурорів залишаються питання відшкодування збитків, завданих кримінальними правопорушеннями, протидії організованій злочинності, злочинам проти основ національної безпеки, у бюджетній сфері, сфері адміністрування податків та пов’язаним із відмиванням майна, одержаного злочинним шляхом, у сфері земельних правовідносин, екології і незаконного використання природних ресурсів, кримінальним правопорушенням, пов’язаним із домашнім насильством.
 
Пресконференція пройшла у форматі конструктивного діалогу, під час якої журналістів не лише поінформували про результати роботи, а й відповіли на їхні запитання.
 
Підсумовуючи зустріч із представниками мас-медіа, Володимир Калюга подякував присутнім за небайдужість до діяльності органів прокуратури та запропонував співпрацю.

Автор: Пресслужба Херсонської обласної прокуратури
кількість переглядів: 1175