Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
21.12.2022

Заступник керівника Херсонської обласної прокуратури провів зустріч із представниками Моніторингової Місії ООН з прав людини в Україні

            

 
Заступник керівника Херсонської обласної прокуратури Олександр Михалік провів зустріч з представниками Моніторингової Місії ООН з прав людини в Україні - керівницю групи регіональних команд Місії ООН Марією Соль Бекер (Аргентина) та спеціалістами з прав людини Місії ООН Олесєю Ахмедовою та Олексієм Бодня (Україна).
 
Участь у зустрічі також взяли начальник відділу протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, обласної прокуратури Андрій Коваленко та прокурор з міжнародно-правового співробітництва обласної прокуратури Олена Шестакова.
 
Марія Соль Бекер повідомила, що Моніторингова Місія ООН за результатами візитів в Україну документує випадки порушення прав людини та гуманітарного права під час збройної агресії рф не тільки з відкритих джерел, а й безпосередньо від осіб, які стали потерпілими або свідками таких злочинів, з метою подальшого інформування про це міжнародної спільноти та сприяння у притягненні винних до кримінальної відповідальності.
 
Наразі такі Місії працюють також в Харківській та Запорізькій областях. Пріоритет у документуванні – вбивства цивільних осіб та порушення прав дітей.
 
Після завершення візитів доповіді про встановлені факти порушення прав людини передаються до Офісу Генерального прокурора для опрацювання. Водночас головний принцип роботи Місії – «не зашкодити», тобто інформація передається лише з дозволу відповідних органів, а також потерпілих та свідків. Також запропонувала запровадити такі зустрічі з керівництвом обласної прокуратури з метою обміну інформацією, оскільки співробітники Місії планують здійснити візити на деокуповані території Херсонської області.
 
Олександр Михалік повідомив про готовність до взаємодії з представниками Місії з урахуванням обмежень, передбачених чинним кримінальним процесуальним законодавством України, а також розповів про ті проблемні питання та виклики, які постають перед прокурорами сьогодні.
 
Андрій Коваленко повідомив, що прокуратура документує всі злочини, вчинені військовими рф та колаборантами на території Херсонської області, навів категорії найпоширеніших злочинів та їх кількість, а також розповів про специфіку розслідування вказаної категорії кримінальних правопорушень.
 
Представники Моніторингової Місії ООН подякували прокурорам обласної прокуратури за зустріч та домовилися про подальшу співпрацю.

Автор: Пресслужба Херсонської обласної прокуратури
кількість переглядів: 743