Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
07.02.2023

Катування цивільних на Херсонщині – повідомлено про підозру дев’ятьом учасникам незаконного збройного формування, серед яких ексголова СБУ

            

За процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури заочно повідомлено про підозру керівнику НЗФ та восьми її учасникам.  Підозрювані раніше працювали в правоохоронних органах. 
 
За даними слідства, з квітня по травень 2022 року, за підтримки військового командування РФ, у м. Херсоні створено незаконне збройне формування - «Государственная служба безопасности Херсонской области». 
 
Це формування стало аналогом ФСБ для окупованих територій Херсонщини. Його мета - забезпечення відокремлення Херсонської області від України та приєднання до складу РФ. Спосіб - шляхом придушення будь-яких проявів невизнання політики окупаційної влади серед цивільного населення.
 
Очолив збройне формування колишній голова Служби безпеки України часів президента-втікача.
 
Представники так званої служби відшукували та затримували громадян України, проукраїнських активістів, противників окупаційної влади, інших цивільних осіб. 
 
В одній із захоплених будівель у Херсоні учасники формування облаштовували місце незаконного ув’язнення та катування людей. 
 
Цивільних тримали у нелюдських умовах, до них застосовувалось психологічне та фізичне насильство. 
 
Щоденно вони піддавались побоям, катуванню електричним струмом. Їх обмежували у харчуванні та не давали води. Учасники НЗФ імітували розстріл потерпілих. 
 
Затримання мирних мешканців відбувалось під різними приводами, а отримати свободу, в деяких випадках, вони могли лише заплативши «викуп».
 
На підставі зібраних доказів керівнику незаконного збройного формування повідомлено про підозру в умисних діях з метою незаконної зміни меж території та державного кордону України, державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану, керівництві незаконним збройним формуванням і нападі на підприємства та громадян, жорстокому поводженні з цивільним населенням та інших порушеннях законів та звичаїв війни за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 110, ч. 2 ст. 111, ч. 3, ч. 4 ст. 260, ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 438 КК України).
 
Іншим учасникам повідомлено про підозру в умисних діях з метою незаконної зміни меж території та державного кордону України, державній зраді, вчиненій в умовах воєнного стану, в участі у складі незаконного збройного формування, жорстокому поводженні з цивільним населенням та інших порушеннях законів та звичаїв війни за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 110, ч. 2 ст. 111, ч. 2 ст. 260, ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 438 КК України).
 
Досудове розслідування здійснюють слідчі УСБ України в Херсонській області.
 
 
 
 

Автор: Пресслужба Херсонської обласної прокуратури
кількість переглядів: 777