Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
11.05.2023

Організація катівні у Херсоні та застосування тортур до цивільного населення – повідомлено про підозру російському командиру та трьом його підлеглим

              

За процесуального керівництва Херсонської обласної та Херсонської окружної прокуратур заочно повідомлено про підозру заступнику начальника управління росгвардії по Ростовській області, полковнику поліції рф та ще трьом військовослужбовцям рф у жорстокому поводженні з цивільним населенням та інших порушеннях законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України).
 
За даними слідства, посадовець росгвардії з березня 2022 року керував військовослужбовцями рф у тимчасово окупованому Херсоні. У захопленій будівлі місцевого ізолятора тимчасового тримання він спільно з іншими військовослужбовцями керівного складу зс та силових структур рф  організував одну з катівень, де до місцевого населення застосовувались жорстокі тортури. Він віддавав накази підлеглим про незаконні затримання людей, застосування щодо українських громадян насильства, проникнення до їх помешкань і заволодіння майном.
 
Правоохоронці ідентифікували трьох безпосередніх виконавців злочинних наказів – військовослужбовців рф віком 20, 28 та 34 років. Вони за попередньою змовою з іншими військовими рф затримували та піддавали тортурам людей з активною проукраїнською позицією, волонтерів, ветеранів АТО, родичів українських правоохоронців.
 
Наразі встановлено понад двісті осіб, які утримувались у цій будівлі та щодня піддавались різним формам тортур. Трьох осіб було закатовано до смерті.  Щонайменше до 17 чоловіків застосовувались інші види сексуального насильства - тортури статевих органів електрострумом.
 
Досудове розслідування здійснюється ГУНП в Херсонській області, оперативний супровід - УКР ГУНП в Херсонській області, ГВ КІБ ГУ СБУ у м. Києві та Київській області.
 
Тривають заходи для встановлення всіх потерпілих, обставин злочинів і притягнення винних до відповідальності.
 
 
  
 

Автор: Пресслужба Херсонської обласної прокуратури
кількість переглядів: 790