Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
23.05.2023

Ухвалено вирок генерал-майору чф рф і командиру бригади за підрив Північно-Кримського каналу – 12 років позбавлення волі

                                                                    

За підтримання публічного обвинувачення прокурорів Спеціалізованої екологічної прокуратури Херсонської обласної прокуратури засуджено генерал-майора, заступника командувача Чорноморського флоту рф з матеріально-технічного забезпечення та полковника, командира 11-ї окремої інженерної бригади Південного військового округу, які на початку повномасштабного вторгнення росії керували захопленням і підривом дамби на Північно-Кримському каналі.
 
Генерал-майора і полковника визнано винними у порушенні законів та звичаїв війни, вчиненого за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України).
 
Їм призначено покарання – 12 років позбавлення волі. Також судом задоволено цивільний позов прокурора про стягнення з засуджених на користь України 1,5 мільярда гривень завданих збитків.
 
Прокурори у суді довели, що наприкінці лютого 2022 року військовослужбовці рф керували захопленням споруд Каховської ГЕС та підривом Північно-Кримського каналу на Херсонщині. Генерал-майор керував незаконними діями загарбників на цьому цивільному об’єкті, який відноситься до критичної інфраструктури та забезпечує водою населення, а також зрошування полів у регіоні. У свою чергу, полковник безпосередньо керував підпорядкованими йому солдатами, які підірвали канал у декількох місцях.
 
Як наслідок, значної шкоди завдано цивільній інфраструктурі, унеможливлено здійснення належного зрощування сільгоспземель регіону. Крім того, завдана значна шкода довкіллю та спричинено матеріальні збитки державі у великих розмірах.
 
Досудове розслідування здійснювалось УСБ України в Херсонській області.
 
 
 
 
 
  
 

Автор: Пресслужба Херсонської обласної прокуратури
кількість переглядів: 795