Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
10.01.2024

Виконуємо конституційні функції: підсумовуємо 2023 рік у напрямку представництва інтересів держави в суді

                 

В умовах воєнного стану пропри всі виклики прокуратура продовжує ефективно забезпечувати реалізацію конституційної функції представництва інтересів держави.
Підсумовуючи 2023 рік на захист інтересів держави прокурори органів прокуратури Херсонської області, пред’явили 84 позови на понад 2 млрд грн.
Вартість активів, щодо яких суди задовольнили вимоги прокуратури, склала майже 2,5 млрд грн.
Судові рішення, постановлені на користь держави за позовами прокурора, реально виконано на 891,1 млн грн.
Площа повернутих земель, незаконне надання яких попереджене, складає 3909 га.
 
В умовах воєнного стану прокуратура продовжувала працювати на усунення порушень при використанні бюджетних коштів, фактах неналежного утримання захисних споруд цивільного захисту та припиненні незаконного володіння громадянами російської федерації та республіки білорусь земельними ділянками сільськогосподарського призначення.
 
Бюджетна сфера
 
У бюджетній сфері пред’явлено 15 позовів на 2,2 млрд грн. Судом задоволено 12. Таким чином попереджене витрачання бюджетних коштів на суму майже 2 млн грн, стягнуто до бюджету 319 тис грн.
 
За позовом прокуратури судом відкрито провадження про визнання недійсними договорів щодо фінансування з бюджету реконструкції зруйнованих мостів вартістю понад 1,4 млрд грн на території Бериславського району. Підставою для такої реакції прокурорів стала невідповідність кваліфікації та відсутність досвіду при проведенні аналогічних робіт у підрядника, який став переможцем. Крім того, замовник розраховував очікувану вартість робіт з  порушенням вимог закону.
 
В умовах воєнного стану замовники зловживають можливостями, які надає законодавство, проводять процедури закупівель без використання електронної системи, не доводять нагальність потреб у їх проведенні.
 
Так, судом задоволено позов прокурора про припинення договору між  державною установою та приватним підприємцем щодо послуг з експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення в Херсонській області на суму 76,7 млн грн. Проведення закупівлі тривало 3 місяці, цього достатньо для організації конкурентних торгів та забезпечення максимальної економії бюджетних коштів.
 
Господарський суд задовольнив позов обласної прокуратури в інтересах держави про визнання недійсним рішення тендерного комітету замовника та договору підряду – переможець не відповідає кваліфікаційним вимогам для проведення капітального ремонту дорожнього покриття автомобільної дороги загального користування місцевого значення на суму 152,9 млн грн.
 
З аналогічних підстав визнано недійсними ще 5 договорів, зокрема щодо будівництва двох стадіонів у Бериславському районі, капітального ремонту мосту. Задоволення позовів прокурора сприяло недопущенню безпідставного витрачання майже 600 млн грн бюджетних коштів.
 
У 2023 році органами прокуратури області зареєстровано 9 кримінальних проваджень за фактами неправомірного використання бюджетних грошей, передусім спрямованих на відновлення об’єктів критичної інфраструктури та об’єктів соціальної сфери у Херсонській області, які проведено без дотримання принципу ефективності використання.
 
Захисні споруди
 
Прокурорами було заявлено 7 позовів про зобов’язання балансоутримувачів привести захисні споруди цивільного захисту у належний технічний стан та готовність до укриття населення. Судами 5 позовів задоволено.
 
Земельні відносини
 
Заявлено 51 позов на 112,5 млн грн, судами визнано обґрунтованими та задоволено 30 з них на майже 2 млн грн.
 
Також до суду направлено 40 позовів про конфіскацію у громадян російської федерації та республіки білорусь земельних ділянок площею 288 га та вартістю майже 51 млн грн. На теперішній час задоволено 18 позовів на 132 га площ та вартістю 23,4 млн грн. На цей час право власності на 12 земельних ділянок площею 63 га, вартістю 10,9 млн грн вже скасовано та зареєстровано за державою.
 
Судом відкрито провадження за 2 позовами про визнання недійсними державних актів про передачу земельних ділянок у приватну власність, які розташовані на території Бузкового парку. Там розпорядженням начальника Херсонської міської військової адміністрації створено меморіальний комплекс з увічнення пам’яті загиблих бійців територіальної оборони Херсона.
 
За позовом прокурора судом визнано недійсним договір, укладений між державним підприємством та товариством з обмеженою відповідальністю щодо вирощування сільськогосподарської продукції на землях загальною площею 8 476,3 га. Прокурорами доведено, що існуючий договір  мав на меті виключно вирощування товарної сільськогосподарської продукції на користь іншого суб’єкта господарювання, отримання від цієї діяльності прибутку, а не виконання статутних цілей та завдань підприємства щодо виробництва оригінального, елітного та репродукційного насіння сільськогосподарських культур і саджанців.
 
Задоволено 2 позови про визнання недійсними договорів оренди та повернення державі земель лісового фонду загальною площею 172 га та вартістю 1,6 млрд грн.
 
 

Автор: Пресслужба Херсонської обласної прокуратури
кількість переглядів: 332