Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
10.01.2024

Захист прав дітей - головне завдання ювенальних прокурорів Херсонщини: основні цифри та факти про роботу у 2023 році

              

Питання захисту прав і свобод дітей було і залишається одним із пріоритетних напрямків діяльності органів прокуратури Херсонщини.
 
В умовах повномасштабної війни, коли щодня порушуються такі основоположні права, як право на життя, здоров’я, право на розвиток особистості, право на освіту та інше, провідна роль у формуванні державної політики з питань захисту інтересів дітей покладена на ювенальних прокурорів.
 
Упродовж 2023 року за процесуального керівництва органів прокуратури Херсонської області розслідувалось 581 кримінальне провадження щодо злочинів, пов’язаних зі збройною агресією рф проти України, вчинених стосовно дітей та у сфері охорони дитинства. Серед них факти захоплення, пошкодження та руйнування закладів освіти та охорони здоров’я, депортація неповнолітніх, незаконне позбавлення волі, заподіяння тілесних ушкоджень та вбивства.
 
За даними ювенальних прокурорів, потерпілими від цих злочинів є 860 дітей, майже половина з них не досягли 14-річного віку та є малолітніми. При цьому з початку повномасштабного вторгнення загинуло 40 дітей.
 
За результатами досудового розслідування в одному кримінальному провадженні в порядку спеціального досудового розслідування до суду скеровано обвинувальний акт за фактом вчинення військовослужбовцем рф правопорушення, пов’язаного із сексуальним насильством, що вчинене в умовах збройного конфлікту за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 438 КК України.
 
Також з метою захисту прав і свобод дітей минулого року до суду прокурорами пред’явлено позови на суму понад 50,3 млн грн, на цей час задоволено позови на суму понад 27,2 млн грн.
 
Прокурори активно відслідковують і реагують на питання законності розпорядження органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування майном, землями навчальних, оздоровчих та інших закладів для дітей.
 
На розгляді суду перебуває позов прокуратури щодо визнання недійсним наказу, скасування державної реєстрації права комунальної власності та повернення аграрному ліцею для навчальних цілей 177,3 га землі вартістю понад 34 млн грн.
 
Захищено інтереси держави у сфері державної та комунальної власності шляхом  визнання недійсними низки договорів та повернення майна навчальним закладам.

Автор: Пресслужба Херсонської обласної прокуратури
кількість переглядів: 382