Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
19.01.2024

Результати роботи з протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, за 2023 рік

           

У 2023 році правоохоронними органами Херсонської області зареєстровано 12 тисяч кримінальних правопорушень проти миру, безпеки людства та міжнародного порядку.
 
З початку повномасштабного вторгнення ця цифра сягає майже 21 тисячі.
 
Через російську агресію на території Херсонської області загинуло 1 301 цивільна особа.
 
Всього за результатами розслідування злочинів проти миру, безпеки людства та міжнародного порядку у 2023 році повідомлено про підозру 66 особам у 31 провадженні; 28 обвинувальних актів направлено до суду щодо 56 осіб.
 
Правоохоронними органами області проводиться досудове розслідування кримінальних проваджень за фактами загибелі 1301 цивільної особи, які стали жертвами умисних вбивств, загинули внаслідок невибіркових обстрілів, підірвались на вибухових пристроях.
 
Вжито заходів щодо встановлення військовослужбовців РФ та підконтрольних ним незаконних збройних формувань, які причетні до скоєння умисних вбивств цивільного населення.
 
За результатами розслідування направлено до суду 3 обвинувальні акти стосовно 4 осіб.
 
Зокрема, закінчено спеціальне досудове розслідування у кримінальному провадженні відносно коменданта окупаційної військової комендатури Херсонської області та військовослужбовця окупаційної військової комендатури Херсонської області за ч. 3 ст. 110, ч. 2 ст. 28, ч. ч. 1, 2 ст. 438 КК України, які у захопленій будівлі Херсонського апеляційного суду у період з травня по липень 2022 року, вчиняли жорстоке поводження з цивільним населенням, в результаті чого було умисно вбито 2 затриманих осіб. Судовий розгляд триває.
 
Встановлено та притягуються до кримінальної відповідальності 3 осіб з числа командного складу ЗС РФ, які причетні до розв’язування і ведення агресивної війни, віддавали накази на невибіркові обстріли цивільної інфраструктури.
 
Повідомлено про підозру генерал-полковнику ЗС РФ, командувачу угруповання військ «Днепр» ЗС РФ, генерал-лейтенанту ЗС РФ, командувачу 22 армійського корпусу Чорноморського флоту ЗС РФ та командиру 8-го артилерійського полку берегової оборони 22-го армійського корпусу берегових військ Чорноморського флоту ВМФ РФ за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437, ч. 2 ст. 28, ч.2 ст. 438 КК України,  які видали бойові розпорядження (накази), на підставі яких 03.05.2023 здійснено нанесення підпорядкованими підрозділами з використанням артилерійських систем масштабних цілеспрямованих ударів реактивними та осколково-фугасними снарядами по цивільним об’єктам, розміщеним у різних районах міста Херсон, які призвели до загибелі 24 та поранення 51 цивільної особи, а також руйнування житлових будинків, транспортних засобів, цивільної інфраструктури.
 
З початку повномасштабного вторгнення Росії правоохоронці фіксують численні події насильницьких зникнень громадських активістів, волонтерів, журналістів, представників місцевої влади та інших цивільних осіб в окупованих населених пунктах.
 
З початку повномасштабного вторгнення Росії правоохоронці фіксують численні події насильницьких зникнень громадських активістів, волонтерів, журналістів, представників місцевої влади та інших цивільних осіб в окупованих населених пунктах. Виявлено факти викрадення або зникнення 1717 осіб. Наразі слідству відомо про щонайменше 852 осіб, яких продовжують незаконно утримувати.
 
Всього за результатами розслідування оголошено про підозру 34 особам у 14 кримінальних провадженнях, до суду направлено 12 обвинувальних актів стосовно 27 осіб.
 
Так, закінчено спеціальне досудове розслідування та направлено до суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні відносно співробітника ОМОН «Беркут» Головного управління Росгвардії по Республіці Крим та м. Севастополю за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України, який надав наказ підконтрольним військовослужбовцям РФ про нелегальне ув’язнення одного з міських голів регіону.
 
Підтверджено створення окупаційними військами на деокупованій території області 11 катівень. Найбільші 2 - виявлено у м. Херсоні.
 
За результатами розслідування фактів облаштування катівень та утримання в них цивільних осіб повідомлено про підозру 26 особам, відносно 18 осіб обвинувальні акти направлено до суду.
 
Закінчено спеціальне досудове розслідування відносно 3 військовослужбовців 50 окремої бригади оперативного призначення Південного округу військ національної гвардії РФ за ч. 2 ст. 28, ч. ч. 1, 2 ст. 438 КК України, які з березня по жовтень 2022 року у приміщенні Ізолятора тимчасового тримання Херсонського районного управління поліції вчиняли незаконне затримання та подальше жорстоке поводження з мешканцями міста та області (всього 238 потерпілих), до яких застосовували різні види тортур та катування, одну особу закатовано до смерті.
 
Проведено роботу щодо притягнення до кримінальної відповідальності винних осіб, які причетні до примусової депортації цивільного населення. До суду направлено  2 обвинувальні акти щодо 2 осіб.
 
Направлено до суду обвинувальні акти відносно начальника «управління служби виконання покарань по Херсонській області» та начальника створеної окупаційною владою виправної колонії «Голопристанська виправна колонія (№7)» за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України. Вони організовували депортацію та переміщення більше 1700 осіб, які за вироками судів були засуджені та відбували покарання в установах відбування покарань Херсонської області, до аналогічних установ країни-агресора та тимчасово окупованих територій України. Судовий розгляд триває.
 
Притягнуто до кримінальної відповідальності 15 осіб у 2 кримінальних провадженнях, які причетні до силового розгону мирних акцій протесту на  підтримку України.
 
Закінчено спеціальне досудове розслідування відносно 4 командирів допоміжного пункту управління - 50 окремої бригади оперативного призначення ВНГ РФ, а також 10  військовослужбовцям росгвардії за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України, яким віддавались накази про силовий розгін мирних акцій мешканців окупованого міста Херсона із застосуванням до них надмірної та невибіркової сили, незаконного затримання та нелегального ув’язнення, внаслідок чого постраждало щонайменше 16 цивільних осіб, з яких 11 незаконно затримано та нелегально ув’язнено до місць несвободи.
 
Судами розглянуто 3 кримінальні провадження та стосовно 4 осіб винесено обвинувальні вироки.
 
Так, до 15 років позбавлення волі з конфіскацією всього особистого майна засуджено старшого стрільця «народної міліції ДНР», якого визнано винним у скоєнні державної зради, участі у незаконному збройному формуванні на стороні РФ, а також пограбуванні цивільного населення м. Каховка Херсонської області.
 
До 12 років позбавлення волі засуджено командира батальйону оперативного призначення округу військ національної гвардії РФ, який віддав наказ про жорстоке поводження з цивільним населенням, а саме розгін мирного зібрання у м. Нова Каховка Херсонської області із застосуванням зброї та завданням тілесних ушкоджень цивільному населенню.
 
Робота на вказаному напрямі триває.
 
 
 

Автор: Пресслужба Херсонської обласної прокуратури
кількість переглядів: 356