Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
26.01.2024

Розслідування злочинів проти основ національної безпеки України у 2023 році

                

За процесуального керівництва органів прокуратури Херсонської області триває робота над викриттям всіх прибічників держави-агресора, які виконують злочинні вказівки окупантів, сприяють впровадженню політики ворога на тимчасово захоплених територіях, повідомляють про місця дислокації ЗСУ та пересування української військової техніки тощо.
 
Торік за процесуального керівництва органів прокуратури Херсонської області розслідувалося 1 823 кримінальних правопорушень щодо злочинів проти основ національної безпеки України.
 
Серед них: 260 за фактом державної зради (ст. 111 КК України), 1002 - колабораційної діяльності (ст. 111-1 КК України), 275 - щодо пособників державі-агресору (ст. 111-2 КК України) тощо.
 
За результатами розслідування повідомлено про підозру 421 особі, щодо 414 зловмисників обвинувальні акти спрямовано до суду.
 
Правоохоронці ведуть боротьбу з ворожими агентами, які наводять російський вогонь.
 
Статус обвинуваченої за вчинення держзради отримала медсестра однієї з лікарень міста Херсон (ч. 2 ст. 111 КК України). Після звільнення від окупантів обласного центру жінка продовжила підтримувати контакт з представником фсб рф, якому передавала дані українських захисників, що лікувалися в медичній установі, а також відомості про дислокацію, озброєння та переміщення військової техніки підрозділів ЗСУ та інших сил оборони.
 
На розгляді суду перебуває обвинувальний акт стосовно місцевої мешканки, яка коригувала вогонь по Силах оборони, цивільних об’єктах Херсона.  Вона сприяла нанесенню ворожих атак по транспортній інфраструктурі обласного центру та медичних закладах. Їй інкриміновано держзраду (ч. 2 ст. 111 КК України).
 
Серед ворожих поплічників виявляються державні службовці, депутати рад різних категорій та рівнів.
 
За результатом досудового розслідування до суду направлено обвинувальний акт стосовно колишньої завідувачки відділу ГУ Пенсійного фонду в Херсонській області за фактом колабораційної діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України).  Співпрацюючи з окупаційною владою країни-агресора, вона добровільно обійняла посаду так званого «председателя пенсионного фонда Херсонской области».
 
До суду скеровано обвинувальний акт стосовно мешканки Донеччини за фактом посягання на територіальну цілісність і недоторканність України та колабораціонізму (ч. 2 ст. 110, ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 111-1 КК України). За попередньою змовою групою осіб організувала діяльність спрямовану на зміну меж території України, шляхом організації заходів з підготовки та проведення так званого «референдуму з питань входження тимчасово окупованих територій Херсонської області до складу рф».
 
Завершено розслідування відносно адвоката, який під час окупації працював на ворога та захопив місцеве підприємство (ч. 5 ст. 111-1, ч. 1 ст. 111-2 КК України).
 
На розгляді суду знаходиться обвинувальний акт стосовно депутата Генічеської міської ради області від забороненої в Україні партії «ОПЗЖ», який обійняв посаду в окупаційній адміністрації та погрожував перетворити освітній заклад на казарму для військовослужбовців рф. Йому інкриміновано держзраду (ч. 2 ст. 111 КК України).
         
Сфокусовано роботу на виявлені осіб, які стали вести інформаційну діяльність у співпраці з державою-агресоркою.
 
За пропаганду окупаційного режиму на розгляді суду знаходиться обвинувальний акт стосовно мешканки Херсона (ч. 6 ст. 111-1 КК України).
 
Під час тимчасової окупації обвинувачена почала активно пропагувати кремлівський режим. Вона вступила до «медіашколи», на базі створеної окупаційною владою телерадіокомпанії «Таврія». У ролі кореспондентки, брала інтерв’ю у прихильників «русского мира».
 
Також скеровано до суду обвинувальний акт стосовно місцевої журналістки, яка після захоплення Херсонщини почала займатися антиукраїнською пропагандою. Бувши кореспонденткою одного з інтернет-видань, обвинувачена висвітлювала діяльність окупаційних органів, виправдовувала збройну агресію рф проти України. Її дії кваліфіковано, як колабораційна діяльність (ч. 6 ст. 111-1 КК України).
 
Завершено досудове розслідування стосовно жительки Нової Каховки за фактом колабораційної діяльності, виготовленні та поширенні у медіа матеріалів, які виправдовують окупацію  української території (ч. 5 ст. 111-1, ч. 3 ст. 436-2 КК України). Вона створювала відеоматеріали, в яких пропагувала ворожий режим, працюючи журналісткою підконтрольної окупантам ТРК «таврия».
 
За підтримання публічного обвинувачення прокурорів органів прокуратури Херсонської області впродовж 2023 року судами першої інстанції ухвалено обвинувальні вироки стосовно 75 осіб за вчинення кримінальних правопорушень проти основ національної безпеки України.
 
До 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна експрацівника херсонської виправної колонії засуджено за держзраду. Прокурори у суді довели, що засуджений після захоплення Херсона, порушуючи присягу працівника правоохоронного органу, перейшов на бік ворога та працював псевдоправоохоронному органі - «управлении службы исполнения наказаний по Херсонской области».
 
За публічного обвинувачення прокурорів Херсонської обласної прокуратури депутата Херсонської міськради, який став окупаційним «губернатором» визнано винним у державній зраді, колабораціонізмі та запереченні збройної агресії рф проти України (ч. 2 ст. 111, ч. 5 ст. 111-1, ч. 1 ст. 436-2 КК України). Йому призначено покарання - 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.
 
Також ухвалено низку обвинувальних вироків за колабораціонізм відносно осіб, які брали участь у псевдореферендумі, що відбувся з 23 по 27 вересня 2022 року на тимчасово окупованій території Херсонщини. Серед них є організатори фейкового референдуму, ті, хто очолював, координував роботу незаконних «виборчкомів», так і ті, хто ходив з озброєними військовими рф по домівках жителів, вимагаючи від них поставити потрібну «позначку в бюлетенях».
У 2023 році з-поміж винесених судами обвинувальних вироків 2 особам призначено покарання у вигляді довічного позбавлення волі.
 
Зокрема, в порядку спеціального судового провадження засуджено до довічного позбавлення волі з конфіскацією майна 46-річного донеччанина (ч. 2 ст. 111 КК України). Він вступив до лав ворожої армії та у березні 2022 року, разом із підлеглими йому військовослужбовцями рф, через непідконтрольну територію Донецької області, потрапили до смт Архангельське Херсонської області для утримання захопленого району.
 
Наголошуємо, всі зрадники обов’язково будуть відповідати перед Законом! Це важлива складова нашої Перемоги.
 

Автор: Пресслужба Херсонської обласної прокуратури
кількість переглядів: 428