Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
15.02.2024

Завершено розслідування стосовно голови окупаційної адміністрації Херсонської області та шістьох учасників незаконного збройного формування

                 

За процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури до суду скеровано обвинувальний акт стосовно голови окупаційної адміністрації Херсонської області та шістьох учасників незаконного збройного формування - «Государственной службы безопасности Херсонской области».
 
 
Слідством встановлено, що для збереження нелегітимної влади та підтримки її силовим шляхом окупаційний голова регіону забезпечував діяльність НЗФ, фінансуючи цю силову структуру на мільйони російських рублів.

 
За допомогою підпорядкованого йому збройного формування здійснювався тиск на мешканців області. Одним із задокументованих фактів є відання наказу окупаційним головою про затримання та катування підприємця, аби змусити його перереєструвати бізнес за російським законодавством. 

 
Правоохоронцями ідентифіковано представників НЗФ – двоє «оперуповноважених» та четверо так званих «начальників відділів», серед них громадянин рф, який забезпечував фінансові операції та здійснював контроль і розподіл виділених рф грошей для збройного формування. 

 
Діючи спільно, у змові з іншими військовослужбовцями держави-агресора, вони відшукували та затримували громадян України, проукраїнських активістів, противників окупаційної влади, інших цивільних осіб. 

 
Людей тримали у нелюдських умовах, до них застосовувалось психологічне та фізичне насильство, катування електричним струмом.

 
На підставі зібраних доказів окупаційному голові інкримінується фінансування не передбаченого законом збройного формування, віддання наказу про жорстоке поводження з цивільним населенням та  вчинення інших порушень законів та звичаїв війни (ч. 3 ст. 260, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України).

 
Дії чотирьох учасників кваліфіковано як держзрада, участь у не передбаченому законом збройному формуванні, жорстоке поводження з цивільним населенням та вчинення інших порушень законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 111, ч. 2 ст. 260, ч. 2 ст. 28 ч. 1 ст. 438 КК України).

 
Так званий «головний фінансист» обвинувачується в участі у не передбаченому законом збройному формуванні (ч. 2 ст. 260 КК України).

 
І ще один – в жорстокому поводженні з цивільним населенням та вчиненні інших порушень законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України).

 
Спеціальне досудове розслідування здійснювалося УСБ України в Херсонській області, оперативний супровід - підрозділ контррозвідки УСБ України в області. 
 
Нагадаємо, раніше прокурори Херсонської обласної та Херсонської окружної прокуратур скерували до суду обвинувальний акт стосовно керівника НЗФ та ще восьми його учасників.

Автор: Пресслужба Херсонської обласної прокуратури
кількість переглядів: 396