Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
12.03.2024

На Херсонщині судитимуть місцевого жителя, який через побої та знущання примушував громадян до співпраці з окупантами

             

За процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури скеровано до суду обвинувальний акт стосовно жителя регіону за фактом колабораційної діяльності та жорстокого поводження з цивільним населенням (ч. 7 ст. 111-1, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України). 
 
Слідством встановлено, що у серпні 2022 року обвинувачений обійняв посаду «начальника» у незаконному правоохоронному органі, створеному окупаційною владою – «отделении МВД по Каланчакскому муниципальному округу ГУ МВД Херсонской области». 
 
На цій посаді він забезпечував придушення будь-яких проявів незгоди із діями окупантів. На території Каланчацької громади Скадовського району за його вказівками  затримували людей із проукраїнською позицією. Змушували йти на співпрацю, погрожуючи розправою. 
 
Також його підлеглі проводили незаконні обшуки у помешканнях місцевих жителів та ув’язнювали їх. 
 
Затриманих піддавали фізичному та психологічному насиллю – били, погрожували вбивством, обмежували в їжі та санітарних потребах. У цьому обвинувачений брав безпосередню участь.  
 
Спеціальне досудове розслідування здійснювалося УСБ України в Херсонській області. Оперативний супровід - 1 відділ ГВЗНД УСБ України в області. 
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Автор: Пресслужба Херсонської обласної прокуратури
кількість переглядів: 216