Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
14.03.2024

Повідомлено про підозру нацгвардійцю рф, причетному до нелегального ув’язнення та вбивства цивільних під час окупації Херсона

                 

За процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури ідентифіковано та заочно повідомлено про підозру нацгвардійцю армії рф. Йому інкриміновано жорстоке поводження з цивільним населенням та інші порушення законів та звичаїв війни, а також пособництво у таких діях, що поєднані з умисним вбивством, вчинене за попередньою змовою групою осіб (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438, ч. 2 ст. 28, ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 438 КК України). 
 
 
За даними слідства, 20-річний підозрюваний під час окупації Херсона забезпечував режим нелегального ув’язнення цивільних осіб, які утримувались у приміщенні ізолятора тимчасового тримання, де окупанти облаштували одну з катівень.
 
В його обов’язки входило конвоювання ув’язнених на допити, під час яких їх катували. 
 
У червні 2022 року підозрюваний сприяв вбивству незаконно затриманого громадянина України. Як пособник злочину, він охороняв вхідні двері всередині камери, у той час, як інші російські військові закатовували потерпілого до смерті. Відносно двох з них матеріали виділено в окреме провадження та обвинувальний акт знаходиться на розгляді суду.
 
Досудове розслідування здійснюється ГУНП в Херсонській області. 
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Автор: Пресслужба Херсонської обласної прокуратури
кількість переглядів: 592