Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
14.03.2024

У фокусі правоохоронців - допомога потерпілим від домашнього насильства та взаємодія з громадськими організаціями

              

Днями на базі одного із створених у Херсоні «Безпечного простору» відбувся круглий стіл. З боку правоохоронців у ньому взяли участь перший заступник керівника Херсонської обласної прокуратури, прокурори відділу захисту інтересів дітей та протидії домашньому насильству,керівництво сектору протидії домашньому насильству ХРУП ГУНП в області. Громадські організації представляли Центр допомоги врятованим, «Успішна жінка», «Громада ЮА», «Херсонська ліга соціальних працівників України»,координатори проєктів Центр ВДОМА, а також співробітники притулку для осіб, які постраждали від домашнього насильства Херсонського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.  
 
Координація та взаємодія для надання постраждалим підтримки та комплексної допомоги; виявлення фактів вчинення домашнього насильства, зокрема повідомлення правоохоронних органів про них – на обговоренні цих питань робили акценти під час зустрічі. За словами учасників круглого столу, найчастіше факти систематичного домашнього насильства виявляють під час психологічної роботи з постраждалими. Завдяки фахівцям людина усвідомлює, що стала жертвою насильства і тоді кривдника притягують до відповідальності. 

 
Представники громадських організацій презентували свої досягнення та проєкти, які направлені на допомогу постраждалим від домашнього та/або гендерно зумовленого насильства.

 
Учасники зустрічі наголошують на тому, що кількість жертв домашнього насильства останніми роками зростає. Це зумовлено обмеженнями «ковідних» років, а з 2022 року – повномасштабною війною в Україні. 
 
Упродовж 2023 року органами правопорядку області зареєстровано 177 кримінальних правопорушень, пов'язаних із домашнім насильством, що у 7 разів перевищує показник 2022 року. Від цих кримінальних правопорушень постраждало 175 осіб, серед яких 4 неповнолітніх і 9 малолітніх дітей.
 
Тому подібні спільні заходи — це крок до підтримки та подальшого розвитку чинної системи протидії домашньому насильству.

Автор: Пресслужба Херсонської обласної прокуратури
кількість переглядів: 199