Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
18.12.2017

Інформація про роботу органів прокуратури Херсонської області в органи влади за 11 місяців 2017 року

І Н Ф О Р М А Ц І Я
про результати діяльності органів прокуратури
Херсонської області  за  11  місяців  2017  року
 
 
У 2017 році органами прокуратури Херсонської області вживались заходи, спрямовані на усунення порушень законів, поновлення та інтересів держави, розкриття кримінальних правопорушень, забезпечення відшкодування завданих збитків, додержання конституційних прав громадян у кримінальному провадженні, посилення протидії корупції.
З метою координації діяльності правоохоронних органів у сфері протидії злочинності у прокуратурі області проведено 2 координаційні наради керівників правоохоронних та такі ж наради на місцях, 2 спільні наради з питань захисту державних інтересів при використанні земель сільськогосподарського призначення та земель прибережних територій.
 
1. Стан прокурорського нагляду за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність та досудове розслідування
 
Упродовж 2017 року працівниками органів прокуратури області здійснювалося процесуальне керівництво у 65203 кримінальних провадженнях.
До суду направлено 4305 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях, розслідуваних слідчими правоохоронних органів області (Національної поліції – 4242, прокуратури – 19, ДФС – 27, СБУ – 17).
Прокурорами виявлено та внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань (далі – ЄРДР) відомості про 90 вчинених кримінальних правопорушень, раніше не облікованих. Загалом з числа укритих від обліку (внесених до ЄРДР прокурорами) направлено до суду 9 кримінальних проваджень.
Скасовано постанови про закриття у 1420 провадженнях слідчих правоохоронних органів області, у тому числі 3 постанови слідчих прокуратури, 1406 – слідчих Національної поліції, 11 – слідчих ДФС.
За результатами їх розслідування 124 кримінальних проваджень скеровано до суду.
Завершено спеціальне досудове розслідування у 6 кримінальних провадженнях щодо осіб, які брали участь та сприяли діяльності терористичних організацій «ДНР» та «ЛНР», законної сили набрали 2 вироки стосовно 3 осіб у провадженнях вказаної категорії. 
У 6 кримінальних провадженнях прокурором винесено постанови про відновлення досудового розслідування 4 провадженнях слідчих Національної поліції, 2 СБУ).
Прокурорами взято участь у розгляді слідчими суддями 426 скарг на рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора, у тому числі 135 скарг – щодо невнесення до ЄРДР відомостей про кримінальні правопорушення.
 
2. Стан боротьби з організованою злочинністю
 
Правоохоронцями області направлено до суду обвинувальні акти у 6 кримінальних провадженнях стосовно злочинних угруповань у складі 19 осіб, з них 1 – стосовно організованої групи економічної спрямованості з корумпованими зв’язками.
У розслідуваних кримінальних провадженнях щодо злочинних спільнот встановлено збитків на суму 820 тис. грн., з них відшкодовано та вилучено майна на суму 198 тис. грн. Накладено арешт на майно обвинувачених вартістю 1798 тис. грн., заявлено позовних вимог на суму 804 тис. грн.
Прокурорами галузевого відділу прокуратури області забезпечується підтримання у суді державного обвинувачення у 13 кримінальних провадженнях стосовно організованих груп, у яких обвинувачується 41 особа.
 
3. Стан протидії корупції
 
Протидія корупції адміністративно-правовими засобами
Правоохоронними органами області в умовах змін законодавства вжито заходів, спрямованих на протидію корупції заходами адміністративного впливу.
Так, до суду направлено 158 протоколів про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією. За результатами судового розгляду до адміністративної відповідальності притягнуто 73 особи, на яких накладено адміністративні стягнення у вигляді штрафу на суму понад 100 тис. грн. Більшість постанов суду виконано в повному обсязі.
За вчинення правопорушень, пов’язаних з корупцією, на пріоритетних галузях суспільного життя до адміністративної відповідальності притягнуто 30 осіб, у тому числі у сфері земельних відносин – 5, бюджетній – 23, сфері освіти – 2.
Поточного року за матеріалами правоохоронних органів судами області притягнуто до відповідальності за порушення обмежень щодо сумісництва та суміщення 1 особу, вимог фінансового контролю – 40, врегулювання конфлікту інтересів – 32.
З їх числа за протоколами притягнуто:
- 42 депутати місцевих рад;
- 18 посадових осіб місцевого самоврядування, з них 15 – посадові особи місцевого самоврядування 4 категорії;
- 9 посадових осіб юридичних осіб публічного права;
- 3 працівників органів поліції;
- 1 працівника інших органів державної влади.
Упродовж 2017 року органами прокуратури області з метою усунення причин та умов, що сприяють порушенню антикорупційного законодавства, внесено 80 подань у порядку ч. 3 ст. 65 Закону України «Про запобігання корупції». За результатами розгляду документів реагування прокурорів до дисциплінарної відповідальності притягнуто 18 посадових осіб, скасовано 3 незаконних рішення, прийняті внаслідок вчинення пов’язаного з корупцією правопорушення.
 
Протидія кримінально караній корупції
 
Вжито заходів протидії кримінально караній корупції.
До суду направлено (з повторними) 47 обвинувальних актів стосовно 52 осіб.
Загальна сума неправомірної вигоди у направлених до суду кримінальних провадженнях склала 6,8 млн. грн.
Корупційними злочинами завдано збитків на загальну суму                   4,9 млн. грн., з метою їх відшкодування та виконання рішення суду в частині конфіскації майна накладено арешт на майно підозрюваних вартістю майже 33,5 млн. грн., заявлено позови на суму 3,2 млн. грн.
До кримінальної відповідальності притягнуто: 1 депутата сільської ради, 2 службові особи місцевого самоуправління, 3 – органів місцевого самоврядування, 1 – облдержадміністрації, 4 – інших органів влади, 4 – органів національної поліції, 1 – податкової служби, 1 – прикордонної служби, 4 – пенітенціарної служби, 12 – юридичних осіб публічного права, 3 – інших юридичних осіб, 15 осіб, які здійснюють організаційно-розпорядчі функції, 1 військовослужбовця.
У 2017 році набрали законної сили вироки стосовно 40 корупціонерів. Із зазначеної кількості до реального позбавлення волі засуджено 10 осіб, обмеження волі – 16, штрафу – 14.
 
4. Стан прокурорського нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях
 
За ініціативою прокурора звільнено: з виправної колонії 1 незаконно утримувану особу, 13 з приміщень виправних колоній, призначених для відбування дисциплінарних стягнень, з них 10 – з дисциплінарних ізоляторів,    3 – з приміщень камерного типу (одиночних камер).
Із вжиттям заходів щодо усунення порушень закону розглянуто 170 документів прокурора, за результатами розгляду яких притягнуто до дисциплінарної (адміністративної, матеріальної) відповідальності 114 працівників.
Найвищим є показник притягнутих до відповідальності осіб з питань нагляду за додержанням законодавства у виправних колоніях (95) та органах виконавчої влади, місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах, організаціях (12).
За вимогою прокурора скасовано чи приведено у відповідність 28 актів.
 
5. Стан прокурорського нагляду при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян
 
Розглянуто із вжиттям заходів щодо усунення порушень закону 48 документів прокурора, за якими до дисциплінарної (адміністративної, матеріальної) відповідальності притягнуто 21 особу, з них 14 – працівники ІТТ органів поліції, 7 – кімнат для затриманих та доставлених чергових частин органів поліції.
6. Стан прокурорського нагляду при застосуванні заходів впливу за адміністративні правопорушення
 
Внесено 75 актів реагування, за результатами розгляду яких притягнуто до різних видів відповідальності 16 посадових осіб. 
Найбільше порушень закону виявлено: в органах поліції (51) при адміністративному доставленні та затриманні (22), адміністративному арешті (27); в органах пробації та інших органах і установах (17) при виконанні громадських робіт (17).
 
7. Стан роботи з представництва інтересів громадян та держави в судах
 
Упродовж 2017 року судами відкрито провадження за позовами прокурорів на суму 318,5 млн. грн., у тому числі на 64,7 млн. грн. – у цивільному судочинстві, на 248,4 млн. грн. – господарському судочинстві, на 82 тис. грн. – адміністративному судочинстві та на 4,3 млн. грн. – у кримінальному судочинстві (щодо відшкодування шкоди, заподіяної кримінальними правопорушеннями).
Судами задоволено 122 позови прокурорів на загальну суму                 94,1 млн. грн. Добровільно відшкодовано за закритими справами 16,6 млн. грн. Судами прийнято рішення на користь сторони, в інтересах якої прокурор вступив у справу, на суму 1,4 млн. грн.
На розгляді в судах перебуває 87 справ на суму 255,5 млн. грн.
Підлягають виконанню судові рішення за позовами прокурорів на загальну суму 94,8 млн. грн., у тому числі за рішеннями поточного року на суму      63,8 млн. грн. З урахуванням рішень судів минулих років виконано судові рішення за позовами прокурорів на суму 72,6 млн. грн. (76,5%).
Сума задоволених вимог за позовами щодо захисту інтересів держави склала 91,7 млн. грн. Водночас підлягають виконанню судові рішення на захист державних інтересів на загальну суму 94 млн. грн., у тому числі за рішеннями звітного року – на 63,6 млн. грн. Виконано судові рішення цієї категорії на суму 72,2 млн. грн.
З питань захисту державної та комунальної власності задоволено судами 25 позовів на суму 10,9 млн. грн. Судові рішення цієї категорії виконано на 83,1%.
З питань відшкодування шкоди, заподіяної кримінальними правопорушеннями, загалом задоволено позовів на суму 2,7 млн. грн. Реально виконано судових рішень цієї категорії на суму майже 300 тис. грн. з 908 тис. грн., що підлягають стягненню.
У сфері земельних відносин судами задоволено позовних вимог на суму 80,4 млн. грн. Підлягають виконанню судові рішення за позовами прокурорів у сфері земельних відносин на загальну суму 71,1 млн. грн., у тому числі за рішеннями поточного року на суму 53,5 млн. грн. З урахуванням рішень судів минулих років виконано судові рішення за позовами прокурорів на суму 58 млн. грн. Відсоток реального виконання становить 81,6%.
За результатами представницької діяльності попереджено незаконне надання чи повернуто 1 895 га земель.
Задоволено 46 скарг, поданих у порядку відомчого контролю.
Прокурорами забезпечено участь у розгляді 377 справ.
З 39 розглянутих апеляційних скарг прокурорів судами задоволено 19, з 5 розглянутих касаційних скарг задоволено 4.
 
8. Стан підтримання державного обвинувачення та участі прокурорів у розгляді судами кримінальних проваджень
 
При здійсненні судочинства за Кримінальним процесуальним кодексом України 2012 року за участю прокурорів судами розглянуто у першій та апеляційній інстанціях (у тому числі при перегляді за нововиявленими обставинами) 5257 кримінальних проваджень, з них у 1150 провадженнях взято участь у розгляді судом питань, пов’язаних з виконанням вироків.
Державне обвинувачення підтримано у судовому розгляді 1490 проваджень з ухваленням вироків.
Забезпечено участь у розгляді 641 провадження з ухваленням вироків на підставі угоди.
За угодами про визнання винуватості ухвалено вироки у 272 провадженнях.
Рівень апеляційної практики прокурорів (реагування на незаконні вироки та ухвали) становить 92,7%.
Вживаються заходи щодо виправлення судових помилок, перегляду незаконних судових рішень в апеляційному порядку. За апеляційними скаргами прокурора переглянуто 96% незаконних вироків у кримінальних провадженнях (показник по державі – 90%). У кримінальних справах (КПК 1960) незаконні вироки переглядались виключно за документами  прокурорського реагування.
Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ задоволено 29 касаційних скарг прокурора. Показник реагування прокурора в касаційному порядку на незаконні судові рішення у кримінальних справах за КПК 1960 року становить 100% (по державі – 70,3%), у кримінальних провадженнях за КПК 2012 року – 81,4% (по державі – 70,2%).  
Упродовж року відповідно до п. 11 Перехідних положень Кримінального процесуального кодексу України прокурорами забезпечено участь у судовому розгляді 22 кримінальних справ (КПК 1960), з них 11у першій інстанції.
З ухваленням вироків забезпечено участь у розгляді 4 справ.
Залишаються нерозглянутими 23 кримінальні справи, з них у 13 провадження зупинено у зв’язку із розшуком підсудних.
Випадки постановлення виправдувальних вироків у кримінальних справах та їх закриття судом за реабілітуючими підставами відсутні.
 
9. Стан захисту прав і свобод дітей
 
Упродовж поточного року у сфері ювенальної юстиції на захист інтересів держави пред’явлено 36 позовів на загальну суму 8,1 млн. грн., з яких  17  позовів на суму 8 млн. грн. задоволено. Реально виконано судових рішень на суму 3,8 млн. грн., у тому числі за позовами минулих років, що становить   94 %.
Господарським судом Херсонської області внаслідок активної та послідовної позиції прокуратури задоволено позов та визнано право власності за державою, витребувано з чужого незаконного володіння будівлі і споруди санаторію для дітей з батьками «Скадовськ», де протягом року може оздоровитись близько 5000 дітей з батьками.
Одним із пріоритетних напрямів діяльності у сфері охорони дитинства є питання використання бюджетних коштів, спрямованих на закупівлю відповідних товарів, робіт і послуг.
З метою захисту інтересів держави у поточному році заявлено 7 позовів, з них на цей час задоволено 6, за якими попереджено незаконне витрачання бюджетних коштів на суму 1,1 млн. грн. 
Так, рішенням господарського суду Херсонської області від 08.08.2017 задоволено позов керівника Новокаховської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі відділу освіти Новокаховської міської ради до фізичної особи- підприємця про визнання недійсним договору на постачання продуктів харчування на загальну суму майже 625 тис. грн. у зв’язку з укладенням всупереч вимогам закону без проведення процедури закупівлі.
Спостерігається зменшення кількості злочинів, вчинених неповнолітніми або за їх участю, на 11,8 % (у державі – більше на 7,0%), у тому числі грабежів. Питома вага кримінальних правопорушень цієї категорії зменшилася з 1,7% торік до 1,2% та є меншою, ніж у державі (3,1%). На 13 % зменшилась кількість неповнолітніх, які вчинили злочини.
У 2017 році слідчими підрозділами ГУНП в Херсонській області розслідувалось 144 кримінальних провадження щодо неповнолітніх, з яких 7 – залишок станом на 01.01.2017, у 137 – розпочато розслідування.
За цей період досудове розслідування закінчено у 71 провадженні, у 3 з них обвинувальні акти направлені до суду з угодами про визнання винуватості, 6 – з угодами про примирення.
Активно застосовуються заходи щодо гуманізації кримінальної відповідальності неповнолітніх.
До суду направлено 10 клопотань про звільнення неповнолітніх від кримінальної відповідальності.
Взято участь у розгляді судом першої інстанції 59 кримінальних проваджень щодо неповнолітніх, з яких у 23 постановлено вироки за результатами судового розгляду, у 6 вироки на підставі угоди постановлено у підготовчому судовому засіданні, з них 3 – на підставі угоди про визнання винуватості. Винесено 5 ухвал про звільнення неповнолітніх обвинувачених від кримінальної відповідальності та 3 – про застосування примусових заходів виховного характеру. Забезпечено участь в апеляційному перегляді 12 кримінальних проваджень стосовно 13 осіб.
 
10. Стан роботи з розгляду та вирішення звернень громадян
 
Упродовж січня-листопада 2017 року органами прокуратури області вирішено 5130 звернень громадян та юридичних осіб. Із вирішених звернень 170 надійшли від народних депутатів України.
З розглянутих звернень 44% (або 2255) надіслано для вирішення по суті до інших відомств.
З питань досудового розслідування вирішено 3128 звернень. Майже дві третини таких звернень – на дії і рішення слідчих Національної поліції (2008, або 64,2%).
Щодо участі у кримінальному провадженні в суді вирішено                     90 звернень.
З питань представництва інтересів громадян та держави в суді вирішено 133 звернення.
Вирішено 15 звернень про права дітей.
Щодо додержання законодавства при виконанні рішень судів та інших органів вирішено 32 звернення.
У сфері нагляду за додержанням кримінально-виконавчого законодавства вирішено 131 звернення.
Загалом на особистому прийомі прийнято 3186 громадян, з них 339керівником прокуратури. Особисто прокурором області103, його заступниками – 129. 
 
11. Розгляд запитів на інформацію
 
Упродовж 2017 року до органів прокуратури області надійшло 64 запити на інформацію, з них 60 відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації» розглянуто, 4 – надіслано іншим органам, які є розпорядниками інформації.
За результатами розгляду на 30 (або 50%) запитів надано інформацію.
Встановлено інший порядок вирішення запитів, у зв’язку з чим авторам надано роз’яснення у 25 запитах.
Відмовлено у задоволенні 5 запитів.
 
12. Висвітлення діяльності органів прокуратури
 
Органами прокуратури області до органів місцевого самоврядування надіслано 73 інформації щодо стану законності та заходів з її зміцнення.
Здійснено 960 виступів у засобах масової інформації.
 
 
 
Прокуратура Херсонської області                                                      

кількість переглядів: 1032