Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
23.01.2018

Інформація про результати діяльності органів прокуратури Херсонської області за 2017 рік

І Н Ф О Р М А Ц І Я
про результати діяльності органів прокуратури
Херсонської області  за  2017  рік
 
У 2017 році органами прокуратури Херсонської області вживались заходи, спрямовані на усунення порушень законів, поновлення інтересів держави, розкриття кримінальних правопорушень, забезпечення відшкодування завданих збитків, додержання конституційних прав громадян у кримінальному провадженні, посилення протидії корупції.
З метою координації діяльності правоохоронних органів у сфері протидії злочинності у прокуратурі області проведено 2 координаційні наради керівників правоохоронних органів та такі ж наради на місцях, 2 спільні наради з питань захисту державних інтересів при використанні земель сільськогосподарського призначення та земель прибережних територій.
 
1. Стан прокурорського нагляду за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність та досудове розслідування
 Упродовж 2017 року працівниками органів прокуратури області здійснювалося процесуальне керівництво у 69108 кримінальних провадженнях.
До суду направлено 4663 обвинувальних актів у кримінальних провадженнях, розслідуваних слідчими правоохоронних органів області (Національної поліції – 4592, прокуратури – 25, ДФС – 29, СБУ – 17).
Прокурорами виявлено та внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань (далі – ЄРДР) відомості про 95 вчинених кримінальних правопорушень, раніше не облікованих. Загалом із числа прихованих від обліку (внесених до ЄРДР прокурорами) направлено до суду 9 кримінальних проваджень.
Скасовано постанови про закриття у 1522 провадженнях слідчих правоохоронних органів області, у тому числі 3 постанови слідчих прокуратури, 1507 – Національної поліції, 12 – ДФС.
За результатами їх розслідування 156 кримінальних проваджень скеровано до суду.
Завершено спеціальне досудове розслідування у 6 кримінальних провадженнях щодо осіб, які брали участь та сприяли діяльності терористичних організацій «ДНР» та «ЛНР». Законної сили набрали 2 вироки стосовно 3 осіб у провадженнях вказаної категорії. 
У 6 кримінальних провадженнях прокурором винесено постанови про відновлення досудового розслідування 4 провадженнях слідчих Національної поліції, 2 СБУ).
Прокурорами взято участь у розгляді слідчими суддями 469 скарг на рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора, у тому числі 154 – щодо невнесення до ЄРДР відомостей про кримінальні правопорушення.
 
2. Стан боротьби з організованою злочинністю
 Правоохоронцями області направлено до суду обвинувальні акти у 6 кримінальних провадженнях стосовно злочинних угруповань у складі 19 осіб, з них 1 – стосовно організованої групи економічної спрямованості з корумпованими зв’язками.
У розслідуваних кримінальних провадженнях щодо злочинних спільнот встановлено збитків на суму 824 тис. грн., з них відшкодовано та вилучено майна на суму 198 тис. грн. Накладено арешт на майно обвинувачених вартістю 1798 тис. грн., заявлено позовних вимог на суму 804 тис. грн.
Прокурорами галузевого відділу прокуратури області забезпечується підтримання у суді державного обвинувачення у 13 кримінальних провадженнях стосовно організованих груп, у яких обвинувачується 42 особи.
 3. Стан протидії корупції
Протидія корупції адміністративно-правовими засобами
Правоохоронними органами області в умовах змін законодавства вжито заходів, спрямованих на протидію корупції заходами адміністративного впливу.
Так, до суду направлено 173 протоколи про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією. За результатами судового розгляду до адміністративної відповідальності притягнуто 78 осіб, на яких накладено адміністративні стягнення у вигляді штрафу на суму понад 130 тис. грн. Більшість постанов суду виконано в повному обсязі.
За вчинення правопорушень, пов’язаних із корупцією, у пріоритетних галузях суспільного життя до адміністративної відповідальності притягнуто 30 осіб, у тому числі у сфері земельних відносин – 5, бюджетній – 23, сфері освіти – 2.
Поточного року за матеріалами правоохоронних органів судами області притягнуто до відповідальності за порушення обмежень щодо сумісництва 1 особу, вимог фінансового контролю – 45, врегулювання конфлікту інтересів – 32.
З їх числа за протоколами притягнуто:
- 44 депутатів місцевих рад;
- 18 посадових осіб місцевого самоврядування, з них 15 – посадові особи місцевого самоврядування 4 категорії;
- 9 посадових осіб юридичних осіб публічного права;
- 3 працівників органів поліції;
- 3 посадових осіб органів державної влади;
- 2 державних службовців, у тому числі 1 – категорії «Б» митної служби.
Упродовж 2017 року органами прокуратури області з метою усунення причин та умов, що сприяють порушенню антикорупційного законодавства, внесено 80 подань у порядку ч. 3 ст. 65 Закону України «Про запобігання корупції». За результатами розгляду документів реагування прокурорів до дисциплінарної відповідальності притягнуто 19 посадових осіб, скасовано 3 незаконні рішення, прийняті внаслідок вчинення пов’язаного з корупцією правопорушення.
 
Протидія кримінально караній корупції
 Вжито заходів протидії кримінально караній корупції.
До суду направлено (з повторними) обвинувальні акти у 53 кримінальних провадженнях стосовно 58 осіб, а саме: 1 депутата сільської ради, 1 посадової особи облдержадміністрації, 2 сільських голів, 5 інших посадових осіб органів місцевого самоврядування, 4 – інших органів влади, 4 – органів національної поліції, 2 – податкової служби, 1 – державної виконавчої служби, 2 – прикордонної служби, 4 – пенітенціарної служби, 12 – юридичних осіб публічного права, 16 – юридичних осіб приватного права, 1 військовослужбовця та 3 інших.
Загальна сума неправомірної вигоди у направлених до суду кримінальних провадженнях склала 6,9 млн. грн.
Корупційними злочинами завдано збитків на загальну суму                      5 млн. грн., з метою їх відшкодування та виконання рішення суду в частині конфіскації майна накладено арешт на майно підозрюваних вартістю майже 33,9 млн. грн., заявлено позови на суму 3,3 млн. грн.
 
4. Стан прокурорського нагляду за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних провадженнях
За ініціативою прокурора звільнено: з виправної колонії 2 незаконно утримувані особи, 14 з приміщень виправних колоній, призначених для відбування дисциплінарних стягнень, з них 11 – з дисциплінарних ізоляторів,    3 – з приміщень камерного типу (одиночних камер).
Із вжиттям заходів щодо усунення порушень закону розглянуто 190 документів прокурора, за результатами розгляду яких притягнуто до дисциплінарної (адміністративної, матеріальної) відповідальності 128 працівників.
Найвищим є показник притягнутих до відповідальності осіб з питань нагляду за додержанням законодавства у виправних колоніях (109) та органах виконавчої влади, місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах, організаціях (12).
За вимогою прокурора скасовано чи приведено у відповідність 29 актів.
 
5. Стан прокурорського нагляду при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян
Розглянуто із вжиттям заходів щодо усунення порушень закону 51 документ прокурорського реагування, за результатами розгляду яких до дисциплінарної (адміністративної, матеріальної) відповідальності притягнуто 24 особи, з них 17 – працівники ІТТ органів поліції, 7 – кімнат для затриманих та доставлених чергових частин органів поліції.
 
6. Стан прокурорського нагляду при застосуванні заходів впливу за адміністративні правопорушення
Внесено 88 актів реагування, за результатами розгляду яких притягнуто до різних видів відповідальності 20 посадових осіб. 
Найбільше порушень закону виявлено:  за органами – в органах поліції (58), пробації (9), інших органах і установах (21); за напрямами впливу – при виконанні адміністративного арешту (30), громадських робіт (21), адміністративному доставленні та затриманні (25).
 
7. Стан роботи з представництва інтересів громадян та держави в судах
 Упродовж 2017 року судами відкрито провадження за позовами прокурорів на суму 320,7 млн. грн., у тому числі на 65,9 млн. грн. – у цивільному судочинстві, на 248,6 млн. грн. – господарському судочинстві, на 174 тис. грн.  – адміністративному судочинстві та на 6 млн. грн. – кримінальному судочинстві (щодо відшкодування шкоди, заподіяної кримінальними правопорушеннями).
Судами задоволено 133 позови прокурорів на загальну суму                 95,9 млн. грн. Добровільно відшкодовано за закритими справами              19,8 млн. грн. Судами прийнято рішення на користь сторони, в інтересах якої прокурор вступив у справу, на суму 322 тис. грн.
На розгляді в судах перебуває 82 справи на суму 231 млн. грн.
Підлягають виконанню судові рішення за позовами прокурорів на загальну суму 102 млн. грн., у тому числі за рішеннями поточного року на суму          71 млн. грн. З урахуванням рішень судів минулих років виконано судові рішення за позовами прокурорів на суму 85 млн. грн. (83,2%).
Сума задоволених вимог за позовами щодо захисту інтересів держави склала 91,8 млн. грн. Водночас підлягають виконанню судові рішення на захист державних інтересів на загальну суму 101,4 млн. грн., у тому числі за рішеннями звітного року – на 71 млн. грн. Виконано судові рішення цієї категорії на суму 84,6 млн. грн.
З питань захисту державної та комунальної власності задоволено судами 27 позовів на суму 12 млн. грн. Судові рішення цієї категорії виконано на 74,8%.
З питань відшкодування шкоди, заподіяної кримінальними правопорушеннями, загалом задоволено позовів на суму 4,5 млн. грн. Реально виконано судових рішень цієї категорії на суму 311 тис. грн. з 926 тис. грн., що підлягають стягненню.
У сфері земельних відносин судами задоволено позовних вимог на суму 79,4 млн. грн. Підлягають виконанню судові рішення за позовами прокурорів у сфері земельних відносин на загальну суму 76,1 млн. грн., у тому числі за рішеннями поточного року на суму 58,5 млн. грн. З урахуванням рішень судів минулих років виконано судові рішення за позовами прокурорів на суму 69,4 млн. грн. Відсоток реального виконання становить 91,2%.
За результатами представницької діяльності попереджено незаконне надання чи повернуто 1690 га земель.
Задоволено 66 скарг, поданих керівникам органів ДВС у порядку відомчого контролю.
Прокурорами забезпечено участь у розгляді 414 справ.
З 41 розглянутої апеляційної скарги прокурорів судами задоволено 21, з 6 розглянутих касаційних скарг задоволено 4.
 
8. Стан підтримання державного обвинувачення та участі прокурорів у розгляді судами кримінальних проваджень
При здійсненні судочинства за Кримінальним процесуальним кодексом України 2012 року за участю прокурорів судами розглянуто у першій та апеляційній інстанціях (у тому числі при перегляді за нововиявленими обставинами) 6098 кримінальних проваджень, з них у 1350 провадженнях взято участь у розгляді судом питань, пов’язаних з виконанням вироків.
Державне обвинувачення підтримано у судовому розгляді 1675 проваджень з ухваленням вироків.
Забезпечено участь у розгляді 724 проваджень з ухваленням вироків на підставі угоди.
За угодами про визнання винуватості ухвалено вироки у 302 провадженнях.
Рівень апеляційної практики прокурорів (реагування на незаконні вироки та ухвали) становить 93,2%.
Вживаються заходи щодо виправлення судових помилок, перегляду незаконних судових рішень в апеляційному порядку. За апеляційними скаргами прокурора переглянуто 96,3% незаконних вироків у кримінальних провадженнях (показник по державі – 90,1%). У кримінальних справах (КПК 1960) незаконні вироки переглядались виключно за документами  прокурорського реагування.
Судом касаційної інстанції задоволено 35 касаційних скарг прокурора. Показник реагування прокурора в касаційному порядку на незаконні судові рішення у кримінальних провадженнях за КПК 2012 року становить 85,4% (по державі – 70,5%).  
 
 
Упродовж року відповідно до п. 11 Перехідних положень Кримінального процесуального кодексу України прокурорами забезпечено участь у судовому розгляді 27 кримінальних справ (КПК 1960), з них 15у першій інстанції.
З ухваленням вироків забезпечено участь у розгляді 4 справ.
Не розглянуто судами 21 кримінальну справу, з них у 13 провадження зупинено у зв’язку із розшуком підсудних.
Випадки постановлення виправдувальних вироків у кримінальних справах та їх закриття судом за реабілітуючими підставами відсутні.
 
9. Стан захисту прав і свобод дітей
Упродовж поточного року у сфері ювенальної юстиції на захист інтересів держави пред’явлено 36 позовів на загальну суму 8,1 млн. грн., з яких 23  позови на суму 8 млн. грн. задоволено. Реально виконано судових рішень на суму 8,3 млн. грн., у тому числі за позовами минулих років, що становить       97,3 %.
Одним із пріоритетних напрямів діяльності у сфері охорони дитинства є питання використання бюджетних коштів, спрямованих на закупівлю відповідних товарів, робіт і послуг.
З метою захисту інтересів держави у поточному році заявлено 7 позовів, з них на цей час задоволено 6, за якими попереджено незаконне витрачання бюджетних коштів на суму 1,1 млн. грн. 
Спостерігається зменшення кількості злочинів, вчинених неповнолітніми або за їх участю, на 14,2 % (у державі – більше на 7,2%), у тому числі грабежів. На 14,1 % зменшилась кількість неповнолітніх, які вчинили злочини (у державі – більше на 6,9%).
У 2017 році слідчими підрозділами ГУНП в Херсонській області розслідувалось 154 кримінальних провадження щодо неповнолітніх, з яких 7 – залишок станом на 01.01.2017, у 147 – розпочато розслідування.
За цей період досудове розслідування закінчено у 79 провадженнях, у 3 з них обвинувальні акти направлені до суду з угодами про визнання винуватості, 6 з угодами про примирення.
Активно застосовуються заходи щодо гуманізації кримінальної відповідальності неповнолітніх.
До суду направлено 10 клопотань про звільнення неповнолітніх від кримінальної відповідальності.
Взято участь у розгляді судом першої інстанції 68 кримінальних проваджень щодо неповнолітніх, з них у судовому розгляді з постановленням вироків – 29, 8 вироків на підставі угод постановлено у підготовчому судовому засіданні, у т.ч. 3 – на підставі угод про визнання винуватості. Винесено 5 ухвал про звільнення неповнолітніх обвинувачених від кримінальної відповідальності та 4 – про застосування примусових заходів виховного характеру. Забезпечено участь в апеляційному перегляді 15 кримінальних проваджень стосовно 17 осіб.
 
 
10. Стан роботи з розгляду та вирішення звернень громадян
Упродовж 2017 року до органів прокуратури області надійшло 11119 звернень громадян та юридичних осіб, вирішено 5735, надіслано до інших відомств для вирішення по суті 2487.
Із вирішених звернень 191 надійшло від народних депутатів України.
З питань досудового розслідування вирішено 3508 звернень. Понад дві третини таких звернень – на дії і рішення слідчих Національної поліції (2187, або 62,3%).
Щодо участі у кримінальному провадженні в суді вирішено                     95 звернень, з питань представництва інтересів громадян та держави в суді152, про права дітей 18, з питань додержання законодавства при виконанні рішень судів та інших органів 35, у сфері нагляду за додержанням кримінально-виконавчого законодавства139.
Загалом на особистому прийомі прийнято 3519 громадян, з них 365керівниками прокуратури. Особисто прокурором області102, його заступниками – 138
 
11. Розгляд запитів на інформацію
 Упродовж 2017 року до органів прокуратури області надійшов 81 запит на інформацію, з них 74 відповідно до Закону України «Про доступ до публічної інформації» розглянуто, 7 надіслано іншим органам, які є розпорядниками інформації.
За результатами розгляду на 34 (або 46%) запити надано інформацію.
У 35 запитах авторам надано роз’яснення про інший порядок вирішення запитів.
Відмовлено у задоволенні 5 запитів.
 
12. Висвітлення діяльності органів прокуратури
Органами прокуратури області до органів місцевого самоврядування надіслано 78 інформацій щодо стану законності та заходів з її зміцнення.
Здійснено 1120 виступів у засобах масової інформації.
 
Прокуратура Херсонської області
 

кількість переглядів: 953