Контраст contrast
Шрифт Очистити
Сховати налаштування
 
20.07.2023

Інформація про результати діяльності органів прокуратури Херсонської області за l півріччя 2023 року

ІНФОРМАЦІЯ

ПРО РЕЗУЛЬТАТИ ДІЯЛЬНОСТІ ОРГАНІВ ПРОКУРАТУРИ ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ
ЗА І ПІВРІЧЧЯ 2023 РОКУ
Упродовж І півріччя 2023 року органи прокуратури Херсонської області  при укомплектованості прокурорами на 60 % залишалися згуртованими та мобілізованими довкола ефективного виконання конституційних функцій з метою захисту прав і свобод людини, загальних інтересів суспільства та держави в особливий період.
 
Документування та організація досудового розслідування злочинів, пов’язаних з агресією російської федерації
Робота органів прокуратури області у координації з правоохоронними органами Херсонщини спрямована на забезпечення фіксації та розслідування злочинів, пов’язаних зі збройною агресією російської федерації проти України, викриття зрадників і колаборантів, притягнення злочинців до кримінальної відповідальності.
З початку повномасштабного вторгнення Збройних сил російської федерації на територію України правоохоронними органами зареєстровано 16381 кримінальне правопорушення проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку, вчинених на території області, які розслідуються у 14 тисячах кримінальних проваджень.
Від злочинних дій окупантів загинуло та отримали поранення понад 2,5 тис. цивільних осіб, з яких 1082 – загиблі, у тому числі 35 – діти.
З часу деокупації міста Херсон (з 11 листопада 2022 року) унаслідок обстрілів Збройними силами російської федерації загинуло 163 мешканця міста, 481 – отримали порання.
Від бойових дій знищено та пошкоджено більше 12 тисяч об’єктів цивільної інфраструктури (11 тисяч житлових будинків і домогосподарств, 190 навчальних закладів, 58 закладів охорони здоров’я, 28 культурних та релігійних споруд, 194 газо-водопроводів, електромереж).
Оперативним та слідчим шляхом підтверджено створення окупаційними військами на території області 11 катівень. Найбільші 2 - виявлено у м. Херсоні.
За цими фактами повідомлено про підозру 13 особам, у 2 кримінальних провадженнях обвинувальні акти направлено до суду.
Зокрема спрямовано до суду обвинувальні акти стосовно керівника служби військ національної гвардії російської федерації по Ростовській області та 3 військовослужбовців країни-агресора за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України, які  з березня по жовтень 2022 року у приміщенні Ізолятору тимчасового тримання Херсонського райуправління поліції вчиняли незаконне затримання та подальше жорстоке поводження з  мешканцями міста та області (всього 160 потерпілих), до яких застосовували різні види тортур та катування.
Такі дії вчинялись відносно кореспондента Телерадіокомпанії «Україна», який місяць утримувався у вказаному місці нелегального ув’язнення.
Загалом правоохоронними органами області розслідувалось 9 кримінальних проваджень за ст. 438 КК України, у яких потерпілими є журналісти. До суду направлено 2 обвинувальних акти. Судовий розгляд справ триває.
Встановлено вчинення окупантами 21 статевого злочину.
За наслідками розслідування до суду направлено обвинувальний акт відносно військовослужбовця РФ, який майже 5 місяців під час окупації села Урожайне у Бериславському районі  під загрозою застосування насильства гвалтував господарку домоволодіння. 
Зафіксовано факти викрадення чи зникнення майже 1500 осіб (1488), як правило, громадських активістів, волонтерів, журналістів, представників місцевої влади, інших цивільних осіб в окупованих населених пунктах.
У двох кримінальних провадженнях  за цими фактами учаснику незаконного збройного формування «ДНР», а також голові незаконно створеної Новокаховської ВЦА повідомлено про підозру. Досудове розслідування триває, вживаються заходи до його завершення.
Встановлено командира артилерійського полку берегової оборони  ЗС РФ, який віддав наказ і забезпечив нанесення підпорядкованими йому підрозділами, з використанням РСЗВ «Град», масштабних невибіркових ударів реактивними снарядами по цивільних об’єктах, розміщених у центральній частині міста Херсон, які призвели до загибелі 11 та поранення 64 осіб, а також руйнування житлових будинків, транспортних засобів, цивільної інфраструктури.
Викрито командира підрозділу морської піхоти Чорноморського флоту ВМФ ЗС РФ, який спільно з іншими невстановленими військовослужбовцями РФ вчинив умисне вбивство 7 цивільних осіб, у тому числі неповнолітньої, шляхом розстрілу двох та підриву п’яти осіб у будинку в с. Правдине Херсонського району. Обвинувальні акти у цих провадженнях  направлено до суду.
Направлено до суду обвинувальні акти відносно керівника незаконного збройного формування — «Государственная служба безопасности Херсонской области» (колишнього очільника СБУ України часів Януковича) та ще 8 учасників вказаного формування, які у підвальному приміщенні захопленої будівлі  по вул. Пилипа Орлика, 15, у м. Херсоні  облаштували катівню, у якій незаконно утримували  проукраїнських активістів, противників окупаційної влади, інших цивільних осіб, проводили з ними позасудові репресії, катували; командира загону спецпризначення «Вятич» нацгвардії РФ, який віддавав накази на незаконне затримання та ув’язнення мешканців Генічеського району з метою схиляння їх до співпраці з окупаційною владою.
За результатами розслідування злочинів проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку повідомлено про підозру 39 особам; відносно 29 обвинувальні акти направлено до суду.
У кримінальних провадженнях за ст. 438 КК України повідомлено про підозру 29 особам, відносно 27 обвинувальні акти спрямовано до суду.
Судами розглянуто 2 кримінальних провадження, у яких відносно 3 осіб винесено обвинувальні вироки.
Засуджено (у порядку спеціального судового провадження) до 12 років позбавлення волі кожного за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України  заступника командувача Чорноморського флоту РФ з матеріально-технічного забезпечення Яснікова М.Г. та командира 11 окремої інженерної бригади Південного військового округу Маркова Д.О., які, порушуючи норми міжнародного гуманітарного права, захопили та зруйнували цивільний інфраструктурний об’єкт - гідротехнічну споруду Північно-Кримського каналу, в результаті чого забезпечили протиправне постачання води з Каховського водосховища до тимчасово окупованої території АР Крим. Цивільний позов прокурора на суму 1,5 млрд гривень задоволено у повному обсязі.
 Роботу правоохоронних органів сконцентровано на ефективній боротьбі зі злочинами проти основ національної безпеки України, викритті насамперед зрадників, колаборантів, притягнення їх до відповідальності.
Наразі розслідується 1679 кримінальних проваджень.
За результатами розслідування з 24 лютого 2022 року 399 особам повідомлено про підозру, з них 259 – у поточному році, щодо 269 – обвинувальні акти спрямовано до суду (235 - у цьому році).
Спрямовано до суду обвинувальний акт відносно особи, яка за попередньою змовою з групою осіб проводила діяльність, спрямовану на зміну меж території України, шляхом організації заходів з підготовки та проведення незаконного «референдуму з питань входження Херсонської області до складу російської федерації», а також зайняла посаду голови центральної виборчої комісії Херсонської області у складі військово-цивільної адміністрації області.
Загалом у цьому році направлено до суду 36 обвинувальних актів щодо осіб, які брали участь в організації та проведенні на окупованій території області незаконного референдуму.
 Судами вже слухаються справи щодо 9 працівників правоохоронних органів  за вчинення ними державної зради, а також 27 працівників установ виконання покарань, які у період воєнного стану перейшли працювати в нелегітимні органи і установи так званої «Федеральної служби виконання покарань» посійської федерації.  Зокрема спрямовано обвинувальний акт до суду щодо працівника  Територіального сервісного центру у м. Херсоні, який добровільно погодився та почав працювати у створеному окупаційному органі на посаді «заместителя начальника строительно-монтажного управления Дирекции Херсонская железная дорога» та допомагав  державі-агресору.
Направлено до суду обвинувальні акти відносно 20 осіб, які зайняли  керівні посади в окупаційних органах влади (Пенсионного фонда, Инспекции сельхознадзора, служби занятости, Департамента охрани здоровья), посади  голів та їх заступників Бериславської, Каланчацької, Великолепетиської, Новотроїцької, Новокаховської, Нижньосірогозької ВЦА, адміністрації Скадовського району, а також відносно колаборантів  - колишніх керівників органів влади та місцевого самоврядування, депутатів місцевих рад.
Крім того, до Херсонського міського суду скеровано обвинувальний акт за підозрою 2 осіб, які з метою підтримки дій і рішень окупаційної адміністрації держави-агресора та проведення господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором у липні минулого року зареєстрували в незаконних органах окупаційної влади так зване ТОВ «Херсонавтокомунсервіс», добровільно обійняли керівні посади,  уклали з банківською установою рахунки у валюті –  російському  рублі, а також укладали договори та надавали послуги з вивезення спеціальним автомобільним транспортом твердих побутових відходів.  У ході обшуку території ТОВ «Херсонавтокомунсервіс» слідчим вилучено 19 транспортних засобів вартістю 7 312 463 гривень, які ухвалою слідчого судді Центрального районного суду міста Миколаєва передано в управління АРМА.
Судами першої інстанції ухвалено 32 обвинувальних вироки стосовно 31 особи, з них до реального позбавлення волі засуджено 22 ( у тому числі  1 – довічно). 
Вже у липні поточного року ухвалено вирок донеччанину, який зрадив Україні та воював на боці Збройних сил РФ. Наприкінці березня 2022 року зрадник і підлеглі йому військовослужбовці країни-агресора через непідконтрольну територію Донецької області потрапили до смт Архангельське Херсонської області для утримання захопленого району. Засуджений організував діяльність підлеглих, спрямовану на придушення опору місцевого населення, схиляння до співпраці з окупантами, а також посилення так званих «фільтраційних» заходів на підвідомчій території.
 
Аналіз статистичних даних з питань протидії злочинності,
координаційна діяльність прокурорів
Координаційну діяльність прокурорів у поточному році спрямовано на протидію кримінальним правопорушенням проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку, проти основ національної безпеки України, також іншим актуальним кримінальним правопорушенням, які вчиняються в умовах воєнного стану, у тому числі на визначених Генеральним прокурором пріоритетах.
 21.02.2023 на координаційній нараді керівниками правоохоронних органів області обговорено стан захисту громадян, суспільства та держави від злочинних посягань в умовах воєнного стану, а також визначено узгоджені заходи, спрямовані насамперед на розслідування воєнних злочинів, злочинів проти основ національної безпеки України та інших кримінальних правопорушень, пов’язаних із збройним конфліктом.
З метою вжиття спільних дій у протидії злочинності в регіоні створено та діють 14 спільних міжвідомчих робочих груп на визначених пріоритетах. З керівниками правоохоронних та державних органів підписано спільний наказ щодо посилення захисту економічних інтересів області в умовах воєнного стану.
Задля забезпечення ефективного досудового розслідування у кримінальних провадженнях стан його проведення заслухано на оперативних нарадах у керівництва обласної прокуратури.
Не залишалися поза увагою і узгодження зусиль органів правопорядку регіону щодо протидії злочинності загалом.
Проте на стан кримінальної протиправності на території Херсонської області суттєво вплинула повномасштабна збройна агресія російської Федерації проти України.
 За 6 місяців поточного року у Єдиному реєстрі досудових розслідувань обліковано (без урахування закритих за реабілітуючими підставами) 12501 кримінальне правопорушення, що у 2,0 рази більше, ніж торік.
Рівень кримінальної протиправності на 10 тисяч населення склав 124,8 проти 61,7 торік.
Суттєво збільшилася кількість (9056 проти 3049, або у 3,0 рази) особливо тяжких злочинів, їх частка склала 72,4%.
Порівняно з 2022 роком, на 87,5% (з 1254 до 2351) зросла кількість тяжких злочинів, водночас зменшилася їх питома  вага.
Упродовж звітного періоду обліковано 525 кримінальних правопорушень проти основ національної безпеки України (проти 853 у 2022 році, або на 38,5% менше).
 У 125 вчинених на території Херсонської області кримінальних правопорушеннях проти основ національної безпеки особам повідомлено про підозру (23,8%), у 67 – обвинувальні акти скеровано до суду (12,8%). Крім того, направлено до суду 2 клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності.
Обліковано 8110 кримінальних правопорушень проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку проти 1954 торік, або у 4,2 рази більше.  
Обліковано 760 кримінальних правопорушень проти життя та здоров’я особи, що на 10,4% менше, ніж торік,  з них 204 - очевидні умисні вбивств та замахи (у 3,3 рази більше),  7 – умисні тяжкі тілесні ушкодження (на 75,9% менше), з них 1 – зі смертельними наслідками (на 75,0% менше)
До суду скеровано 42 обвинувальні акти у кримінальних правопорушеннях проти життя та здоров’я особи, у 71 кримінальному правопорушенні особам повідомлено про підозру (9,3%).
Кількість облікованих кримінальних правопорушень проти власності склала 2047, що на 28,3% більше, ніж торік.
У структурі злочинності кримінальні правопорушення проти власності становлять лише шосту частину (2047 з 12501, або 16,4%).  
Крадіжки складають 61,1% кримінальних правопорушень цієї категорії (1251), шахрайства – 34,9% (715). Незначною залишається кількість привласнень, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем – 42 (2,1%), розбійних нападів – 14 (0,7%), грабежів – 10 (0,5%), вимагань – 2 (0,1%).
Загалом по області зменшилося на 80,0% число грабежів, на 12,5% –  розбійних нападів, на 63,5% – фактів привласнень, розтрати майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем; водночас збільшилася у 2,5 рази кількість шахрайств, на 14,6% – крадіжок.
 
Викрито 19 (або 0,2% до усіх облікованих) кримінальних правопорушень у сфері господарської діяльності. Їх загальна кількість порівняно з 2022 роком збільшилася на 72,7%, зокрема обліковано 5 кримінальних правопорушень за ст. 201-2 КК України «Незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги, благодійних пожертв або безоплатної допомоги» (з них у 2 процесуальне керівництво здійснюється органами прокуратури Херсонської області), 1 кримінальне правопорушення за фактом незаконної діяльності з організації або проведення азартних ігор, лотерей.
 На 49,4% більше  обліковано кримінальних правопорушень проти громадської безпеки (115). Їх питома вага склала 0,9%. Переважну частину правопорушень проти громадської безпеки (85, або 73,9%) становлять такі, що пов’язані з незаконним обігом зброї.
Загалом за наслідками розслідування у 39 таких кримінальних правопорушеннях особам повідомлено про підозру; у 24 - обвинувальні акти скеровано до суду.
Відзначається тенденція до зменшення на 22,8% кількості облікованих кримінальних правопорушень проти безпеки руху та експлуатації транспорту (105).
З 2,3% до 2,4% збільшилася питома вага кримінальних правопорушень у сфері обігу наркотичних засобів та психотропних речовин (294).
З числа злочинів цієї категорії 40 – за фактами збуту наркотичних засобів та психотропних речовин (на 20,0% менше, ніж торік).
У 48,3% правопорушень у сфері обігу наркотичних засобів та психотропних речовин особам повідомлено про підозру (142); у  43,2% – обвинувальні акти направлено до суду (127).
Має місце збільшення  кількості кримінальних правопорушень, вчинених окремими категоріями осіб, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Серед них:
  • на 38,0% більше вчинено кримінальних правопорушень особами, які раніше їх вчиняли;
  • у 3,9 рази  збільшилась кількість правопорушень вчинених групою осіб;
  • на  6,7% більше вчинених у стані алкогольного  сп’яніння.
З урахуванням викладених особливостей можливо виділити такі тенденції:
  • зменшилася загальна кількість кримінальних правопорушень проти життя та здоров’я особи (-10,4%); проти волі, честі та гідності особи (-64,0%); проти виборчих, трудових та інших особистих прав і свобод людини і громадянина (-53,1%); проти безпеки руху та експлуатації транспорту (-22,8%); проти громадського порядку та моральності  (-46,9%);
  • знизилося число облікованих кримінальних правопорушень проти основ національної безпеки України (525 проти 853 торік, або на 38,5%);
  • більше викрито кримінальних правопорушень у сфері господарської діяльності (+72,7%), у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інших кримінальних правопорушень проти здоров’я населення (у 2,1 рази);
  • зменшилася загальна кількість кримінальних правопорушень (з урахуванням минулих років), вчинених неповнолітніми чи за їх участю (8 проти 12 торік, або на 33,3%  менше);
  • знизилася питома вага кримінальних правопорушень (з урахуванням минулих років), вчинених неповнолітніми чи за їх участю (0,9% проти 1,8% торік); скоєних особами у стані алкогольного сп’яніння (1,7% проти 2,2% торік); скоєних особами, які раніше їх вчиняли (41,7% проти 42,6% торік).
Загалом основними пріоритетами у роботі прокурорів та органів правопорядку регіону залишаються протидія та забезпечення ефективного досудового розслідування злочинів, пов’язаних із збройною агресією проти України, проти основ національної безпеки, кримінальних правопорушень, які посягають на функціонування економіки держави, насамперед фактам незаконного використання з метою отримання прибутку гуманітарної та безоплатної допомоги, кримінальних правопорушень, вчинених організованими злочинними угрупованнями, з ознаками корупції; у бюджетній сфері, у тому числі привласнення та розтрата коштів, виділених на відновлення зруйнованої чи пошкодженої інфраструктури; у сфері кібербезпеки держави; пов’язаних із незаконним переправленням осіб через державний кордон України; щодо незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів та інших.
 
 
Діяльність прокурорів у кримінальному провадженні
Упродовж січня – червня 2023 року у провадженні слідчих підрозділів та підрозділів дізнання ГУ Національної поліції в області перебувало 42941 кримінальне провадження (з урахуванням повторних) проти 30148 торік.
За цей період закінчено 1915, або 4,5% проваджень, з них органами дізнання – 607.
До суду слідчими та дізнавачами скеровано 437 обвинувальних актів.
У 22 направлених до суду кримінальних провадженнях здійснювалося спеціальне досудове розслідування; питома вага таких обвинувальних актів склала 5,0% .
З числа закінчених органами дізнання кримінальних проваджень до суду скеровано 173 обвинувальні акти, або 28,5% закінчених проваджень.
За закінченими кримінальними провадженнями встановлено збитків на суму 20 696 тис. грн, з яких 17 688 тис. грн заподіяні інтересам держави та територіальних громад.
Відшкодовано заподіяних кримінальними правопорушеннями збитків на суму 1 639 тис. грн, або 7,9%, з них інтересам держави та територіальних громад – 102 тис. грн, або 0,6% .
Пред’явлено цивільні позови на суму 18 068 тис. грн (з них на 17 555 тис. грн – у зв’язку зі спричиненням шкоди інтересам держави і територіальних громад).
 
Упродовж І півріччя 2023 року слідчими УСБ України в області розслідувалося (з урахуванням повторних) 14744 кримінальні провадження проти 2301 у 2022 році, або у 6,4 рази більше.
За цей період закінчено 128 кримінальних проваджень. До суду з обвинувальним актом (з повторними) направлено 126 кримінальних проваджень, що у 31,5 рази більше, ніж торік, або 98,4% до закінчених. З  них у  87  - здійснювалося спеціальне досудове розслідування (торік не було), їх питома вага склала 69,0%.
За закінченими кримінальними провадженнями встановлено  81 072 тис. грн збитків, з яких  1 154 тис. грн заподіяні інтересам держави і територіальних громад та які не відшкодовано.
Пред’явлено цивільні позови на суму 1 154 тис. гривень.
За закінченими розслідуванням кримінальними провадженнями накладено арешт на майно на суму 524 526 тис. гривень.
Упродовж січня – червня 2023 року слідчими ДБР за процесуального керівництва Херсонської обласної прокуратури розслідувалося (з урахуванням повторних) 205 кримінальних проваджень проти 245 у 2022 році, або на 16,3% менше.
За цей період закінчено 69 кримінальних проваджень. До суду з обвинувальним актом (з повторними) направлено 57 кримінальних проваджень (у 2022 році – 1), або 82,6% до закінчених. З них  у 37 -  здійснювалося спеціальне досудове розслідування (торік не було), їх питома вага склала 64,9%.
З числа скерованих до суду обвинувальних актів 26 – щодо працівників органів ДКВС, 3 – щодо працівників органів Державної податкової служби, 5 – щодо працівників органів Національної поліції.
За закінченими кримінальними провадженнями збитків не встановлено. Водночас з метою забезпечення конфіскації накладено арешт на майно на суму 198 тис. гривень.
Правоохоронними органами області вжито заходів до викриття та розслідування кримінальних правопорушень на пріоритетних напрямах.
Направлено до суду обвинувальні акти  щодо 2 злочинних угруповань у бюджетній, корупційній сферах. Зокрема щодо колишнього Антонівського селищного голови, який, будучи організатором та діючи в складі організованої злочинної групи з 5 чоловік, упродовж 2017-2020 років вчинив підроблення офіційних документів, незаконно заволодів та розтратив кошти місцевого бюджету, що виділялись для капітального ремонту доріг в смт Антонівка м. Херсон на загальну суму 13,2 млн гривень. Також відносно організатора групи, який, перебуваючи на посаді заступника начальника патрульної поліції в Херсонській області, налагодив схему систематичних поборів від суб’єктів господарювання за безперешкодний пропуск перевантаженого автотранспорту через габаритно-ваговий комплекс та непритягнення їх до адміністративної відповідальності.
Загалом направлено до суду з обвинувальними актами 3 кримінальні провадження у бюджетній сфері, 4 – з ознаками корупції, 1 – у сфері земельних відносин, 6 – у сфері охорони навколишнього природного середовища.
Скеровано до суду обвинувальний акт стосовно керівника підприємства, який шляхом підробки акта приймання виконаних будівельних робіт на проведення капітального ремонту автодороги заволодів бюджетними коштами на суму майже 2 млн гривень.
Упродовж  І півріччя 2023 року обвинувачення підтримано у судовому розгляді 69 проваджень з ухваленням вироків.
З 24.02.2022 розгляд кримінальних проваджень місцевими загальними судами області та Херсонським апеляційним судом по суті не здійснювався. Водночас згідно з рішенням Вищої ради правосуддя від 30.05.2023 № 566/0/15-23 з 01.06.2023 відновлено роботу Херсонського апеляційного суду, Великоолександрівського та Нововоронцовського районних судів, територіальну підсудність судових справ яких було змінено розпорядженнями Голови Верховного Суду.
Найближчим часом (з 01.08.2023) відновить свою роботу ще один суд Херсонської області - Білозерський районний.
Крім того, активно вживалися заходи щодо виправлення судових помилок. Всі переглянуті в апеляційному порядку рішення судів першої інстанції, ухвалені у кримінальних провадженнях за участі прокурорів органів прокуратури області, - за ініціативи прокурорів (100%).  
Упродовж І півріччя 2023 року судами першої інстанції виправдувальні вироки у кримінальних провадженнях за участю прокурорів області не постановлювалися, законної сили не набували. Рішення про закриття проваджень за реабілітуючими підставами судами першої, апеляційної та касаційної інстанцій не ухвалювались.
 
Протидія кримінальним правопорушенням та захист інтересів
держави у сфері охорони навколишнього природного середовища
Забезпечено процесуальне керівництво у 494 кримінальних правопорушеннях у сфері охорони навколишнього природного середовища, з них у 56 - вчинених проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку за фактами обстрілів, внаслідок яких пошкоджено або знищено майно та завдано шкоду навколишньому природному середовищу.
Також у 1 кримінальному провадженні за фактом підриву  Каховської  гідроелектростанції прокурори СЕП входять до міжрегіональної групи прокурорів, що здійснюють процесуальне керівництво.
До суду направлено 6 обвинувальних актів. Зокрема щодо депутата Херсонської обласної ради, який добровільно погодився працювати на окупаційну владу та обійняв посаду «виконувача обов’язків міністра сільського господарства та рибальства Херсонської області» у незаконному органі влади на тимчасово окупованій території. У ході слідства арештовано корпоративні права у 5 агрофірмах та підприємствах, належні їм 3 торгові марки, більше 30 об’єктів нерухомого майна, 70 транспортних засобів, 10 з яких - преміумкласу, 2 прогулянкові судна, 15 банківських рахунків, 160 одиниць сільськогосподарської техніки, а також 350 земельних ділянок загальною площею понад 1200 га. За клопотанням прокурора корпоративні права, торгові марки та банківські рахунки передано в управління АРМА.  Крім того, СЕП обласної прокуратури ініційовано застосування  до особи санкцій відповідно до Закону України «Про санкції».
На захист інтересів держави до суду  пред’явлено 3 позови про визнання незаконною та скасування державної реєстрації земельних ділянок загальною площею 33 га вартістю 138,2 млн грн, наданих у власність та користування для розміщення об’єктів річкового транспорту, які розташовані у межах водно-болотного угіддя міжнародного значення «Дельта річки Дніпро». А також 2 позови про зобов’язання Департаменту захисту довкілля та природних ресурсів ХОДА розглянути та затвердити проєкти землеустрою щодо встановлення меж гідрологічного заказника загальнодержавного значення «Озеро Соляне» та заповідного урочища «Летючі піски». Позови судом задоволено.
Крім того, пред’явлено позов про визнання протиправним та скасування наказу Державної служби геології та надр України та спеціального дозволу на користування надрами товариству «Одеська пересувна механізована колона», який отримано у порушення вимог законодавства без конкурсу. Розгляд позову триває.
 
Захист інтересів дітей та протидія насильству
Органами прокуратури області здійснюється процесуальне керівництво у 452 кримінальних провадженнях за фактами вчинення кримінальних правопорушень проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку за ст. 438 КК України, з них: 97 – за фактами травмування 95 та загибелі 35 неповнолітніх; 1 – за фактом вчинення злочину проти статевої свободи та недоторканності неповнолітньої; 12 – за фактами викрадення та незаконного позбавлення волі 12 неповнолітніх; 25 – за фактами незаконного переміщення (депортації) 585 неповнолітніх; 317 – за фактами пошкодження чи знищення об’єктів дитячої інфраструктури (навчальних закладів, закладів охорони здоров’я тощо).
За результатами досудового розслідування до суду направлено обвинувальні акти у 2 кримінальних провадженнях, потерпілими в яких є діти. Зокрема, щодо громадянина РФ, який, перебуваючи на окупованій території області, в присутності малолітнього вчиняв насильницькі дії сексуального характеру відносно його матері.
Упродовж 2023 року у сфері охорони дитинства заявлено 3 позови на суму 15,9 млн грн, з них 2 на суму 231 тис. грн - у бюджетній сфері та 1 на суму 15,7 млн грн - у сфері земельних відносин.
Так, 22.06.2023 керівником Каховської окружної прокуратури до господарського суду Одеської області подано позовну заяву в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області, Каховського професійного аграрного ліцею до приватного підприємства «Злотодар» про розірвання інвестиційного договору № 47 від 17.11.2017, скасування рішення державного реєстратора та зобов’язання звільнити земельну ділянку площею 371,8 га  вартістю 15,7 млн гривень.
 
Міжнародно-правове співробітництво під час кримінального провадження
Упродовж І півріччя 2023 року до обласної прокуратури з Офісу Генерального прокурора та в порядку децентралізованих зносин надійшло 11 запитів іноземних компетентних установ про надання правової допомоги у кримінальних справах різних категорій, у тому числі 7 прохань Міжнародного кримінального суду; виконано 8 запитів.
Підготовлено 1 запит про міжнародну правову допомогу, який погоджено Офісом Генерального прокурора та скеровано до розгляду іноземній стороні (Республіка Вірменія).
Також органом досудового розслідування підготовлено клопотання про видачу (екстрадицію) правопорушника для притягнення до кримінальної відповідальності, який розшукується ГУНП в Херсонській області та затриманий компетентними органами Республіки Молдова. Клопотання погоджено Офісом Генерального прокурора та скеровано до розгляду іноземній стороні, на цей час не розглянуто.
Представництво інтересів держави в суді
Вартість активів, щодо яких судами постановлено рішення про задоволення вимог прокурора, склала 178,9 млн грн.  Судові рішення реально виконано на  451, 2 млн грн.  Повернуто  земель площею  1548 га.
В умовах воєнного стану  зосереджено увагу  на усуненні порушень при укладанні державними установами договорів на проведення робіт та послуг за державні кошти. 
  На цей час судом відкрито провадження у справі за позовом про припинення договору про надання послуг з експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення  на суму 76,7 млн грн. Закупівлю проведено без електронних конкурентних торгів, чим не забезпечено максимальну економію бюджетних коштів.
Судом відкрито провадження про визнання    недійсними 2   договорів  про реконструкцію  зруйнованих  мостів  за бюджетні кошти вартістю 959,3 млн грн на території громад Бериславського району. 
Підставою для вжиття прокурором  заходів реагування стала невідповідність  кваліфікації та  відсутність досвіду при проведенні  аналогічних робіт у  підрядника, а також проведення розрахунку очікуваної вартості робіт з  порушенням закону.
Судом задоволено позов прокуратури та визнано недійсними рішення тендерного комітету та договору про закупівлю послуг з капітального ремонту автомобільної дороги за державні кошти на загальну суму майже 153 млн грн. Переможцем подано недостовірні відомості про досвід виконання аналогічних робіт. Внаслідок визнання недійсним договору попереджено безпідставне витрачання бюджетних коштів.
За фактами неправомірного використання бюджетних  коштів загальною вартістю майже 25 млн грн, спрямованих на відновлення об’єктів критичної інфраструктури  та об’єктів соціальної сфери, зареєстровано 3 кримінальні провадження.
Завдяки своєчасному виявленню на стадії досудової підготовки позовних матеріалів  укладених договорів про закупівлю за бюджетні кошти послуг з утримання доріг, ремонту та реконструкції об’єктів інфраструктури, бронежилетів  вдалось усунути порушення вимог закону на  суму  понад 2 млрд гривень.
З метою недопущення незаконного володіння українськими землями громадянами російської федерації та Білорусі  прокуратурою до суду направлено 25 позовів щодо 38 земельних  ділянок площею 175 га вартістю понад 30 млн грн про припинення права власності шляхом конфіскації земельних ділянок  сільськогосподарського призначення.
На цей час  задоволено 4 позови та  конфісковано у власність держави  8 земельних ділянок загальною площею 39,6 га вартістю  6,5 млн грн.
Питання незаконного володіння українськими землями перебуває на постійному контролі обласної прокуратури. Наразі триває досудова підготовка позовних матеріалів про припинення громадянам російської федерації та Республіки Білорусь  права власності  на землі сільськогосподарського призначення  загальною площею майже 60 га.
Відкрито судом провадження  про визнання недійсним договору, укладеного державним підприємством, що входить до сфери управління Національної академії аграрних наук,  з вирощування сільськогосподарської продукції на земельних ділянках площею майже 8,5 тис га.  
Ураховуючи незадовільний стан захисних споруд в області, прокуратурою вивчається питання про вжиття представницьких заходів щодо зобов’язання відповідальних осіб привести їх у належний стан. Вже у липні поточного року прокурором до суду направлено 2 таких  позови.
На постійному контролі  перебуває стан використання бюджетних  коштів, передусім спрямованих на  ліквідацію наслідків бойових дій, відновлення об’єктів критичної  інфраструктури та об’єктів соціальної сфери у Херсонській області.
Крім того, СУ ГУНП в області за матеріалами Управління стратегічних розслідувань зареєстровано та розпочато досудове розслідування у 2 кримінальних провадженнях за ч. 4 ст. 191 КК України, у яких перевіряються обставини виділення, розпорядження грошовими коштами, виділеними на закупівлю, реконструкцію та ремонт укриттів у місті Херсоні.
 
Протидія порушенням прав громадян у правоохоронній та пенітенціарній сфері
Докладається максимум зусиль для виявлення та  документування злочинів, вчинених військовослужбовцями РФ та їхніми прибічниками у місцях несвободи.
У поточному році оголошено про підозру у державній зраді 27 колишнім працівникам установ ДКВС України в області, які у період воєнного стану перейшли працювати в нелегітимні органи і установи так званої «Федеральної служби виконання покарань» російської федерації. 23 обвинувальні акти направлено до суду.
Наразі на території області установи виконання покарань, слідчий ізолятор не функціонують.
 З метою вирішення проблемних питань та забезпечення ефективного виконання завдань кримінального провадження, додержання конституційних прав затриманих та в’язнів, передбачених Європейською Конвенцією про захист прав людини та основоположних свобод, обласною прокуратурою до Міністерства юстиції України, Департаменту з питань виконання кримінальних покарань, апеляційного суду, управління Державної судової адміністрації та ГУНП в області направлено 9 документів реагування, листів і вимог щодо відновлення функціонування установ попереднього ув’язнення та позбавлення волі, створення належних умов тримання вказаних осіб.
Як наслідок, розпочато відновлення роботи цих  установ.
 
Розгляд звернень і запитів, забезпечення доступу  до публічної інформації
Упродовж І півріччя  2023 року до органів прокуратури області надійшло 1764 звернення.  Вирішено 680  звернень громадян та юридичних осіб, задоволено 58 звернень.
До інших відомств для вирішення направлено 484 звернення. Повернуто заявникам або залишено без розгляду 62 звернення.
Із вирішених звернень 6 надійшло від народних депутатів України, звернення цієї категорії не задовольнялися.
Найбільшу кількість звернень вирішено з питань досудового розслідування – 385. Крім того, з питань участі у кримінальному провадженні в суді розглянуто 11 звернень, з питань охорони прав дітей - 10, з кадрових питань – 9, з питань нагляду за додержанням кримінально-виконавчого законодавства – 5 та щодо представництва інтересів держави в суді – 1. 
  Упродовж  минулого періоду поточного року органами прокуратури області розглянуто 25 запитів на інформацію.
За  16 запитувачам інформацію надано, 7 - скеровано відповідні роз’яснення. Рішення про відмову в установленому порядку не оскаржувались. Строки розгляду запитів не продовжувалися та не порушувалися.
 
Інформування суспільства щодо діяльності органів прокуратури області
У І півріччі 2023 року вжито заходів щодо всебічного висвітлення діяльності органів прокуратури області.
Здійснено понад 1 417 виступів у медіа, з них: 839 - в інтернет-виданнях, 462 - в інформаційних агентствах, 91 - в електронних (радіо, телебачення), 13 - в друкованих засобах масової інформації, 11 - в акредитованих в Україні зарубіжних виданнях.
На офіційному сайті Херсонської обласної прокуратури розміщено 493 публікації щодо актуальних питань діяльності органів прокуратури області, розслідування злочинів, переважна більшість яких пов’язана з російською агресією.
Також 309 повідомлень розміщено на офіційному сайті Офісу Генерального прокурора, з них: 185 - у рубриці «Новини», 124 - у рубриці «Регіональні новини».
У звітному періоді надано 56 коментарів представникам ЗМІ регіональних, всеукраїнських та іноземних видань.
За участю керівництва обласної прокуратури надано 13 інтерв’ю на теми воєнних злочинів, злочинів проти основ національної безпеки.
 
Відділ організаційного
та правового забезпечення
Херсонської обласної прокуратури
 
 
 
 

кількість переглядів: 118